Hong Kong vecht voor democratie

Foto 123rf

Begin juli protesteren honderdduizenden mensen in Hong Kong tegen een nieuw wetsvoorstel, maar vooral tegen de groeiende Chinese invloed over de miljoenenstad. Over 28 jaar zal Hong Kong volledig ingelijfd zijn bij China. Tot die tijd vechten de Hong Kongers voor de vrijheid die zij nog hebben.

Chinese invloed

De Speciale Administratieve Regio Hongkong van de Volksrepubliek China telt meer dan 7 miljoen inwoners. De regio is volgens een contract tussen Engelsen en Chinezen tot 1997 onderdeel van het Verenigd Koninkrijk geweest en in dat jaar per 1 juli overgedragen aan China. Dit onder voorwaarde dat Hong Kong zichzelf nog 50 jaar lang mag regeren. Het is nu een land met twee systemen, maar er is iets aan het veranderen in de opstelling van China.

De Chinezen hebben de eilanden van Hong Kong verbonden met het vaste land met een 55 kilometer lange brug. Deze brug is een zichtbaar bewijs dat het eilandenrijk onderdeel is van het moederland. Tegelijkertijd is er nog wel een heuse grensafscheiding met hoge muren en prikkeldraad.

Het bestuur van Hong Kong is in handen van het Legislation Council of LegCO. In deze wetgevende raad zitten 70 leden, die democratisch gekozen worden. De inwoners van Hong Kong kunnen stemmen voor 40 zetels. De overige 30 komen uit de business gemeenschappen van de stad. Big business heeft zakelijk voordeel bij een goede verstandhouding met het vaste land. De meerderheid van deze leden is dan ook pro China, terwijl de meeste zetels die de inwoners hebben juist pro democratisch zijn. De premier van Hong Kong wordt gekozen door een kleine commissie met goedkeuring van China.

Protesten

Sinds 1997 hebben de inwoners van Hong Kong al een aantal keer massaal betoogd tegen de groeiende macht van China. Zo komen er in 2003 honderdduizenden met succes de straat op tegen een maatregel die kritiek op China verbiedt.

In 2014 gaat China in de ogen van veel Hong Kongers weer een stap te ver. Het moederland wil namelijk bepalen wie kan meedoen aan de verkiezingen. Er volgt een massaal protest over de schending van de afspraak met de Engelsen om de democratie niet aan te tasten. Dit wekenlange protest wordt de paraplu beweging genoemd, vanwege de paraplu’s die de betogers gebruiken om zich tegen de politie te beschermen.

De protesten veranderen de Chinese houding  niet, maar schudden wel veel jongeren wakker om voor hun rechten op te komen. Zij gaan immers in 2047 de definitieve opname van de stad in China meemaken. De trend van steeds meer inwoners van Hong Kong om zich Chinees te voelen slaat om. Ongeveer 40% beschouwt zich nu niet meer als Chinees maar als inwoner van Hong Kong. De paraplu beweging die ook recent weer actief is blijkt een oppositiebeweging te zijn tegen de al maar groeiende Chinese machtsinvloed.

Naast deze betogingen verzamelen zich jaarlijks tienduizenden mensen in het Victoria Park. In een wake in het donker herdenken zij met een brandende kaars in de hand het bloedbad in de Chinese hoofdstad op het Tiananmen Plein. Op 4 juni 1989 betogen Chinezen in Peking op dat plein voor meer democratie en voor het einde van de macht van de Communistische Partij. Tijdens de onderdrukking van dit protest komen honderden mensen om. De Chinese autoriteiten hebben deze gebeurtenis uit de geschiedenis gewist. In Hong Kong herdenken ze het wat in het moederland zelf niet is toegestaan.

Veranderde Chinese houding

Toch neemt de pressie van China toe. In 2015 verschijnt een van de medewerkers van een boekwinkel uit Hong Kong op de televisie en verklaart zichzelf schuldig. De winkel verkocht in China verboden boeken over de seks levens en corruptie van hooggeplaatste Chinese partijleden. Alle medewerkers zijn gevangen genomen.

Aanvankelijk is Hong Kong de meest productieve regio van China. In 1993 is de economie van de stad een kwart van de totale economie van China. Sindsdien heeft de rest van China zich explosief ontwikkeld. Zo is het aandeel van Hong Kong in 2017 teruggelopen tot slechts 3%. Dit is van doorslaggevende invloed op de manier waarop de Chinese overheid omgaat met het opstandige eilandenrijk. Het verklaart dat het moederland zich steeds minder aantrekt van de bezwaren van de inwoners van de stad.

Recent protest

In het grootste protest tot nu toe hebben honderdduizenden, met name jongeren, hun ongenoegen naar buiten gebracht over een nieuwe uitleveringswet. Deze wet is een initiatief van LegCo en biedt de mogelijkheid om inwoners van Hong Kong uit te wijzen naar China. De betogers eisen intrekking van dit wetsvoorstel, maar de regering heeft de wet na de protesten uitgesteld.

Dat is voor de betogers niet genoeg. Daarom dringen zij enkele dagen geleden de Legislation Council met geweld binnen. Zij houden het gebouw een tijdlang bezet totdat de politie hen verdrijft.

Dit is de laatste stand van zaken in een naar het schijnt oplopend conflict van de inwoners van Hong Kong met moederland China.

 

Rob Vellekoop, 6 juli 2019

5 Comments

  1. Het is altijd verstandig jezelf eerst goed te informeren voor je een artikel schrijft. Deze schrijver heeft nog een hele lange weg te gaan.

    Groeten, Ben

  2. @Ben
    Hallo Bennie
    ik ben erg benieuwd naar de aanvullende/corrigerende
    informatie die jij te melden hebt over dit onderwerp
    brandt los man
    indien niet mogelijk
    kun je beter wat meer bescheiden voor de dag komen
    selfkicker

  3. Ik ben het helemaal met Ben eens. Kom eens met een goede analyse Rob, inplaats van klakkeloos de westere anti communistische miljonairs media na te kakelen. Jouw bericht zou zo overgenomen kunnen zijn uit de Telegraaf of nog erger.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.