Franse #Gelehesjes al vijf maanden in opstand

Het is alweer de 22 editie van de spontane en vooral vreedzame volksopstand van de #GiletsJaunes in Frankrijk traditioneel op zaterdag (13 april). De politie staat klaar met veel geweld en een overschot aan traangas die ze ook gebruiken. Toch komen er na vijf en een halve maand van protesten nog steeds 90.000 mensen in het geel de straat op tegen Macron.

De halsstarrigheid waarmee de Gilets Jaunes week na week de confrontatie met Macrons troepen en zijn protestverboden aangaan is ongekend. Zij zijn een toonbeeld van vreedzaam demonstreren. Wekelijks worden zij mishandeld door de terreurpolitie van Macron. Toch gaan zij als echte martelaren door. Velen hebben al een oog of hand verloren of zijn gewond geraakt door de gewelddadigheden van de Macronieke knokploegen.

Alom groeit bewondering en respect voor deze mensen die slogans meedragen als:

Ze zijn een lichtend voorbeeld voor de rest van Europa en de wereld. Keer op keer laten ze zien dat geweld en regels waarmee je het niet eens bent, niet gelsikt hoeven te worden. En het verzet hoeft niet per definitie gewelddadig te zijn om impact te hebben. Macron zet niet voor niets iedere zaterdag meer dan 60.000 politie agenten in.

500 euro

Volgens een agent in gesprek (op video) met een Maxime Nicolle krijgen zij per weekend 500 euro betaald van Macron. Het loon voor geweld en onderdrukking. Wanneer de beelden voorbij komen van hun terreurpraktijken tegen vreedzame betogers dringt pas door dat hun zucht naar geld werkelijk gewetenloos is. Om mensen in op een dergelijke schaal in elkaar te slaan, een oog uit te schieten of met granaten te bestoken kan alleen als je tijdelijk in een verstandsverbijstering zit of een psychopaat bent.

Verboden

Ook vandaag zijn er een aantal metrostations in Parijs gesloten. In vele steden worden met name de centra verboden voor de Gele Hesjes, al trekken zij zich hier meestal niets van aan. Voor dit doel zekeren de troepen van Macron hele stadsdelen af. Toch laten de Gilets Jaunes zich ook hierdoor niet intimideren.

Desondanks verzamelen zich op 13 april weer tienduizenden Gilets Jaunes. Een kort overzicht.

Gas

Nog meer gas in Toulouse, met als enige reden afschrikking en angstzaaien.

Geweld

Hier wordt een vrouw bijna gewurgd door bruten van de Franse terreurpolitie.

Hier heeft de politie een streetmedic aangevallen.

Mensenmassa’s

Lees het Dossier over de Gilets Jaunes (22 weken)

Rob Vellekoop, 14 april 2019

2 Comments

 1. DECADENTIE TEN TOP
  het paradoxale resultaat van de Franse opstand is om koud van te worden:
  (neem dit letterlijk en figuurlijk)
  burgers die de straat opgaan omdat ze financieel uitgekleed worden,
  worden door hun medemensen (die uiteindelijk in eenzelfde positie verkeren)
  maar die opgeleid zijn ter bescherming van deze zelfde burgers en daarom bijvoorbeeld gelegitimeerd zijn om geweld te gebruiken, worden op
  grote schaal MISBRUIKT

  deze politiemensen worden extra betaald om zich over hun
  natuurlijke weerstand heen te zetten
  enkele hiervan hebben reeds hun eigen leven genomen
  omdat zij niet die gedachte verder konden leven

  de hele situatie zoals die nu gaande is
  kan niets anders dan grote trauma’s veroorzaken
  te vergelijken met die van een oorlogssituatie

  wie nog een goed idee heeft om deze patstelling te doorbreken
  moet zich melden
  ik ben benieuwd

  lieve groet aan ieder
  zonnetje

 2. De gele hesjesopstand verbleekt bij die brand van de notre dame?
  Allemaal weer eensgezind tot tranen geroerd?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.