Nationale Feestdag: jacht op de Franse #GiletsJaunes is geopend

Voor wie zich afvraagt waar de Gilet Jaunes zijn op de Franse feestdag Quatorze Juillet heb ik goed en slecht nieuws. Ze zijn er langs de route waar de Franse president Macron met de legerleider langs de stoet mensen over de Champs Elysee rijdt. Er is echter wel iets met hen aan de hand. En een bepaalde groep Gele Hesjes is afwezig zonder dat zij dat willen. De eerste beelden die naar buiten komen via alternatieve media zijn die van een filmpje dat laat zien dat de gendarmerie een groep Gele Hesjes onderbrengt in een kamp. Blijkbaar om te voorkomen dat zij zich laten zien als Macron zich als een Zonnekoning laat toejuichen in de straten van Parijs op de feestdag.

Ondanks dergelijke voorzorgsmaatregelen zijn er toch Guilets Jaunes langs de route. Zij moeten zich echter heel omzichtig gedragen, want iedere uiting met een geel kledingstuk of iets anders dat geel is wordt door de gendarmerie afgepakt. Zij lopen hiervoor speciaal door de menigte heen. De politie onderdrukt iedere afwijkende meningsuiting, een andere mening die president Macron niet bevalt. Zo is het dus mogelijk dat een klein mannetje dat met amper 30% van de kiezers gekozen is zich moeiteloos (en schaamteloos) kan ontpoppen tot een despoot in een democratie (voor zover deze nog bestaat).

Zoals in onderstaande film te zien is doen zich de meest koddige situaties voor. Politie agenten die gele ballonnen van mensen afpakken, dames met een rood gele bloemetjesjurk die door hen aangesproken worden, of de enkeling die zich nog met een geel hesjes vertoont waarvan ze direct zijn hesje afpakken.

De zogenaamde ordetroepen hebben van Macron de opdracht gekregen langs de route van het defilé alles wat aan de Gele Hesjes herinnert te verwijderen en de dragers ervan te arresteren.

Denk echter niet dat dit een speciale Franse aangelegenheid is, ook de Haagse politie heeft mensen opgepakt omdat zij een geel hesje durfde te dragen op het Binnenhof. Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is om mensen voor te schrijven hoe zij zich moeten kleden. Toch is op papier zowel in Nederland als Frankrijk de vrijheid van meningsuiting nog steeds een grondrecht.

De mensen – Gilets Jaunes zonder hesje – trekken zich opnieuw weinig van de macht aan. Zij zingen de Guilets Jaunes liedjes en blijven gele ballonnen opblazen. Ze heffen spreekkoren aan met ‘Politie overal, rechtvaardigheid nergens’. Ondanks alle repressie blijven zij opkomen voor hun rechten.

Uit angst dat plastic drinkflessen naar de nieuwe Zonnekoning worden gegooid, pakken de agenten deze van de toeschouwers (potentiële ordeverstoorders) af.

De gendarmerie arresteert een man in een geel t-shirt en sluit de groep mensen die om hem heen staat op. Als Macron in een lagertruck passeert stijgt er een oorverdovend fluitconcert op en roepen de mensen om het aftreden van hun griezelige president: “Macron, demission” “Macron, demission”.

De Gilets Jaunes gaan door met hun strijd voor sociale rechtvaardigheid, en vooral ook tegen Macron en zijn gewelddadige knokploegen. Nog steeds komen zij iedere zaterdag op straat. Echter niet meer met honderdduizenden tegelijk, want zeggen ze:”Wij hebben niets te verliezen.”

Lees alles over de Franse Gele Hesjes

Rob Vellekoop, 17 juli 2019

3 Comments

 1. Macroniboy zit tot mijn verbazing nog vast in het zadel?
  Vraag me af of ze wel wakker zijn?

 2. Leger en politie verdedigen altijd de macht ook al verdedigt de macht hun niet en dat is het trieste van het verhaal.

 3. @Dirk
  ik hoop dat je zin en tijd hebt om jouw stelling uit te leggen
  misschien ben je vanuit jouw achtergrond geconfronteerd geweest
  met deze tegenstelling
  en dan ben je niet de enige militair die met idealistische inborst
  uiteindelijk slachtoffer is geworden van een persvers systeem

  de macht van de militairen ligt in het bezitten van de slimste
  wapens, of dit nu totale vernietiging inhoudt of strijd
  waarbij veel burgerslachtoffers vallen

  de strijd op de grond of in de lucht is ongelijk
  vandaag dat grondtroepen bijna niet meer actief zijn
  behalve in vredesmissies

  hierbij wordt gelijk op een aansprekende wijze
  de (toenmalige) onzinnige positie van
  de Dutchbat-militairen verbeeld

  ik heb respect voor de Nederlandse militairen
  die uiteindelijk altijd een vreedzame oplossing zoeken

  ze worden nu misschien gezien als sukkels
  die hun plicht niet nakomen
  en ten dele is dat ook zo
  hadden ze werkelijk gedacht in hun professie
  geen of nauwelijks geweld tegen te komen?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.