Is Duitse buffer bestand tegen opkomend fascisme?

De gebeurtenissen in Chemnitz en Koethen staan nog helder op het netvlies van vriend en vijand in Duitsland. De Duitsers hebben aan het einde van WOII plechtig beloofd en zich voorgenomen dat een herhaling van deze vreselijke oorlog nooit meer zal plaatsvinden. Zij bouwden een buffer, maar is deze bestand tegen het fascisme dat met name in het oosten van Die Heimat de gruwelijke kop opsteekt?

Fascisme

De aanleiding voor de dagenlange protesten in Chemnitz, door met name aanhangers van de AfD, tegenstanders van het vluchtelingenbeleid en neo-nazi’s vormt de dodelijke steekpartij van een 35 jarige Duitser door vermoedelijk drie asielzoekers uit Syrië en Irak van eind augustus.

Ondertussen is een rechtse actievoerder die de Hiltergroet herhaaldelijk brengt in Chemnitz veroordeeld tot gevangenisstraf.

Over rechts geweld tegen allochtonen in Chemnitz is dit korte filmpje wereldwijd gegaan. Aanvankelijk is de echtheid ervan ontkend, maar een aantal grote Duitse kranten kunnen na onderzoek de authenticiteit bevestigen.

Voor de goede orde, dertig jaar na de Wende loopt er nog steeds een idealistische scheidslijn door Duitsland, die oost scheidt van west. Bij verkiezingen zijn al tientallen jaren rechtsextreme en -populistische partijen in het oosten succesvoller dan in het westen. Zo behaalt de AfD tijdens de laatste bondsverkiezingen in de deelstaat Sachsen twee tot drie keer zoveel stemmen als in de oude bondslanden.

Tijdens de laatste bondsverkiezingen van 2017 lukt het de Alternative fuer Deutschland (AfD) voor de eerste keer in de Duitse Bondsdag te komen. Met 92 zetels zijn ze daarmee zelfs de grootste oppositiepartij. De AfD is in 2013 gesticht als eurosceptische rechtsliberale partij. Recent zijn er rechtsextreme geluiden. Zo eisen ze bovengrenzen voor de opname van vluchtelingen en afschaffing van de familiehereniging, het verbod op moskeeën en volledige gezichtsbedekking. Partijvoorzitters zijn Jörg Meuthen en Alexander Gauland. De AfD heeft ongeveer 30.000 leden.

Het rechtsextremisme heeft zijn wortels in het nationalisme en het racisme. Het gaat ervan uit dat de etnische achtergrond van een land of ras het allerbelangrijkste is.

Wat is fascisme

Voor de volledigheid houden we nog even tegen het licht wat fascisme nu eigenlijk is aan de hand van veertien kenmerken van Laurence W. Britt.

1. sterk en aanhoudend nationalisme
Let op voortdurend gebruik van patriottische leuzen, slogans, symbolen en liederen.

2. Minachting voor mensenrechten
Uit angst voor vreemdelingen en door behoefte aan zekerheid mogen mensenrechten genegeerd worden.

3. Identificatie van vijanden / zondebokken als verbindende factor
De mensen worden in een vaderlandslievende waan gedreven.

4. Prioriteit van het leger
Soldaten en het militaire apparaat worden verheerlijkt.

5. Groeiend seksisme

6. Gecontroleerde massamedia

7. Obsessie voor nationale veiligheid
Angst wordt als middel tot motivatie voor de massa door de regering ingezet.

8. Religie en regering zijn met elkaar vervlochten

9. Macht van de ondernemers wordt beschermd

10. Vakbondsmacht wordt onderdrukt

11. Minachting voor intellectuelen en kunst

12. Obsessie voor misdaad en straf
In fascistische landen is er minstens een nationale politie-eenheid met praktisch onbegrensde macht.

13. Groeiende kliek en corruptie
Fascistische regimes worden bijna altijd door een groep van vrienden geregeerd.

14. Frauduleuze verkiezingen

Buffer

Het is de vraag of na de Tweede Wereldoorlog het fundament is opgewassen tegen het opkomende fascisme. De Duitsers van na de oorlog zijn ervan overtuigd dat een dergelijke uitbarsting van geweld en agressie nooit meer mag gebeuren. Ze gaan onder andere het onderwijs gebruiken om deze boodschap hun kinderen bij te brengen.

Ze poetsen de geschiedenis niet schoon. Ze doen ook niet alsof deze oorlog niet heeft plaatsgevonden en ze ontkennen evenmin de miljoenen slachtoffers. Samen met de Duitse nationaliteit moeten Duitse scholieren ook de Duitse geschiedenis adopteren. Ze behandelen het als hun erfzonde. Het is een permanente kras op hun collectieve Duitse ziel. Dit moet herhaling voorkomen!

Hier is van belang dat Oost-Duitsland pas in 1989 zich aansluit bij West-Duitsland. Tussen de beide Duitslanden zit meer dan veertig jaar van ‘schuld’ onderwijs. De Oost-Duitsers hebben een dergelijk onderwijs niet genoten.

Leus meegevoerd tijdens demonstratie in Chemnitz, september 2018.

In 2018 betekent ‘Wir sind das Volk’ iets anders dan destijds in 1989.

Vanaf september 1989 vinden er in de DDR, met name in de stad Leipzig, elke maandagavond massale geweldloze protestdemonstraties plaats onder de leus “Wir sind das Volk”. Cruciaal is die van 9 oktober 1989 met 70.000 demonstranten, als politie en leger op het laatste moment opdracht krijgen niet op te treden, luidt dit de val in van het communistische regime. Op 23 oktober betogen in Leipzig 250.000 burgers, ook in andere steden zijn massaprotesten. In Oost-Berlijn is er op 4 november de eerste legale protestdemonstratie plaats met ruim 500.000 betogers. Vijf dagen later, op 9 november, valt de Berlijnse muur.

Rob Vellekoop, 15 september 2018

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.