Minder Franse #GeleHesjes op de been

Zaterdag 11 mei is al de 26e betoging van de Gilets Jaunes in Frankrijk. Frankrijk kleurt na 26 weken nog steeds geel. De Gilets Jaunes protesteren nog steeds massaal en vreedzaam tegen Macron en voor sociale gerechtigheid in plaats van rijkdom bij elite. De totale opkomst voor Frankrijk blijft, evenals die van vorige week, echter steken rond 60.000 deelnemers. Concreet succes blijft uit, toch worden nog steeds rotondes bezet, tolpoorten geopend en enorme manifestaties gehouden in grote steden zoals Parijs, Montpellier, Lyon, Toulouse, Nantes en dergelijke.

Compilatie van de opkomst door geheel Frankrijk

Parijs

Rotondes

Nantes

Lyon

Opkomst

In de eerste weken van de opstand van de Gele Hesjes komen meer dan 300.000 mensen de straat op. Dit aantal neemt per maand geleidelijk af. Hoewel op 1 mei alleen al in Parijs 40.000 betogers meededen. Overigens is en blijft de Gilets Jaunes beweging een spontane onafhankelijke volksopstand die onvoorspelbaar is.

Een belangrijke invloed op de opkomst hebben de methoden van de autoriteiten om demonstranten zo veel mogelijk te ontmoedigen op de plaats aan te komen waar zij willen demonstreren. Daarvoor worden steeds meer metrostations in de Franse hoofdstad op zaterdagen gesloten en worden hele stadsgebieden tot verboden gebied verklaard, niet alleen in Parijs. Ook bij de controle plaatsen voor toegang tot bepaalde delen van steden is er niet alleen sprake van pas controle maar ook van intimidatie door de politie.

En natuurlijk hebben de gewelddaden ook invloed. Het is riskant om deel te nemen aan demonstraties van de gele hesjes. Dit weekeinde bijvoorbeeld werd weer een journalist ernstig gewond door een politie granaat. Ondertussen is de politie van Macron vanwege het geweld ook berucht buiten de landsgrenzen.

Hier trekken agenten zelfs hun pistolen

Een protestbeweging maanden lang laten voortbestaan zonder leiding of organisatie is heel lastig. Daarnaast zijn de eisen van de Gilets Jaunes niet voor iedereen gelijk. Aan de andere kant weten we ook dat miljoenen mensen met hun rug tegen de muur staan en geen andere mogelijkheden meer hebben om uit de misère te komen dan door te protesteren in de hoop dat er naar hen geluisterd wordt.

De demonstraties verlopen na zes maanden van de kant van de Gele Hesjes nog steeds voor 98% geweldloos, maar dat kan natuurlijk snel veranderen. Zeker nu we zien dat de politie steeds gewelddadiger wordt en zelfs met hun pistolen dreigen te schieten. Dat zou weleens het aansteken van het lont van het kruitvat kunnen betekenen.

Volg de gebeurtenissen rond de Gilets Jaunes

 

Rob Vellekoop, 13 mei 2019

3 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.