Een bericht van het gezag

Het oog

Als aanjager van goed nieuws en meer actie in onze samenleving, althans dat is mijn doel, zie ik toch ook geregeld zaken voorbij komen die ik niet kan negeren. Op Twitter ben ik een presentatie van ‘het gezag’ tegen gekomen die opvallend is omdat het voorgesteld wordt als een persoon.

Het gezag meldt zich met tweets (het lijkt Trump wel) die ik vermakelijk vind, verhelderend en soms pijnlijk confronterend.

Het Gezag presenteert zich als een persoon, die denkt en twittert. Ik heb zo’n idee dat dit getwitter voorlopig nog niet voorbij is, het schijnt er ook nog plezier aan te beleven.

Het Gezag stelt zich voor als:”Je ziet me niet, maar je gehoorzaamt me wel. Ik heers via wetten & regels, vooral in je hoofd. Dankzij mij overheerst een klein groepje de rest van de wereldbevolking.”

Daarna laat het in een vastgezette tweet weten:”Ik ben als toverdrank die moord verandert in oorlog, roof/diefstal in belastingen, corruptie omtovert tot vriendjespolitiek en uitbuiting in participatie. Hierdoor is het opeens allemaal toegestaan. Omdat ik dat bepaal.”

Deze uitspraak zet mij wel aan het denken. Om met Larken Rose te spreken ‘de regering’ bestaat niet en we geloven in iets dat niet bestaat. Als ik nadenk over het gezag, dan bestaat dit wel degelijk, maar dan net zo als getwitterd wordt, als iets waarvan we het bestaan wel kennen zonder het te zien. Als je het op deze manier bekijkt dan krijgt het toverachtige proporties en waan je je in sprookjesland.

Deze week heeft Het gezag een aantal confrontaties gehad met burgers waarvan ik je kort verslag wil doen.

Dit is inderdaad een vaak gehoord argument tegen het geven van volledige macht aan de mensen. Zonder overheid zou de planeet vervallen tot een ongekende puinhoop, die nog erger dan een atoomoorlog is. Tja, denk ik dan dit betekent dat we met bandeloosheid nog een kans maken, terwijl een kernoorlog definitief het einde van de mensheid betekent..


.

In de tweets van Het gezag zit ook wat dreiging. Althans zo komt het op mij over als mensen tegen mij zouden zeggen dat ik niet keurig luister of mijn belasting betaal.


.


.


.


.


.

Dit vind ik de meest pijnlijke confrontatie met het gezag. Inderdaad de mensen van dit land hebben helemaal niets meer in te brengen. Rutte doet wat hij wil.

Echter zoals alles in het leven heeft ook het gezag een positieve keerzijde. Ik denk dat vanaf het moment dat steeds meer mensen zich gaan realiseren wat gezag werkelijk is, zij zich ook niet meer in de hoek zullen laten zetten door een ‘gedachtekronkel’. Dan krijgt het de waarde die het heeft, namelijk geen. Ieder idee kan heel eenvoudig worden verwijderd, we houden gewoon op er naar te luisteren. Wanneer genoeg mensen die neiging hebben, houdt ‘het gezag’ vanzelf op te bestaan!

Rob Vellekoop, 21 april 2018