Gezonde verstand pakt met honderden rechtszaken onkruidverdelger Monsanto aan

Nu de politici falen in de aanpak van glyfosaat zowel in de EU als in de VS, zijn de burgers zelf aan zet. Alleen al in de staat Californië wacht Monsanto honderden rechtszaken. Door het resultaat van Dewayne Johnson, die zojuist zijn zaak tegen de chemiegigant heeft gewonnen, krijgen de claims tegen de onkruidverdelger Roundup een grote kans van slagen.

De uitspraak in de rechtszaak van Johnson, de conciërge die kanker heeft gekregen door het gebruik van Roundup, is dat de verdelger niet alleen een gevaar voor mensen oplevert maar dat Monsanto uit boosaardigheid niet voldoende voor de risico’s van het middel heeft gewaarschuwd.

In de zaak van Johnson komt naar voren dat wetenschappelijk bewijs tegen het middel al in de jaren 80 bekend is! En dat de hoeveelheid bewijs de laatste tientallen jaren zich zelfs heeft opgehoopt.

Monsanto’s leugenachtige trukendoos

Maar wat blijkt, in plaats van dat Monsanto het product probeert de verbeteren, besteden zij een vermogen aan het in standhouden van de schijn van betrouwbaarheid van het gifmiddel. Hiervoor gebruiken ze ghostwriters om de publicaties zo onpartijdig mogelijk te laten zijn. Daarnaast werken ze nauw samen met de Environmental Protection Agency om de boodschap van veiligheid te promoten.

Johnson (46, vader van drie kinderen) gebruikt als conciërge van een school voor talloze keren Monsanto’s onkruidkiller van 2012 tot eind 2015. He was gezond en actief voordat hij de diagnose kanker krijgt in augustus 2014. Volgens een arts is 80 procent van zijn lichaam aangetast door kanker en dat hij waarschijnlijk nog een paar maanden heetf te leven. Johnson heeft in november nog een behandeling gekregen maar is te zwak om te praten of zijn bed uit te komen.

De jury hecht geen geloof aan de beweringen van Monsanto dat de onkruidverdelger bewezen veilig zou zijn. Blijkbaar gaan ze wel mee met de door de aanspanners van de rechtszaak geproduceerde bewijzen. Zo citeren de aanklagers dat meerdere onderzoeken aangeven dat het actieve ingrediënt in Roundup,  glyfosaat, kan leiden tot NHL en andere aandoeningen. Zij citeren eveneens onderzoek dat laat zien dat glyfosaat in het commerciële eind product zelfs giftiger is dan glyfosaat alleen. Het International Agency for Research on Cancer (IARC) classificeert glyfosaat als waarschijnlijk kankerverwekkend voor de mens in 2015.

Monsanto & Glyfosaat

Monsanto ontkent de beschuldigingen en beweert dat zijn producten niet de oorzaak van kanker zijn. Volgens de chemiemoloch is het IARC onjuist, want zeggen ze er zijn onderzoekenbijvoorbeeld van het Environmental Protection Agency (EPA) en andere toezichthouders die glyfosaat veilig achten.

Glyfosaat is in 1974 op de markt gebracht. Het wordt nu in meer dan 160 landen gebruikt, met een omzet van meer dan 1,4 miljard per jaar.

Het wordt niet alleen als huis-, tuin-, en keuken artikel gebruikt, maar met name in de landbouw op grote schaal. Bijna al het mais, soja en katoen in de VS wordt behandeld met glyfosaat. Ook in Europa wordt het veel gebruikt, behalve in Rusland.

Het gebruik stijgt ongekend nadat zaden genetisch gemodificeerd zijn zodat ze Roundup kunnen verdragen. Doordat deze zaden planten voortbrengen die niet gedood worden door glyfosaat kunnen de boeren hele velden besproeien met glyfosaat zonder dat het hun oogst aantast. Tussen 1987 en 2012 stijgt het gebruik door Amerikaanse boeren van minder dan 11 miljoen ponds tot circa 300 miljoen pond.

Daarnaast wordt glyfosaat in Californië, alleen al in 2012 op 2 miljoen hectare gebruikt voor het kweken van amandelen, perziken, uien, meloen, kersen, suikermaïs, citrus, druiven en andere eetbare gewassen.

Daarom is het ook niet zo verwonderlijk dat volgens een recent onderzoek van USGS in waterwegen in 38 staten glyfosaat is aangetroffen in bijna alle rivieren, beken, sloten.

Rob Vellekoop, 19 augustus 2018

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.