Oorlogstrommels klinken luider, maar er is een stok achter de deur

Wereldwijd is er geroffel van de oorlogstrommels. Wereldleiders dreigen onverhuld met oorlog. Wat bezielt deze leiders? Hebben ze dan nog steeds niet geleerd dat oorlogen alleen maar verliezers opleveren? Gelukkig is er een stok achter de deur waar iedere machthebber doodsbenauwd voor is.
VSA en China in de komende 10 tot 15 jaar

Voormalig Commandant van de Amerikaanse strijdkrachten in Europa Ben Hodges spreekt op een veiligheidsforum in Warschau:

“De Verenigde Staten hebben een sterke Europese pijler nodig. Ik denk binnen 15 jaar is het niet onvermijdelijk, met een grote waarschijnlijkheid zullen wij in oorlog met China zijn.”

Ook China bereidt zich voor op oorlog

President Xi Jinping reageert hier weer op met een boodschap aan zijn officieren, die op een oorlog voorbereid moeten zijn. Hij zei afgelopen donderdag:

“Het is noodzakelijk de missie te versterken…en de voorbereidingen voor een oorlog te bundelen.”

“Wij moeten de gevechtsbereidheid, gemeenschappelijke oefeningen en gevechtsoefeningen versterken om de vaardigheden van de soldaten en de voorbereiding voor een oorlog te verbeteren.”

Daarnaast heeft de Chinese minister van Defensie gewaarschuwd dat Peking  niet zal toestaan dat Taiwan zich definitief van het vaste land afscheidt. China zal dan militaire maatregelen treffen om dit te verijdelen.

Is Rusland ook bereid tot een oorlog?

Ook Moskou bereidt zich op een oorlog voor, althans volgens de Rus Andrei Beloussow van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

“Kort geleden verklaarde de VS dat Rusland zich op een oorlog voorbereid. Ja dat kan ik bevestigen.”

Israël heeft geen andere keuze         

De Israëlische Minister van Defensie Avigdor Lieberman :

“Oorlogen worden alleen gevoerd als er geen andere keuze is, en nu is er geen andere keus.”

Is ook Turkije klaar voor een oorlog?

Ankara is klaar zich te verweren tegen Griekse “agressie” en Athene militair binnen drie tot vier uur te vernietigen. Dat beweert Yigit Bulut, adviseur van de Turkse President Erdoğan. Hij becommentarieerde een voorval tussen een Griekse fregat en een Turks onderzoekingsschip:

“Griekenland zal binnen drie tot vier uur in een ramp verzeild raken als ze oorlog met Turkije voert.”

Ook de in Syrië opererende Koerdische milities hebben de toorn opgeroepen van Turkije. Dinsdag beloofde de President van het land dat de Koerden spoedig met een grote en effectieve Turkse kracht geconfronteerd zullen worden.

Nederland is in cyberoorlog met Rusland

Op 14 oktober verklaarde minister van Defensie Bijleveld dat Nederland is verwikkeld in een cyberoorlog met Rusland. De minister heeft de NAVO cybersoldaten aangeboden.

Revolutie tegen Oorlog

In al deze landen wonen miljarden mensen. Enkele machthebbers beslissen over het lot van hun burgers door toekomstige moordpartijen te beginnen onder het mom van ‘oorlog ter verdediging van de belangen’.

In dat verband is het interessant om even een uitstapje te maken naar het einde van de Eerste Wereldoorlog doordat revolutie uitbrak in Duitsland.

Gelukkig speelt in de hoofden van de machthebbers altijd de dreiging van een revolutie, als reactie op de miljoenen doden die vallen aan de kant van de burgerbevolking zowel bij de overwinnaars als de verliezers. Deze dreiging voorkomt in ieder geval veel meer oorlogen dan er tot nu toe zijn gevoerd. Deze dreiging is de stok achter de deur, dat machthebbers veel bloed kunnen laten vloeien (meestal ongestraft), maar dat er een grens bestaat die meestal moeilijk is vast te stellen. Ga je daar, zoals de Duitse keizer, overheen dan grijpt het volk in en verlies je al je macht.

Zo ook in het Duitsland van 1918.

Op 9 november 1918 verzamelen zich meer dan 1 miljoen mensen in de straten van Berlijn. Zij eisen vrede en democratie. Onder deze ‘druk van de straat’ verklaart Rijkskanselier Max von Baden het aftreden van de keizer en draagt zijn ambt over aan de sociaal-democraat Friedrich Ebert. De eerste Duitse democratie is een feit.

Twee dagen later op 11 november tekenen de Duitsers de overgave en is het einde van de Eerste Wereldoorlog daar.

 

Rob Vellekoop, 2 november 2018

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*