Tien dagen rebellie in Londen

Foto Extinction Rebellion

Vanaf 15 april worden wegen geblokkeerd, zijn er burgerlijke ongehoorzaamheidsacties in het hartje van Londen en arresteert de politie in tien dagen meer dan 1000 mensen. De demonstranten noemen zichzelf Extinction Rebellion en zijn pas 6 maanden actief met een wereldwijde respons op hun acties. Naast die in Londen, zijn er ook acties in Bristol en Edinburgh, Ierland, New York City, San Francisco, Melbourne, Halifax en tal van andere steden waaronder Den Haag.

In een introductie video zegt een woordvoerder van de Rebellion groep onomwonden dat zij een politieke crisis willen creëren via directe burgerlijke ongehoorzaamheidsacties. In de praktijk zijn dit wegblokkades in de hoofdstad die een aantal dagen worden volgehouden totdat de regering naar hen komt om te onderhandelen. Ondertussen is het verzet zonder geweld en met respect naar politie en omstanders. De “rebellen” gaan er vanuit dat zij gearresteerd zullen worden en vinden dit prima omdat dit onderdeel is van hun acties.

Het uiteindelijke doel is een Nationale Vergadering bijeen roepen van mensen die worden aangewezen door het lot (dus niet gekozen via verkiezingen), via het zogenaamde sortitie systeem. Dit omdat zij vinden dat een representatieve democratie niet werkt, want de gekozen volksvertegenwoordigers worden uiteindelijk allemaal ingepakt door de “rich and the powerful”. Deze vergadering heeft als doelstelling te komen tot een klimaatverandering zodat vernietiging van de aarde wordt voorkomen.

De huidige vorm van democratie zien zij als een giftig systeem dat voortdurend economische groei nastreeft. Het is de hoogste tijd om samen te komen en de macht te laten zien van de gewone mens. Het mag niet verder overgelaten worden aan politici en experts. De ondergang (extinction) dreigt als er geen actie wordt ondernomen.

Het burgerlijke verzetsmodel ziet er als volgt uit:
– het actiegebied is de hoofdstad
– voer met veel mensen actie
– overtreed de wet en stel de machthebbers voor een dilemma
– voer geweldloos actie, gedurende een langere aaneengesloten periode
– heb plezier

Een dergelijke actie is gestart in Londen op maandag 15 april op vijf plaatsen tegelijkertijd, nadat op de zaterdag en zondag ervoor het kampement is opgebouwd.

Er wordt een kampeersite in Hyde Park gebruikt zodat de actievoerders van daaruit in een soort ploegendienst op drie plaatsen permanent aanwezig kunnen zijn. ‘s Nachts zijn er eveneens activiteiten.

Bij de start verklaart Extinction Rebellion in opstand te komen tegen de Britse regering omdat zij crimineel passief zijn terwijl er een ecologische en klimatologische noodsituatie is.

De rebellen zeggen dat ze geen andere optie meer hebben:
“We hebben van alles geprobeerd, petities, marsen, brieven, rapporten, papers, bijeenkomsten, zelfs directe acties. Regeringen leggen hun prioriteit bij korte termijn belangen van de economische elites, dus om hun aandacht te krijgen moeten we de economie wel verstoren.”

De protestdagen staan bol van muziek, workshops, discussies en vooral veel leven en plezier. Wanneer je de beelden ziet zou je bijna vergeten dat ze strijden op leven of dood, want zij vrezen de toekomst met regeringen en media die falen om de ernst van de situatie in te zien.

Hier een video van de actie op Waterloo Bridge op 15 april.

Actie op 15 april, Oxford Circus Londen

Een korte video van de eindceremonie na tien actiedagen waarbij onder andere het verkeer in Londen ontregeld wordt, het Shell gebouw geblokkeerd, straten beschilderd met boodschappen, wegen afgezet, rebellen die zich vastplakken aan het beursgebouw, enzovoort.

Meer info Extinction Rebellion.

Rob Vellekoop, 26 april 2019

11 Comments

 1. Het lijkt mij, als ik bovenstaansw goed lees, dat deze ‘protest’beweging georganiseerd wordt door de elite, waarschijnlijk in samenwerkung of met goedkeuring van de rechtse May regering. Het zal me dus niet verbazen al straks de naam Soros, de verantwoordelijke Elite-man voor dit soort zaken, weer opduikt. En, dat is ook zeker geen toeval, het gaat weer over de bedrog-klimaat onzin. Spontane actie van links? Ik geloof er vooralsnog geen barst van. Maar goed, het is nog nieuw, we wachten maar af. Volgens mij trap je er met open ogen in, Rob.

