Stoppen 5G kan nog(2): rapport mobiele telefoons veroorzaken kanker

Banksy

Het Amerikaanse National Toxicology Program trekt uit haar onderzoek de conclusie dat het gebruik van de mobiele telefoon kanker veroorzaakt. De resultaten zijn deze maand bekend gemaakt. In 1971 waren echter al kwalijke gevolgen bekend van deze straling. Nu voorbereidingen getroffen worden het 5G netwerk aan te leggen is het nog niet te laat hiertegen in actie te komen.

In 1999 geeft het FDA aan het National Toxicology Program (NTP) opdracht om mogelijke gezondheidseffecten te onderzoeken bij lange termijn gebruik van mobiele telefoons, omdat slechts beperkte informatie beschikbaar was. Zij onderzoeken de 2G en 3G netwerken die nog steeds gebruikt worden voor telefoneren en smsen. De 5G standaard is het vervolg op het 4G net waarvan de smartphones nu gebruikmaken.

Het onderzoek duurt tien jaar en kost 30 miljoen dollar. Het is tevens het meest uitgebreide onderzoek over de gezondheidseffecten op dieren die blootgesteld worden aan radio frequente straling (RFR of radiogolf op bepaalde frequenties)

In de VS gebruiken (net als in Nederland) meer dan 90% van de volwassenen mobiele telefoons. Deze telefoons gebruiken radiogolven om signalen te versturen.

Het NTP concludeert dat er duidelijk bewijs is dat ratten blootgesteld aan hoge niveau’s radiogolven gebruikt in 2G en 3G-netwerken hart- en hersentumoren ontwikkelen.

Uit een onderzoek uit 1971 van de Amerikaanse marine zijn al veel eerder de effecten bekend gemaakt van het gebruik van radio straling. Het is gebaseerd op meer dan 2000 studies. In hoofdstuk 1 van het onderzoek zijn de effecten voor de gezondheid bij het gebruik van telefonie verzameld:

 

In hoofdstuk 1 worden de effecten onderverdeeld in verhitting van de organen, veranderingen in fysiologische functies zoals vergroting van de lever en afname van de vruchtbaarheid, ook hoofdpijn, slapeloosheid, rusteloosheid, psychische stoornissen zoals depressie, angst en hallucinaties, gedragsveranderingen, aantastingen van het bloed, vaataandoeningen zoals trombose, enzym en biochemische veranderingen, verlies van eetlust, vergroting van de schildklier, genetische veranderingen, haarverlies, enzovoort.

Nederland

Het lijkt dat providers in 2020 in Nederland en België 5G willen gaan aanbieden. Dat geeft de ongeruste tegenstanders dus nog wat ruimte.

5G is de opvolger is van wat we nu kennen als 4G. Het zal voor een deel op dezelfde manier functioneren. Het is echter de bedoeling van de providers om zoveel mogelijk apparaten zoals netwerken van telefoons, treinen, slimme meters, pinautomaten, trams  en afzonderlijk en met elkaar te laten samenwerken, binnen het zogenaamde internet of things. Dit alles moet op een een bepaalde frequentie met elkaar kunnen communiceren.

5G zal sneller zijn dan 4G en de providers hopen er meer aan te kunnen verdienen doordat de datakosten per bit lager zullen liggen.

In eerste instantie richten providers zich met 5G op een snellere versie van 4G, vooral voor smartphones, tablets en laptops. 5G moet in de toekomst de mogelijkheid bieden om real time op afstand te werken, zelfrijdende auto’s met elkaar te laten communiceren of door hologrammen. Latere 5G versies zullen dit echter pas aankunnen. Ook moet apparatuur rechtstreeks met elkaar kunnen praten, dus zonder een zendmast ertussen.

Het onderzoek over 2G en 3G is nu afgerond, terwijl we al 4G netwerken in gebruik hebben genomen en onderweg zijn naar 5G. Als de voorlopers al kankerverwekkend zijn, dan moet 5G zelf een regelrechte aanslag op onze gezondheid zijn. Het argument wat echter voortdurend door de telecom branche wordt gebruikt is dat de onderzoeken nog niet zijn afgerond. Met dat argument kunnen we dankzij dit zeer recente Amerikaanse onderzoek korte metten maken.

Dit is Deel 2. in een reeks artikelen over 2G, 3G, 4G en 5G netwerken.

Lees meer over 5G

Rob Vellekoop, 25 november 2018 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.