Het Raadsel van de S-coupé

Foto R. Vellekoop

Doordat de NS onderhoudswerkzaamheden verricht aan het spoor tijdens de herfstvakantie puilen de treinen uit. Maar dat is geen excuus. Dat veel mensen in deze dagen de trein nemen die dit normaal gesproken niet doen, telt ook niet mee. Evenmin is het een verontschuldiging dat er vertragingen en opstoppingen zijn. Er zijn nog veel meer redenen te bedenken die reizigers een aanleiding kunnen geven. Ik laat ze onvermeld. Op een na.

De trein naar Den Haag rijdt niet tussen Utrecht en de Binnenhof-stad. Daarvoor in de plaats rijden bussen tot aan Woerden en vandaar kan je weer verder met de trein naar Gouda en Den Haag. Of je kunt er voor kiezen om te reizen via Amsterdam-Zuid. Dan kan je rustig in de trein blijven zitten, al duurt deze reis een kwartier langer. De hardcore treinreiziger weet niet beter, hij of zij zal geen spier vertrekken. Hij of zij is hierin gehard. Onderhoud vindt twaalf maanden per jaar plaats en dit ieder jaar. Deze omstandigheid roept natuurlijk wel onzekerheid op bij veel mensen die niet gewend zijn de trein te nemen. Daar heb ik dan wel begrip voor, als dit niet tot vreemde situaties leidt.

Wat ik vooraf wel wil meegeven is dat ik zeker niet van plan was om boos te worden of onvriendelijk te gaan doen. Ook heb ik niet ingegrepen. Iets wat ik in een dergelijke situatie meestal wel doe. Zoiets mag niet passeren zonder dat iemand ingrijpt. Vanmiddag grijpt echter niemand in. Vreemd. Dat kan je rustig een raadsel noemen.

Voordat ik tot de kern kom nog even dit. Ik garandeer jullie dat ik niets heb tegen mensen uit Almelo. Iedere stad in Nederland is me lief. Die in het oosten vind ik zelfs aangenamer dan die in het westen. Dat geldt dus ook voor Almelo.

Een groepje dames uit Almelo gaat op stap naar Den Haag. Zij moeten door omstandigheden omreizen via Amsterdam-Zuid om op hun bestemming te kunnen komen. Zelfs dit gegeven kan toch geen lokale blindheid veroorzaken of tot een lichte verstandsverbijstering leiden? Of vergis ik me?

De NS heeft treincoupés laten maken waarvan het bovenste gedeelte van de ramen met 10 centimeter brede stickers over de volle breedte zijn beplakt met de tekst Silence S Stilte. Reizigers die het idee hebben dat hiermee echt iets bedoeld wordt zijn over het algemeen in de meerderheid.
Echter niet vandaag.

De dameskrans uit Almelo die hun mond vol hebben met geklaag over de opgelopen vertragingen, heeft waarschijnlijk zelfs nooit gezien dat de S op ieder raam van hun coupé staat. Hun rijtuig is ook de mijne. De rest van de wagon zit vol verbazing het gejammer van deze dames aan te horen. In Stilte, zoals gebruik is in de Stiltecoupé.

Ook dat zal hen wel zijn ontgaan.

Let op, ik wil deze dames niet veroordelen tot Stomme trutten of aSociale geiten, want dat is niet mijn stijl. Ik wil ook niet schrijven dat ik hen vol afgrijzen heb bekeken terwijl ze eindeloos hun verhalen hardop roepend en lachend tegen elkaar bleven herhalen. Evenmin vind ik een beschrijving van zoveel arrogantie op zijn plaats. En daarom laat ik het hierbij.

 

Rob Vellekoop, 25 oktober 2018

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.