God schept liefde, wij angst en oorlog en verdeeldheid

Foto R. Vellekoop

Gastbijdrage van Rani Savitri *

Tegen hen die niet in God geloven zegt Osho dat God wel bestaat. Tegen hen die wel in God geloven, zegt hij dat God niet bestaat. Tegen hen die in een onpersoonlijke God geloven, zegt Osho dat God persoonlijk is. Tegen hen die in een persoonlijke God geloven zegt hij dat God onpersoonlijk is.

Iedere ziel heeft een andere aanpak nodig. Een ware leraar weet precies wat de leerling nodig heeft. De ene ziel heeft een harde aanpak nodig, de andere een zachte. De ene ziel heeft waarheid nodig, de andere leugen.

Het grappige is dat mensen ruzie met elkaar gaan maken. ‘God bestaat wel, God bestaat niet!, Jezus is DE verlosser, nee, dat is hij niet! Krishna is God, nee Allah!! En ga zo maar door.. er is niets! spiritueels aan dit soort praktijken, dit is de ziekte waar de mens mee kampt, genaamd: ego.

Dit is geen spiritualiteit. Dit is gewoon aards bekvechten en je gelijk willen halen, dit is onwetendheid, onnozelheid. Liefde houdt zich niet bezig met dit soort onzin… liefde is in vreugde, ALTIJD. Liefde doorziet dit soort zaken.

God is gewoon God, met vele namen, maar het is dezelfde God. Het is dezelfde energie, het is dezelfde bron, het is God en God wil dat wij in vreugde leven, niet in verdeeldheid, angst en haat. Wanneer je zegt dat Krishna wel bestaat maar Allah niet, dan verdeel je, dan sluit je God buiten. Dan ben je niet in liefde, dan ben je in ego, in haat en angst.

Het is allemaal een grote grap. Het leven is een grote grap. Wanneer we dit allemaal realiseren kunnen we hartelijk lachen om onze onwetendheid, om onze serieus-heid. We nemen het leven veel te serieus, we identificeren ons veel te veel met onze rol, met onze voertuigen (lichamen)… als we toch eens de werkelijkheid konden zien, zoals God ons ziet….

God heeft ons niet als ego geschapen… wij zijn zelf gaan scheppen, en dit is het probleem van de mens. God schept enkel liefde. WIJ scheppen angst, haat en oorlog, verdeeldheid. NIET God.

En DAT is de grap. Dat is de leugen. Deze grap dienen we te doorzien, deze illusie dienen we te doorzien. We dienen deze tweeheid in onszelf op te lossen en niet onze wil (ego) laten geschieden, maar laten geschieden wat God van ons wil… en dat is eenheid (liefde) en NIET tweeheid (angst, ego).

Wat IS het ware leven?, dat is de grote vraag in deze… is dit aardse bestaan, gevuld met lijden, angst, oorlog, haat, ziekte en dood, het ware leven voor jou?

Zo ja, ja dan kan ik mij voorstellen dat je het niet eens bent met deze post.

Voor mij is het ware leven een leven gevuld met vreugde, liefde, lachen, vrijheid, waarheid, verlossing, het eeuwige leven, dansen, zingen….

Het leven vanuit ego, het eerste leven wat ik omschreef is allesbehalve een grap wanneer je er middenin zit… wanneer je van dit (valse) leven verlost bent, is het een grote grap… omdat het doorzien is.

Uiteraard valt dit enkel te begrijpen wanneer men verlost is. En daarom zijn we hier…. om te doorzien, om te zijn wat we werkelijk zijn, niet om te zijn wat we denken te zijn (ego).

In mijn leven als vals zelf, ego, was er enkel lijden… enkel drama…enkel problemen, strijd en onmacht, tekort. Zo leeft men het leven, meestal. Dit is NIET het ware leven zoals God het voor ons bedoeld heeft. Dit is het leven wat het ego ervan gemaakt heeft! Doorzie dit…

Er is een ander leven mogelijk, DAT is wat ik schrijf, verlossing is mogelijk!

En DAT is liefde, DAT is het ware leven….

Ego is een ster in serieus zijn, in problemen creëeren, in drama, in ellende, ziekte en rottigheid..en zo leven de meeste mensen, vanuit ego, niet vanuit God, vanuit je ware zelf. Men bekvecht continue, men discussieert en oordeelt, continue… en waarom eigenlijk? Wat wil je bewijzen? Dat je het zo goed weet? Of denkt te weten?

Mijn leraar leerde mij als eerste, dat ik niets wist, helemaal niets. En ik met mijn grote ego wilde dat natuurlijk niet horen..

Hoe durfde hij te zeggen dat ik niets wist? Ik wist alles… dacht ik.. en ja dat klopte gedeeltelijk, ik wist vrijwel alles van de aardse werkelijkheid, van de wereld van het ego.

Toen dit grote egootje langzaam, maar zeker, oplostte, begon ik in te zien dat mijn leraar gelijk had. En een mooie zin is mij altijd bij gebleven;

‘Wil je gelijk of geluk..?’

Osho zegt dit alles, tegenstrijdig, omdat hij graag wil dat je zelf gaat nadenken, omdat hij graag wil dat je jezelf onderzoekt, zelf ervaart of God nu wel bestaat of niet bestaat. Hij wil, mijn leraar wilde, dat je eerlijk naar jezelf gaat kijken, hij wil dat je om jezelf (valse zelf/ego) kunt lachen, dit omdat het ego werkelijk hilarisch is.

Hij wil graag dat je jezelf leert kennen, je ware zelf. Dat je je losmaakt van alle concepten (van anderen), dat je niet blijft hangen in ideeën van anderen, hij wil dat je niet geloofd, maar WEET.

Geloof niets van wat anderen zeggen, weet wat je zelf zegt en weet wie je bent en wie en wat God is.

God maakt altijd grapjes, zonder grapjes, zonder lachen kan er geen vreugde zijn. En in God is er altijd vreugde.

En dat WEET je wanneer je jezelf realiseert. DAT is zelfrealisatie, dat is vreugde, dat is gelukkig zijn, dat is bevrijd zijn. Bevrijd zijn van je valse zelf.

Dat is jezelf zijn.
Dat is IN God zijn.

Rani Savitri

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.