Alternatieve media gaan samenwerken terwijl de censuur toeneemt

In een klimaat waarin de censuur iedere maand toeneemt en het nieuws van de mainstream media tot waarheid wordt verheven moeten de alternatieve media gaan samenwerken. De eerste stappen zijn gezet, vijf alternatieven hebben de koppen bij elkaar gestoken. Ondertussen piekt de censuur, worden steeds meer media geweerd van de grote platforms en dreigt zelfs vermelding van gecensureerde sites bestraft te worden met een verbanning.

Het is de hoogste tijd dat ook het lezerspubliek partij gaat kiezen. Passief toekijken zal onherroepelijk tot gevolg hebben dat de wereld wordt omgeturnd tot een gevangenis a la 1984 (zoals George Orwell in zijn boek voorspelde in 1948), waar maar een waarheid geldt namelijk die van de massa media en wat hun broodheren hen voorschrijven.

Censuur

De meest recente censuurmaatregel heeft David Icke geraakt. Wanneer hij naar Australië wil afreizen om daar een volgeboekte lezingenreeks te gaan geven, ontvangt hij enkele uren vooraf van de Australische regering de mededeling dat hij niet toegelaten wordt tot het land omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan antisemitisme. Het schijnt dat een kleine groep mensen op het Australische continent Icke niet zien zitten en dan kan je met het label ‘antisemiet’ wonderen bereiken.

Jammer voor David Icke blijft het daar niet bij. Op 4 juni gaat een film over zijn leven ‘Renegade’ in première. Wanneer hij in de VS zit wordt ook hier op het laatste moment een voorstelling over deze film afgeblazen door de eigenaren van het theater. Hetzelfde gebeurt ook in Londen toen de TUC de première niet door liet gaan. Icke zegt in zijn commentaar op de gebeurtenissen dat wanneer je de waarheid spreekt je een bedreiging voor de gevestigde orde vormt.

Icke verdwijnt ook langzaam uit het openbare cyberleven, net als Alex Jones in augustus 2018.

Infowars, het conservatieve nieuwsprogramma van Alex Jones, is begin augustus 2018 verwijderd van de platforms: – Facebook,– YouTube, – Apple, – Google Podcast, – Spotify, – TuneIn, – Spreaker, – iHeartRadio, – Audioboom, – Pinterest, – MailChimp, – Stitcher, – Disqus, – Sprout Social en – LinkedIn. Hun app blijft echter wel toegankelijk, naast hun website natuurlijk.

Ten opzichte van Infowars gaan Facebook en Instagram nu weer een stap verder in de repressie.

Ieder account dat de inhoud van Infowars deelt zal ook worden verwijderd en een permanente verbanning krijgen.

Facebook heeft eind december 2017 aangegeven dat ze schoonmaken op verzoek van de Amerikaanse en Israëlische regering. En het is een logische aanname dat wanneer de sociale media enorme advertentie-opbrengsten behalen van multinationals als farmaceutische bedrijven en Monsanto/Bayer dat kritische websites in de verste uithoek van deze platforms worden weggestopt of helemaal verwijderd (zoals de lijst van geschrapte gezondheidssites hier aan het eind van dit artikel).

In het libertaire Amerikaanse kamp vallen ook in deze periode slachtoffers. Onder andere de anti-oorlog en libertarische Twitter users Peter Van Buren (whistleblower), Scott Horton (Antiwar.com Editorial Director), en Daniel McAdams (Ron Paul Institute Director) zijn opgeschort of verwijderd.

Ondertussen is binnen de EU de copyright richtlijn ingegaan waardoor voor de platformoperators maar een optie overblijft om te voorkomen dat het auteursrecht geschonden wordt en dat is werken met een zogenaamd uploadfilter. Een dergelijk filter biedt echter een technische infrastructuur voor censuur. Deze filters kunnen gemakkelijk gemanipuleerd worden. Kijk bijvoorbeeld naar de manier waarop mensen die tegen vaccinaties zijn worden weggehoond, zal een filter een anti-vaxx filmpje verbieden of toelaten? Hetzelfde geldt voor andere twistpunten zoals chemtrails, 5G, ultrafijnstof, luchtverontreiniging, alternatieve kankerbehandelingen, enzovoort. Daarnaast wil het platform het risico van copyright schending natuurlijk zoveel mogelijk beperken en zal bij twijfel gekozen worden voor het bannen van een video.

Youtube werkt al met een dergelijk filter en de gebruikers hebben hiermee dus al ervaring kunnen opdoen. Het content-ID-system maakt echter fouten en kan door eigenaren misbruikt worden om negatieve berichtgeving te onderdrukken. Gebruikers kunnen weinig of niets hiertegen beginnen.

Dit jaar heeft Facebook speciaal voor de Europese Verkiezingen teams geïnstalleerd die gaan beoordelen per land of er sprake is van ongewenste beïnvloeding van deze verkiezingen. Vinden zij dat dit het geval is dan verwijderen zij deze boodschappen. Met andere woorden Facebook, als niet neutrale instantie, bepaalt wat door de beugel kan. Hetzelfde geldt voor berichten die door Nu.nl op hun ‘Fake’ gehalte worden gecheckt. Zij noemen dit fact checken, maar zijn helemaal niet in staat dit als neutrale derde te doen. Nu.nl maakt namelijk onderdeel uit van de Finse multinational Sanoma, die winst maakt met advertenties.

SAAM

Kortom het wordt media niet gemakkelijk gemaakt nieuws te brengen, zeker niet als dit nieuwsberichten zijn die door de massa media gemeden worden omdat dit overheden of multinationals niet behagen. Alternatieve media moeten zich weren tegen censuur en de dreiging daarvan. Daarvoor is samenwerking noodzakelijk. De eerste vijf alternatieven in Nederland hebben de koppen bij elkaar gestoken, dat zijn Ellaster, Stralingsvrij, Wanttoknow, Gedachtenvoer, en DLMPlus. Ze bekijken op welke gebieden ze kunnen samenwerken, zij presenteren zich onder de naam SAAM.

In het algemeen worden deze sites goed bezocht. Financiële steun door donateurs is niet toereikend vandaar dat gezamenlijk uitgekeken wordt naar adverteerders die passen in de visie van de alternatieve media.

 

Rob Vellekoop, 6 mei 2019

5 Comments

 1. Vergeet het maar. De AIVD met zijn Want to know heeft zich er gelijk ook in gewurmd. Novini zal wel snel volgen. Goed bedoeld, maar hersenlood

 2. dat wordt ‘terug naar die goeie oude tijd’
  van postbezorging en het organiseren van samenkomsten
  daar kunnen we beter nu dan later mee beginnen
  want alles wat je zegt op de openbare kanalen
  kan tot in de eeuwigheid tegen je gebruikt worden

  het enige voordeel is dat het gratis is
  om op internet je zegje te doen
  maar tegen welke (andere) prijs?
  ik denk dat de trouwe lezers van DML plus
  graag betalen voor privacy
  toch weer alles op papier en opsturen
  al zal jij (aan Rob) misschien de lidmaatschapsprijs
  voor DML daardoor moeten opschroeven
  maar scheelt een hoop onnodige spionage
  groeten van Zonnetje

 3. fantastisch initiatief!!!!!Neem ook eens contact op met Follow The Money.

 4. Hoi Gerrit, kan je toelichten waarom er een link zou zijn tussen de AIVD en Want to know?

 5. Zo goed als iedereen valt met een ‘natte vinger’ te verleiden?
  In ieder geval ben je als complotdenker op je hoede?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.