Minder vlees, meer voedsel voor iedereen en minder CO2

Foto R. Vellekoop

Uitgerekend de veeteelt waar ons land groot in is, afschaffen of drastisch verminderen geeft veel minder CO2 uitstoot. Het zorgt daarbovenop dat 75% van de landbouwgrond die nu hiervoor wordt gebruikt, vrij komt en ingezet kan worden voor andere landbouwmethoden zoals voedselbossen. Minder vlees en melk produceren maakt landbouwgrond vrij. Dat is de conclusie die je kunt trekken uit een Britse studie.

Een paar conclusies uit het rapport.

* Zonder vlees en melkproductie is er 75% minder landbouwgrond nodig.
(wereldwijd betekent dit dat er 75% meer land beschikbaar komt zonder dat dit honger veroorzaakt. Dit is de oppervlakte grond ter grootte van de VS, China, Europese Unie en Australië samen)

* Vlees- en melkproductie zorgt voor 18% van de calorieën en 37% van de eiwitten, waarvoor het 83% van de agrarische grond nodig heeft.

*Productie van vlees- en melk is verantwoordelijk voor 60% van de broeikasgassen door de landbouw.

Het onderzoek is gepubliceerd in het blad Science. Het is gebaseerd op de gegevens van 40.000 boerderijen in 119 landen over 40 voedingsmiddelen die 90% vertegenwoordigen van alles dat wordt gegeten.

De onderzoeker Poore stelt dat een veganistisch dieet de beste oplossing is en de gezondste invloed heeft op onze aarde.

Het Nederlandse landschap kan drastisch veranderen als de resultaten van dit onderzoek serieus worden genomen. De groene woestenij van eindeloze grasvelden kan worden omgetoverd in natuur of andere  landbouwgronden.

Het is opvallend hoeveel impact veeteelt heeft op ons land. Nog veel opvallender is het dat door dit te veranderen Nederland een veel schoner land kan worden. Het blijft natuurlijk wel de vraag welke regering de moed heeft de consequenties van dit onderzoek door te voeren.

 

Rob Vellekoop, 11 november 2018

2 Comments

  1. Een oplossing, maar vega is doorgeslagen overbodig. En als je tuin overhoop gehaald wordt door de zwijnen kun je er een val voor zetten en daar ook een hapje van mee eten. Natuurluke materialen als leer en wol zijn ook best prettig als de uurlonen niet te hoog zijn om het te verwerken zoals nu het geval is. Een paar hondert jaar terug lijkt me de oplossing. We waren rijk met zeis, bijl en zaag.

  2. wat een grote onzin. als ik die vegagasten zie ziet dat er alles behalve gezond uit!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.