Nederlanders willen geen kernwapens

Foto 123rf

Uit nieuw internationaal onderzoek blijkt dat meer dan twee derde van de Nederlandse, Belgische, Duitse en Italiaanse bevolking een geheel ander kernwapenbeleid verwacht van hun regeringen. In al deze vier landen heeft de VS kernwapens opgeslagen.

Uit onderstaande cijfers blijkt duidelijk dat Nederlanders een heel ander kernwapenbeleid willen:

– 56 % van de Nederlanders wil de Amerikaanse kernwapens weg uit het Brabantse Volkel, tegenover 25 % die wil dat ze blijven.
– 66 % wil dat de Nederlandse regering het nieuwe VN-Kernwapenverbod ondertekent, tegenover – – 16 % die dit niet wenst.
– 71 % vindt het niet goed als Nederlandse banken, pensioenfondsen en verzekeraars investeren in de kernwapenindustrie. 15 % vindt dit geen probleem.

De poll gehouden door ICAN (samen met Europese partners) geeft als uitkomst dat mensen in België, Duitsland, Italië en Nederland in grote meerderheid willen dat hun regeringen zich aansluiten bij het verdrag om kernwapens te verbieden.

De peiling is juist gehouden in de vier landen waar Amerikaanse nucleaire wapens staan opgesteld. In elk van de vier landen wil de meerderheid dat deze wapens wordt verwijderd van hun grond. In elk land
  1. Ten minste twee keer zoveel mensen zijn voor verwijdering van de wapens dan die ze willen houden.
  2. Ten minste vier keer zoveel mensen zijn ervoor dat hun land het kernwapenverbod ondertekenen dan die dat niet willen.
  3. Ten minste vier keer zoveel mensen zijn ertegen dat bedrijven investeren in kernwapenactiviteiten dan dat er voor zijn.
  4. Een belangrijke meerderheid is tegen de aanschaf door de NAVO van nieuwe gevechtsvliegtuigen die zowel kern- als conventionele wapens kunnen vervoeren.

“In het algemeen toont het onderzoek aan dat de Europeanen die in de frontlinie van een kernwapenaanval liggen, duidelijk kernwapens afwijzen. Het laat meer zien dan een mentaliteit ‘van niet in mijn achtertuin’, de Europeanen zijn zelfs voor een sterk verbod van alle kernwapens wereldwijd, ” zegt Beatrice Fihn, Executive Director van ICAN.

De publieke opinie in elk van de vier landen is voor het ondertekenen van het VN verdrag voor Kernwapenverbod. De steun voor de ondertekening van dit verdrag is het duidelijkst kenbaar gemaakt in Duitsland en Italië. In Duitsland is 71 % en in Italië zelfs 72 % van de bevolking voor het kernwapenverbod. In België wil net als in Nederland dat 66 % van de bevolking dat de regering tekent.

De peiling laat ook zien dat de meerderheid wil dat bedrijven en investeerders desinvesteren in kernwapenproducenten. Belgie 68 %, Nederlands 71 %, Duitsland en Italie respectievelijk 72 en 78 %.

Het complete onderzoek kan je hier vinden.

Rob Vellekoop, 19 augustus 2018

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.