Vredesdag 9 mei 2019

Op 9 mei 2019 organiseren samen met Rusland & Oost-Europa Academie van Marie-Thérèse ter Haar een aantal personen en organisaties een vredestocht en concert in Arnhem. In een tijd van oplopende spanningen tussen het Westen en Rusland is het beter toenadering tot elkaar te zoeken dan oorlog met elkaar te voeren.

Onder het motto ‘Vrijheid van, vrede voor Europa en Rusland’ wordt in een periode van spanning met Rusland figuurlijk een brug geslagen tussen Oost en West. De organisatie roept Russen in Nederland op om gezamenlijk met Nederlanders de Rijn over te lopen via een Arnhemse brug.

Arnhem is een bruggenstad aan de Rijn en bij de Slag om deze stad hebben geallieerden (Engelsen, Amerikanen en Polen) voor vrede en vrijheid gevochten. De andere grote bevrijder van Europa, de Sovjet-Unie, krijgt de laatste jaren in Europa steeds minder aandacht. De meeste Nederlanders weten niet meer wat de Sovjet-Unie met zijn circa 28 miljoen doden voor de bevrijding van Europa betekend heeft. Een vredestocht kan bijdragen aan een betere verhouding tussen Rusland en het Westen.

 

Vredestocht & concert op 9 mei 2019

De organisatoren vragen Russen en voormalige Sovjetburgers die in Nederland wonen om op 9 mei 2019 mee te doen en samen met de Nederlandse bevolking, in Arnhem over een brug over de Rijn te lopen, wel of niet met een bordje van dierbaren die in de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen.

Na de tocht volgt een concert met onder meer het 12-koppige Russisch-orthodoxe koor Zlatoust (‘Gouden Stem’) onder leiding van dirigent Mikhail Borodyanski, dat speciaal overkomt uit Moskou en de jonge, Nederlandse toppianist Martin Oei.

Kijk hier voor het programma en kaarten voor het Vredesconcert.

Informatie

Wilt u  meer weten over hoe in Rusland op 9 mei de oorlog wordt herdacht en de vrijheid gevierd? Lees het artikel Zjidi menja (‘Wacht op mij’) van de oprichter van de Rusland & Oost-Europa Academie, Marie-Thérèse ter Haar, over mensen die in de oorlog hun familie of verwante kwijtraakten.

De volgende programma’s zijn ook zeer de moeite waard:

Aanmelden

De organisatoren stellen aanmelding vooraf per e-mail op prijs.
Dat kan via info@ruslandacademie.nl met de tekst ‘Aanmelden vredestocht’.
De aanmelders zullen op de hoogte gehouden worden.

Steun de Vredesdag

Deze organisaties steunen het initiatief.

Wilt u ook uw steentje bijdragen? Laat het de organisatoren weten.

 

Rob Vellekoop, 10 december 2018

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.