Waterdrinker tempert hetze tegen Rusland

Ze bestaan nog, journalisten die zich positief over Rusland durven uiten, dwars tegen de stroom van negatieve berichtgeving en oorlogstrommels in. Waterdrinker is er een van. Zijn gesprek in Zomergasten van afgelopen zondag en zijn boeken brengen de Rusland-hetze een gevoelige slag toe. Waterdrinker brengt de broodnodige nuance, weg van de waan, terug naar de werkelijkheid.

Qua timing komt het interview op het juiste moment, de interesse in Rusland is groot, samen met de door de massa media voortdurend gevoede angst. Waterdrinker heeft hierop een schitterend antwoord, zowel op tv als in de boekhandel.

Pieter Waterdrinker woont sinds 1996 in Rusland. Hij beschrijft, net als in zijn boeken, de Russen als gewone mensen van vlees en bloed, die ook hun behoeften hebben, hopen en verliefd worden. Hij prikt onopzettelijk de lelijke medialeugen lek van de levensgevaarlijke Russische beer, die Europa bedreigt. Russen schijnen net zo te ademen en te drinken als de mensen aan de andere kant van de Oeral. Zij worstelen op dezelfde manier met bureaucratie en bestuurders, net zoals een willekeurige westerling.

Onze Pieter durft het zelfs in het zomeravond spektakel aan om als een van de weinigen op de Nederlandse tv (en krijgt hiervoor de gelegenheid van de soms rebelse VPRO) te verklaren dat Oekraïners door Van Baalen en Verhofstadt op het Maidan plein in Kiev is voorgehouden:’Kom maar naar Europa’. Hij ziet de ramp met de MH17 niet als een op zich staand gebeuren, maar als een gevolg van gebeurtenissen.

De Russen is voorgehouden dat als het Warschaupact (Sovjet-Unie plus Oost-Europese landen) op zou houden te bestaan, de NAVO zich volgens afspraak niet naar het oosten zou uitbreiden. De NAVO heeft echter wel doorgepakt in een enorm tempo en Oost-Europese landen aan zich gebonden. Volgens Pieter zou de NAVO zich beter hebben moeten inleven in de geschiedenis en het denken van de Russen. De Russen, vindt hij, weten veel meer over het Westen qua cultuur en verscheidenheid dan de westerlingen andersom.

Hij zegt dat weliswaar het referendum van de bewoners van de Krim over afscheiding en aansluiting bij Rusland illegaal was, maar dat tegelijkertijd wel 80% van de bevolking Russisch is. Deze Russen zijn blij zich bij Rusland te kunnen aansluiten. Hij trekt daarbij de parallel met de Amerikanen die eveneens geregeld illegale daden verrichten, zoals de coup van Allende in Chili, die zij hebben mogelijk gemaakt.

De MH17 besluit hij, is een cynisch machtsspel dat onder andere in het neerschieten van dit vliegtuig is ontaard.

De in Rusland gespeelde Wereldkampioenschappen voetbal 2018 waren al een ongekend charme-offensief, wat veel van de lelijke karikaturen over Russen en Poetin ontkrachtte. Waterdrinker treedt dankzij zijn optreden in het VPRO-programma Zomergasten enthousiast verhalen vertellend de Neerlandse huiskamer binnen. Een huiskamer die al zoveel vuilnis en vuilspuiterij over Rusland binnen gekregen heeft dat ieder bij het horen van de naam Rusland direct in paniek zijn schuilkelder in gaat. Na het horen van de kleurrijke anekdotes en zeker na het lezen van een van zijn prachtige romans over het Russische leven zal hij of zij dat vanaf nu wel uit zijn hoofd laten.

Tsjaikovskistraat 40Een autobiografische vertelling uit Rusland is Pieter Waterdrinkers nieuwste roman.

In deze autobiografische roman neemt hij de lezer mee op reis door de Russische geschiedenis en door zijn eigen leven. Vertrekpunt is zijn huis in Sint-Petersburg, waar de auteur woont met zijn vrouw en drie poezen, dat destijds lag in het hart van de Russische revolutie van 1917. Behalve een kroniek over deze periode, die de loop van de Europese geschiedenis van de twintigste eeuw ingrijpend zou bepalen, is de roman een verslag van het avontuurlijke leven van de auteur. Waterdrinker schrijft met vaart en passie, zodanig dat je tijdens het lezen het plezier dat hij aan schrijven beleeft meemaakt.

Rob Vellekoop, 23 augustus 2018

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.