Jacqueline Hurkmans – kunstenaar of edelsmid?

Ze zegt zelf dat haar creativiteit er altijd al in zat. Pas in 2014 hakt Jacqueline Hurkmans de knoop door om haar passie te volgen en zoals zij dat noemt ‘haar dromen te gaan najagen’. Dankzij een crowdfund actie krijgt ze de benodigde financiering bij elkaar, van iemand die het haar gunt om aan de Vakschool in Schoonhoven de opleiding tot goud-, en zilversmid en horlogemaker te gaan volgen. “Je moet ergens helemaal voor durven gaan om er te kunnen komen, en dat heb ik gedaan”, zegt ze strijdlustig. Het was een vierjarige deeltijdopleiding waarbij ze daarnaast in het laatste jaar stage liep.

Het is meestal lastig voor een creatief mens om antwoord te geven op de vraag waar de inspiratie vandaan komt. Zo ook bij Jacqueline. Na enig heen en weer gepraat komen we op het Oosten en mandala’s tekenen. Jacqueline is met mandala’s begonnen in een emotioneel heftige periode in haar leven, als een soort uitlaatklep. Ze brengen rust in haar hoofd en werken daarna bijna onmerkbaar door in haar creaties. Iedere ring heeft een betekenis, ze vertellen een persoonlijk verhaal. Een mandala is een magische cirkel die volgens wijsheid uit het Oosten inspiratie en innerlijke verrijking geven en je met alles en iedereen om je heen verbindt.

Ze keren regelmatig terug in haar werk als filigrein, dit is een techniek waarbij uit zeer dunne draadjes van goud of zilver fijne, kantachtige patronen gevormd worden. Je ziet ze in Zeeuwse knopjes, die verfijnd en oosters geïnspireerd zijn, met ronde sierlijke krulletjes en bolletjes. Oosterse invloeden maken haar werk kleurrijk, sierlijk en uniek.

Zilveren Zeeuwse knoop met een grijze parel en een collier van edelstaal.

 

Filigrein hanger gemaakt van zeer dunne getwijnde zilveren draden.

 

Bijpassende armband. Armband en hanger zijn onderdeel van een set, eventueel met oorbellen in dezelfde stijl.

Jacqueline Hurkmans opent haar edelsmederij annex kunstgalerie in Gouda in 2018. Hierover zegt ze dat deze stad bij haar past. “Den Haag of Rotterdam horen veel minder bij mij. Ik kom oorspronkelijk uit Brabant en in Gouda vind ik de Brabantse gemoedelijkheid terug.” In de galerie heeft Jacqueline naast handgemaakte sieraden van zichzelf ook die van binnen- en buitenlandse kunstenaars. Daarnaast kan de bezoeker er wisselende collecties vinden, zoals glaskunst, schilderijen, fotografie en sculpturen.

Ze is heel beslist over haar werk. Ze zegt zelfverzekerd:”Ik maak unieke stukken, ik neem geen sieraden in productie.
Siersmeden is een kunst. Je bent bezig met een kunstobject, met jouw specifieke creatie.”

Filigrein zilveren oorhangers met pareltjes.

Haar galerie waar je als bezoeker haar ook aan het werk kunt zien ademt rust en schoonheid. Even maak je een uitstapje vanuit de dagelijkse ratrace naar een poel van rust en vredigheid die de kunstwerken en sieraden oproepen. Als je wilt genieten van verfijnde schoonheid dan is een bezoek aan haar galerie/edelsmederij zeker het proberen waard.

Je vindt Galerie Jackie’s in Gouda aan de Lange Groenendaal 72. Je kunt ook een kijkje nemen op haar website.

 

Rob Vellekoop, 22 mei 2019

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.