 2. Geweldig dat mensen in beweging komen,maar jammer dat ze in het hele global warming zijn getrapt.Als er al iets is wat natuur rampen veroorzaakt dan is het HAARP en dat er zoveel dieren uitsterven komt door de permanente straling wat straks met 5 g een catastrofe word.Ze spelen met hun protest de Elite weer recht in de kaart,waardoor ik al weer het gevoel krijg dat het georganiseerd en gefinancierd word door de Elite.Ik doe dus niet mee.

 3. Vanwaar eigenlijk die paniek, woede en hysterie van al deze demonstranten??
  De oplossing is toch zooooo eenvoudig.
  Stop, jullie demonstranten. Stop zelf eens met consumeren. Stop met vliegen, autorijden, lang douchen, het installeren van ligbaden, het eten van vlees, vis, eieren en zuivel, het dragen van leer en last but not least het eisen van een 5g-netwerk dat net zo goed het aardmagnetisme en daarmee het klimaat zou kunnen verstoren als dat co2 het klimaat verstoort, dus stop met alles waar je al jaren tegen ageert en voer het eindelijk eens uit. Practise what you preach en eis niet van een regering, dat die jullie eisen aan anderen dwingend oplegt. Stop jullie roep om een super dictator. Vrijheid is belangrijker dan een kunstmatig in elkaar geknutselde angst.
  Want jullie handelen precies in het straatje van degenen die de action reaction solution trits reeds voorbereid hadden en in hun vuistje zullen lachen als ze met ernstige gezichten en met gespeelde tegenzin uiteindelijk aan jullie eisen tegemoet zullen komen.

 4. Hi Gerrit, ik moet in alle eerlijkheid bekennen dat ik hier en daar mijn twijfels heb, maar ben nog niet overtuigd. Dus volg ik hen voorlopig.
  Als jij verdachte geluiden ziet houd ik me aanbevolen.
  Het punt bij deze club is wel dat hun acties geld kost, veel geld zelfs en als zij slagen in hun opzet creëren ze enorme onrust en dat is niet in het belang van de werkelijke eigenaren van de wereld, de Giants.(zie boek Phillips) Vandaar dat ik voor nu positief over hen ben. Dank je in ieder geval voor je kritisch oog.

 5. Misschien is dit een aanwijzing Rob. Plotseling, zonder enig teken vooraf (wat ons hier toch opgevallen zou moeten zijn) waren de protesters er. Tegenwerking van hogerhand was er nauwelijks.Zondag is de marathon in Londen. Vandaag, ook op de drukke plekken, geen demonstrant te bekennen. In goed overleg met….. dus. Volgens iemand die regelmatig in Londen komt, lijkt het clubje op het oog nogal elitair, wat ook uit de interviews en gesprekken blijkt. Ook blijken ze ‘alle tijd’ hiervoor te hebben. Ze hebben ook maling aan de mensen die op tijd naar hun werk moeten, iets wat zij zelf zichtbaar niet hoeven. Dat de politie in zulke gevallen geen geweld gebruikt en zelfs mee staat te dansen zegt ook veel, ondanks dat ze demonstranten arresteren (voor de show?) Dat ze ook leuzen roepen tegen de gevestigde orde zegt mij niet zoveel zolang ze niet daadwerkelijk aan hun belangen komen. Nee, voorlopig zie ik het anders dan jij. Groet, Gerrit (en houd je goede werk vol, makker!)

 6. Wat te denken geeft dat er zoveel gerelateerde elektromagnetische klachten, 1miljoen registreerbaar, en als een ijsberg beschouwd moet gaan worden, waarvan alleen de supergevoelige hiervoor de prijs betalen?

 7. Dat ze voor SORTITIE zijn was me ontgaan. Jammer, want het hervormen van het politiek systeem is toch af en toe onderwerp van gesprek.

  Als bezwaar tegen sortitie wordt vaak een gebrek aan deskundigheid (onder de verkozenen) genoemd; als je ziet hoe de coalitie functies (ministerschappen, staatssecretariaten) verdeelt lijkt me dat geen probleem aangezien bewindslieden vaak geen binding hebben met het departement waar ze op worden gezet.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.