#Fracken in Groningen, hoe een klein dorp zich verzet

Vlaggenbedrijf

Van Minister Wiebes mag de Nederlandse Aardolie Maatschappij B.V. (NAM) het laatste gas gaan winnen in Pieterzijl-Oost. De inwoners van Pieterzijl-Oost zijn een crowdfundactie gestart om een juridische strijd tegen Wiebes te bekostigen om het fracken van het gebied tegen te houden. Zij vrezen voor bodemtrillingen en grondwatervervuiling.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat heeft ingestemd met het winningsplan Pieterzijl-Oost. In Nederland zijn ongeveer 240 kleine gasvelden waarvan de helft op land ligt. Vijftig procent van het gas in komt uit de kleine velden. De jaarlijkse hoeveelheid gas dat wordt gewonnen uit alle kleine velden neemt af omdat verschillende gasvelden uitgeput raken.

Crowdfunding

Het kleine gasveld Pieterzijl-Oost bevindt zich op ruim 3 kilometer diepte en ligt geografisch gezien in de provincies Groningen en Fryslân in de gemeenten Westerkwartier en Noardeast-Fryslân en in het verzorgingsgebied van het Wetterskip Fryslân. De verwachte einddatum van de gasproductie is 2024.

Voor de winning van aardgas gaat de NAM hydraulische stimulatie toepassen oftewel fracken. Daar komen niet alleen de inwoners maar ook instanties tegen in verzet.

De groep ‘Geen fracken bij Pieterzijl’ voert juridisch actie tegen de plannen van EZ. Ook gemeente Westerkwartier, provincie Groningen en drie boerenverenigingen, waaronder Stichting Boeren Mijnbouwschade.

De bewoners zijn een Crowdfundingscampagne “Geen fracken in Pieterzijl” gestart en hebben al zo’n 5600 euro toegezegd gekregen. Het fracken in Pieterzijl-Oost zal slechts 2 dagen gas voor de Nederlandse industrie extra opleveren.

Het veldje Pieterzijl-Oost ligt op een instabiel gebied, ontstaan op een oude zeetrog, naast een grote gasopslag, slechts gescheiden door een breuklijn. Het gaat hier om 10 miljard kubieke meter gas. De bewoners vragen zich verontrust af hoe de grond dan gaat reageren.

Zij mikken op 10.000 euro, dat nodig is om een behoorlijke beroepsprocedure te kunnen voeren bij de Raad van State in Den Haag.

Fracking in NL

Het fracken gebeurt in Nederland al sinds de 80-er jaren. Er zijn al ruim 200 putten gefrackt. Soms zit gas in dichte porien opgesloten en dan komt het gas niet vanzelf omhoog. Daarom wordt onder hoge druk met water scheurtjes in de gashoudende laag gemaakt. In dit water zit zand dat de scheurtjes openhoudt zodat het gas naar boven kan stromen. Deze techniek heet fracken.

Door fracking kan meer aardgas worden gewonnen uit bestaande putten waar de productie anders zou worden gestaakt.

De frackvloeistof bestaat voor 95% uit water, 4% zand en 1% chemicaliën. Deze chemicaliën dienen ervoor om te voorkomen dat de poriën in het gesteente weer dichtslaan.

Deze chemicaliën kunnen ons grondwater vervuilen. Het grondwater zit echter op 100 tot 300 meter diepte en de gaslaag op minstens 3000 meter. Meestal voorkomt een harde kleilaag boven het gashoudende gesteente dat het frackwater naar boven kan gaan.

Frankrijk

In tegenstelling tot de situatie in ons land wordt hydraulische stimulatie of fracking verboden in Frankrijk in 2011 vanwege de gevaren voor het milieu. Alle lopende projecten sluiten in 2040. Op deze manier zijn de Fransen de eersten ter wereld die de exploitatie van fossiele brandstoffen stopzetten.

Rob Vellekoop, 30 september 2019

2 Comments

 1. deze chemicaliën tezamen met de gedumpte resten van medicijnen
  en andere drugs vergiftigen dagelijks ons drinkwater
  die echt niet gezuiverd kunnen worden
  wat de regering ook beweerd
  dus niet alleen de CO2-uitstoot
  en in dit artikel genoemde fracking
  zorgen voor enorme problemen
  voor de gezondheid
  al doe je, als burger, nog zo je best
  om gezond te blijven
  petronella

 2. Alleen er al over hebben is gewoonweg misdadig?
  Volgens de boeren wordt dit alles ook te eenzijdig belicht, alle sectoren moeten toch inleveren?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.