Fransen opnieuw in opstand tegen Macron

Vanwege de hoge brandstofprijzen en hogere belastingen blokkeren demonstranten in gele vesten al een week lang straten in heel Frankrijk, waar zij een verkeerschaos veroorzaken. De protesten richten zich tegen de hoge benzineprijzen en tegen de Franse president Macron. De beweging van de Gillets Jaunes (gele vesten) is spontaan ontstaan op 17 november en heeft geen directe link met een politieke partij.

Niet alleen vorige week zaterdag protesteren meer dan 240.000 mensen in gele vestjes, maar afgelopen zaterdag komen ook 100.000 woeste Fransen overal in Frankrijk op de been. Dat terwijl wekenlange protesten van voor de zomermaanden van de Franse transport- en ambtenarenvakbonden en scholieren en studenten nog vers in het geheugen liggen.

Een onderzoek van Le Figaro en France Info levert op dat bijna acht op de tien Fransen de oproep voor een blokkade van Parijs op 24 november legitiem achten.

Veel Fransen hebben genoeg van Macron en zijn neo-liberale politiek, die in de ogen van de meeste Fransen uitsluitend de rijken aan het bevoordelen is, net zoals Rutte bij ons de ene na de andere voorziening treft voor multinationals. Aanstaande dinsdag maakt Macron zijn energieplannen bekend.

De protesten van de afgelopen week richten zich natuurlijk niet alleen op de hoge brandstofkosten, maar ook op de kosten van levensonderhoud, die veel Fransen in armoede dompelt.

Zelfs tijdens een staat van beleg laten Fransen zich hun recht op demonstratie niet afnemen. Evenmin laten zij zich imponeren door het agressieve optreden van de oproerpolitie. Zij vinden dat protesteren een democratisch recht is.

Macron spreekt schande van de protesten en dankt zijn ordetroepen.

Ieder weldenkend mens beseft dat wanneer regeringen te ver doorschieten in hun honger naar macht er een moment komt waarop zelfs de meest meegaande mens in verzet komt. Fransen zijn over het algemeen degenen die oproer in hun genen hebben. Als in Nederland nog vijf bezuinigingsrondes wordt geaccepteerd staat Frankrijk al lang in brand.

De slag om de Champs Elysees

 

Voor de zomermaanden is het ook al raak. De Fransen verzetten zich maandenlang met estafettestakingen tegen het beleid van Macron. Het spoorwegpersoneel, ambtenaren en studenten lijken elkaar gevonden te hebben op 22 mei. Ze houden gezamenlijk protestmanifestaties in meer dan 130 steden. (DLM Plus)

Rob Vellekoop, 25 november 2018

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.