#CodeRood: actie voor Groningen met NAM-blokkade

Van 24 tot 31 augustus organiseert Code Rood in Groningen een actiekamp. Daar wordt een massale blokkade bij het NAM tankenpark in Delfzijl voorbereid om de gaswinning te stoppen. De zitblokkade zal op dinsdag 28 augustus beginnen. Verwacht wordt dat honderden mensen aan de actie zullen deelnemen.

Onder de naam Code Rood zijn al een aantal ludieke acties georganiseerd, zoals naar de bruinkoolmijnen in het Ruhrgebiet en tegen de betrokkenheid van Shell bij musea. Van 24 tot en met 31 augustus komen activisten naar Groningen om daar de broodnodige steun te geven. Aan strijdbaarheid en inzet geen gebrek. Uit heel Nederland en ver daarbuiten komen sympathisanten. Fietsers uit Engeland zijn al sinds zaterdag onderweg en leggen een afstand af van bijna 400 kilometer.

Persbericht van Code Rood

“Wij hebben geen vertrouwen dat de plannen van de minister, die nauwe banden heeft met Shell en Exxon, de problemen in Groningen gaan oplossen en echt bijdragen aan maatregelen tegen verdere klimaatverandering”, zegt Hanneke van Houten, woordvoerder van Code Rood. “Wij komen nu zelf in actie voor de toekomst van Groningen en het klimaat.”

Door de gaswinning in Groningen zijn de huizen van tienduizenden mensen beschadigd of onbewoonbaar verklaart. Ook de psychologische schade is aanzienlijk. De maatregelen en besluiten van Minister Wiebes hebben de schade-afhandeling voor Groningers niet verbeterd en plannen voor de versterking van huizen en gebouwen zijn verder vertraagd. Ondertussen wordt ook de rechtsbescherming van Groningers uitgekleed. De NAM kan straks niet langer aansprakelijk gehouden worden voor de schade door de gaswinning. Het enige echt veilige scenario is om de gaswinning helemaal stil te leggen. Experts zijn het er over eens dat het winnen van meer dan 12 miljard kuub gas per jaar onverantwoorde risico’s met zich meebrengt. Alle scenario’s van Minister Wiebes gaan de komende 4 jaar nog uit van een veel hogere, en dus zeer onveilige, gaswinning.

“Shell en Exxon maken Groningen en het klimaat kapot, en de overheid laat dat gebeuren. Deze bedrijven doen er alles aan om zo lang mogelijk, zo veel mogelijk, fossiele brandstoffen te blijven winnen, ongeacht de gevolgen. Maar om onze planeet leefbaar te houden moeten fossiele brandstoffen in de grond blijven. Een energierevolutie is nu noodzakelijk voor een 100% fossielvrije samenleving”, aldus woordvoerder Maarten.

De actie wordt gesteund door tientallen deelnemers uit omringende landen. Zij komen het bestaande en succesvolle verzet tegen de gaswinning in Groningen versterken. Samen vormen zij een snel groeiende internationale beweging tegen de fossiele industrie.

Tijdens het actiekamp in Groningen van 24 tot 31 augustus is een gevarieerd programma te volgen van workshops, trainingen en open discussies over de gaswinning en een fossielvrije samenleving. En ’s avonds kampvuur en muziek. Overnachten op het kamp of een dagje langskomen is mogelijk.

Vanuit Utrecht vertrekken bussen op 24 augustus om 5 uur ’s middags naar Groningen! Aanmelden kan hier. Er gaat ook een bus vanuit Amsterdam. Alle bussen gaan op 31 augustus weer terug, een geheel retourtje voor maar een tientje! Alleen de heenweg kost maar 5€.

Op zoek naar een ritje naar het Code Rood kamp? Of kan je zelf rijden en een vrij plekje aan anderen aanbieden? Check out de Borse, het platform waarop je samen rijden met de auto kan regelen.

Meer info code-rood.org

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.