Spanje lijdt nederlaag tegen Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging

Het Europese arrestatiebevel waarmee Spanje de arrestatie en uitzetting van Catalaanse ex-ministers heeft geëist is volgens een Belgische rechter onterecht. Drie naar België gevluchte Catalaanse ex-ministers worden niet teruggestuurd naar Spanje om daar berecht te worden. In Spanje zitten de rest van het voormalige kabinet, verschillende parlementsleden en onafhankelijkheidsactivisten gevangen in Madrid of zijn op borgtocht vrij.

Naar buitenland uitgeweken Catalaanse ex-ministers

De Belgische rechter wijst op 15 mei het arrestatiebevel af voor de ex-ministers Lluís Puig, Toni Comín and Meritxell Serret op basis van ‘procedurele fouten’ en ‘onregelmatigheden’.

“We zijn zeer tevreden,” zegt Toni Comín. “Deze beslissing door een gerechtshof laat zien dat Spanje het strafrecht misbruikt om democratisch gekozen politici te vervolgen.”

Waarschijnlijk zal de rechter in Duitsland, waar de afgezette Catalaanse president Puigdemont is aangehouden, dezelfde uitspraak doen. Evenals zijn Schotse collega voor Clara Ponsatí.

Voor de Catalanen betekent dit een belangrijke overwinning. Europese rechters wijzen het Spaanse kat-en-muisspel met de afgezette Catalaanse regering af. Dit echter in tegenstelling tot wat gebeurt met de helft van het voormalige kabinet van Puigdemont, dat er voor koos na het Onafhankelijkheidsreferendum van 1 oktober vorig jaar in Catalonië te blijven. Zij worden in de gevangenis in Madrid gegooid en zitten daar nog steeds.

Het is tijd om weer politiek te bedrijven en een dialoog te starten, zeggen de naar onafhankelijkheid strevende Catalanen, die zojuist na vele maanden erin geslaagd zijn een nieuwe president te benoemen in hun parlement.

Al deze politici hangt in Spanje echter nog steeds een veroordeling met een gevangenisstraf van 30 jaar boven het hoofd voor rebellie voor het organiseren van het Onafhankelijkheidsreferendum op 1 oktober 2017.

Gevangen of op borgtocht vrijgelaten Catalaanse politici

Een aantal ontslagen Catalaanse parlementsleden waaronder Lluís Maria Corominas, Anna Simó, Ramona Barrufet, Josep Nuet, and Lluís Guinó worden vervolgd voor ‘ongehoorzaamheid’ voor hun rol in de onafhankelijkheidsstrijd vorig jaar.

Dan zijn er in maart nog vijf politici opgesloten, waardoor er in totaal 9 in de cel zitten.

Presidentskandidaat Jordi Turull, de voormalige parlementsvoorzitter Carme Forcadell, en drie door Spanje ontslagen ministers van de vorige Catalaanse regering –Raül Romeva, Josep Rull and Dolors Bassa- zitten in voorarrest. Zij kunnen tot 40 jaar gevangenisstraf worden veroordeeld voor rebellie vanwege het referendum en het promoten van een onafhankelijkheidsverklaring.

Carme Forcadell zegt in een hoorzitting tegenover haar rechters dat nergens anders ter wereld parlementsvoorzitters worden gevangen gezet omdat ze parlementaire debatten toestaan!

Vijf andere Catalaanse leiders waaronder de voormalig vice-president Oriol Junqueras en activist Jordi Cuixart zitten al meer dan een half jaar in de cel.

Onafhankelijkheidsstreven

Nadat het Catalaanse parlement op 27 oktober 2017 de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen stuurt de Spaanse premier Rajoy de regering naar huis, ontbindt het parlement en schrijft nieuwe verkiezingen uit voor 21 december. Rajoy beroept zich hierbij op artikel 155 van de Spaanse grondwet.

De pro-onafhankelijkheidspartijen behouden na de verkiezingen hun meerderheid in het parlement, echter vier maanden later is er nog steeds geen nieuwe regering gevormd. Dit komt omdat de pro-onafhankelijken tevergeefs hebben geprobeerd een president te benoemen. Steeds wordt dit door het Spaanse gerecht tegengehouden. Het parlement heeft afgelopen maandag opnieuw een president benoemd, waarvoor ze nog tot 22 mei hadden voordat opnieuw verkiezingen zouden worden uitgeschreven door Madrid.

Rob Vellekoop, 16 mei 2018