#GiletsJaunes laten zich niet intimideren door geweld Macron

Zaterdag 8 december woedt er een veldslag in Parijs en in tal van andere steden. Meer dan 140.000 mensen demonstreren hun recht op vrije meningsuiting en de soldaten van Macron tonen hun on-democratische intenties door de protesten te smoren in bruut geweld. Dit is de vierde confrontatie (Acte no. 4) tussen de #GiletsJaunes en de soldaten van het regime Macron. Opnieuw tonen zij aan dat Macron alleen met geweld zich kan handhaven. Een verslag van het moedige optreden van de Franse demonstranten.

Het systeem van de democratische vertegenwoordiging is failliet. Dat blijkt iedere keer wanneer mensen het oneens zijn met de gekozen politici. In Frankrijk is 80% van de bevolking tegen Macron. Hij zou meteen zijn biezen moeten pakken, maar zij blijven zitten omdat zij vinden dat iedereen ontslagen kan worden behalve zij. De machthebbers willen geen afstand doen van de macht, kijk maar naar Macron, die maar een antwoord kent op onenigheid met zijn landgenoten: geweld.

In de vroege ochtend van de 8e december verzamelen zich tienduizenden mensen met Gele Hesjes in heel Frankrijk. Zij komen op voor hun recht op demonstratie en hun recht van vrije meningsuiting, niemand neemt hen die af. En dat laten ze zien ook. Daarnaast zijn ze boos op Macron met zijn ‘Regering voor de rijken’.

De eerste uren in Parijs verlopen vreedzaam. Als het aan de demonstranten ligt blijft dat ook zo. In sommige delen van Parijs laten de Gele Hesjes zich niet provoceren.

Ondanks de waarschuwingen van het regime Macron, de preventieve arrestaties, het machtsvertoon arriveren te veel protestanten om te kunnen tegen houden.

Pas nadat de soldaten uitgerust met 12 pantserwagens, waterkanonnen, honden, rubberkogels, levensgevaarlijke granaten, traangas de aanval hebben ingezet reageren de manifestanten woest. Hele zijstraten naar de grote Parijse avenues worden volgespoten met traangas door de soldaten. Daarnaast worden ‘agenten in cognito’ ingezet die niet van demonstranten zijn te onderscheiden. Ook talrijke provocaties van de robocops missen vaak hun uitwerking niet.

 

De gewelddaden van Macron worden langzaam verwijderd van Facebook en Twitter. Langzaam wist de ‘harde hand’ zijn sporen van misbruik. Deze echter niet. Hier wordt een vreedzame demonstrant van dichtbij met een rubberkogel neergeknald.

 

Ondanks alles betuigen #GiletsJaunes hun respect voor de 151 scholieren die de politie dwong in de modder op de knieen te gaan zitten de afgelopen week. Machtswellust in de top.

Tot zover Parijs. In tal van andere Franse steden komen demonstranten ook naar buiten. Ze bezetten pleinen en wegen.

https://france3-regions.francetvinfo.fr/grand-est/reims-charleville-mezieres-mobilisation-gilets-jaunes-ce-samedi-1588591.html

Als de rook van het overmatige traangas is gaan liggen en zowel gele hesjes als soldaten zich in hun huizen en kazernes hebben teruggetrokken zijn er 1.723 mensen waarvan 900 in Parijs gearresteerd, 264 mensen gewond geraakt, waaronder 39 soldaten en enkele journalisten. Preventief zijn er eerder al enkele honderden mensen opgepakt, noem hen maar rustig dissidenten. Meer dan 70.000 soldaten heeft Macron gemobiliseerd. (Hij noemt hen politie, maar die titel hebben zij al lang verspeeld, deze mensen voeren oorlog met hun eigen volk).

Voor dit weekeinde heeft de Geneefse Conventie voor de Rechten van de mens de schuld gelegd bij de Franse regering voor het escaleren van volksprotesten in het land, georganiseerd door de beweging van “Gilets Jaunes” om te protesteren tegen de verhoging van de belastingen en deeen lagere koopkracht.

 

Rob Vellekoop, 10 december 2018

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.