Wetenschappers vragen EU stopzetting financiering militair onderzoek

Fotografie 123rf

Een grote groep onderzoekers wijst een miljarden euro’s verslindend onderzoek van de EU naar wapens zoals robots en drones af omdat dit een bedreiging van de vrede is. Meer dan 750 wetenschappers hebben hiervoor een verklaring ondertekend.

Op 27 juni lanceert een coalitie van wetenschappers en vredesorganisaties het Europees initiatief ‘Researchers for Peace’. De wetenschappers en academici uit 19 EU landen en de VS vragen de Europese Unie om de financiering van militair onderzoek onmiddellijk stop te zetten. De onderzoekers nodigen hun collega’s uit om zich uit te spreken door dit online te onderschrijven.

Op deze dag komen EU-lidstaten samen in Brussel om vraagstukken over defensie (en migratie) te bespreken. Bovenaan de agenda staat het Europees Defensiefonds, dat 13 miljard euro in militair onderzoek en ontwikkeling van wapens zal pompen.

De onderzoekers waarschuwen voor de gevolgen van een programma dat nieuwe wapentechnologieën ontwikkelt. “De oprichting van een Europees militair researchprogramma betekent een ongeziene militarisering van de EU,” zegt dr. Stuart Parkinson, Executive Director bij Scientists for Global Responsibility. “EU-fondsen investeren in militair onderzoek zal niet alleen financiële steun onttrekken aan meer vreedzame onderzoeksgebieden, maar kan ook wapenwedloop stimuleren, wat de veiligheid in Europa en elders ondermijnt.”

Keuzes

“Europa kent een lange traditie van wetenschappelijke innovatie, waarin onderzoeksprogramma’s een krachtig beleidsmechanisme bleken. Maar de EU moet keuzes maken over het soort onderzoek dat ze wil financieren. Elke euro kan maar één keer worden uitgegeven,” zegt Jordi Rufanges van het Spaans onderzoekscentrum Centre Delas. “De Europese Unie kan zich beter concentreren op investeringen in civiel onderzoek die onze levenskwaliteit verbeteren, gezondheids- en milieuproblemen aanpakken en bijdragen tot stabiliteit en gelijkheid in onze samenleving.”

“In plaats van nieuwe militaire technologieën te financieren, moet de EU innovatief onderzoek steunen dat de grondoorzaken van conflict aanpakt en bijdraagt tot vreedzame oplossingen van conflict”, stelt Rufanges.

Killer robots

De militaire technologieën die vandaag worden ontwikkeld bepalen de oorlogsvoering van de toekomst. De Europese Unie begon al met de ontwikkeling van autonome wapens, in het kader van de ‘Preparatory Action on Defence Research’.

Ondanks waarschuwingen uit wetenschappelijke hoek én van het Europees Parlement, werd die beslissing om autonome wapensystemen te ontwikkelen genomen zonder democratisch debat. Het is een beslissing met verstrekkende gevolgen.

De Europese Unie riskeert een wereldwijde wedloop in robotwapens en drones te ontketenen.

“Deze militaire investeringen zullen vrede en veiligheid niet doen toenemen, in tegendeel. Globale spanningen zullen enkel verergeren. Ondertussen wordt wetenschappelijk onderzoek dat effectief kan bijdragen tot conflictpreventie verwaarloosd,” aldus dr. Parkinson.

Foto R. Vellekoop

Researchers for Peace is een campagne van het European Network Against Arms Trade, International Network of Engineers and Scientists for Global Responsibility, International Peace Bureau, Vredesactie (België), Scientists for Global Responsibility (UK), Centre Delàs d’Estudis per la Pau (Spanje), Rete Italiana per il Disarmo (Italië), and Science Citoyenne (Frankrijk).

De online oproep aan de Europese Unie om geen militair onderzoek te financieren en een lijst van de ondertekenaars staat op www.researchersforpeace.eu
Onderzoekers en academici worden uitgenodigd om de online verklaring te ondertekenen.

Ook Nederlandse wetenschappers ondertekenden de verklaring.

Verklaring

De EU heeft een militair onderzoeksprogramma opgezet voor de eerste keer dit jaar, met als doel de concurrentiepositie van de wapenindustrie te helpen behouden. Het zogenaamde Preparatory Action on Defence Research (PADR) gaat over een totaal bedrag van 90 miljoen euro voor militaire researchprojecten voor de komende drie jaar tot 2020.

De EU legt de prioriteit bij uiterst controversieel onderzoek in het kader van PADR, zoals de ontwikkeling van robot wapensystemen. Dit zal niet alleen de wapenwedloop in dergelijke technologieën aanwakkeren, maar dit kan ook leiden tot een toename in wapenexport naar repressieve regimes.

De Preparatory Action is pas een eerste stap in naar een European Defence Fund van circa 40 miljard euro voor research en ontwikkeling van militair materieel voor de komende tien jaar.