#Boerenprotest demonstratie van eensgezindheid

1 oktober Malieveld foto R. Vellekoop

Wanneer maandagavond de eerste boeren per trekker vanuit het oosten van het land naar Den Haag vertrekken is de teneur gezet. De Haagse Burgemeester Krikke heeft hiervoor nog in alle flinkheid aangegeven dat slechts 75 tractoren op het Malieveld zouden worden toegelaten. De trekkers kunnen onderweg met korting tanken bij allerlei pompstations. Zelden twitteren automoblisiten vanuit de meer dan 1000 kilometer lange file op dinsdagochtend dat ze zelfs graag voor de boeren willen wachten.

De sfeer zit er vanaf dat moment goed in. De politie blokkade in Den Haag maakt überhaupt geen indruk op de vastberaden boeren. Hun bestaan staat op het spel en of je veeboer of akkerbouwer bent Den Haag moet nu maar eens ophouden met hun zwalkende beleid. Sommigen kiezen met hun trekkers voor alternatieve routes naar Den Haag.

Minister Schouten speelt tijdens haar korte toespraak op het Malieveld nog even voor onbetrouwbaar politicus, wanneer ze roept dat tijdens haar regeerperiode geen halvering van de veestapel zal plaatsvinden. Met andere woorden de komende ander half jaar hoeven jullie je geen zorgen te maken. Dat is nu precies wat politici de boeren steeds aandoen: voortdurende onzekerheid zaaien door een beleid dat slechts voor een regeerperiode geldt en natuurlijk wordt de EU als excuus voor andere maatregelen achter de hand gehouden.

Nog een paar kamerleden komen hun zegje doen, zoals politici gewend zijn, namelijk hete lucht verkopen op het Malieveld.

Uit angst of uit pure intimidatie, zeg het maar, is het centrum rondom het Binnenhof veranderd in een vesting. Toegangswegen tot het Parlement zijn geblokkeerd met vrachtwagens van een boeronvriendelijk verhuurbedrijf. Twee waterkanonnen staat dichtbij de betoging opgesteld, wat verscholen onder de bomen en achter een linie van de ME.

Een helicopter cirkelt urenlang boven de vesting en zelfs drones worden ingezet. Voor de rest blijft de politie opvallend afwezig van het Malieveld zelf. Dit is opmerkelijk, omdat de afgelopen jaren de politie tegen minder massale demonstraties veel agressiever optrad. Blijkbaar hebben de machthebbers het idee dat ze de boeren enigszins te vriend moeten houden. Dat is ook te merken aan de ruime aandacht van de massamedia. Inclusief de NOS hebben ze blijkbaar toestemming het boerenprotest te verslaan.

Wandelend over het Malieveld tussen de talrijke trekkers, ettentjes en boeren heb ik vertrouwen gekregen in de oprechtheid van hun intenties en de passie waarmee ze staan  voor hun beroep. Het is hartverwarmend hoe eensgezind ze het Malieveld bezetten. Het is niet zo verwonderlijk dat de politiek een stapje terug doet. Met de boer valt niet te spotten, maak ze niet boos want daar is vesting Binnenhof met of zonder wegversperring niet tegen bestand.

Dat er barre tijden voor de deur staan waarbij het aankomt op hun eensgezindheid staat buiten kijf. Steeds meer kleine boerenbedrijven moeten wijken voor grootschalige giga bedrijven die alles opkopen. Dezelfde trend die we gezien hebben bijvoorbeeld in de levensmiddelenbranche, waar alle kleine winkels het loodje hebben gelegd, voor kolossen dankzij enorme kapitaalinjecties, dreigt ook hier. De boer alleen zal nooit aan dit scenario kunnen ontsnappen, waarschijnlijk wel als hij even solidair als vandaag met zijn collega’s zal blijven!

 

Rob Vellekoop, 2 oktober 2019

3 Comments

  1. Als een actie als deze geen strobreed in de weg wordt gelegd en uitgebreid gerapporteerd wordt in de mainstream media in een land als Nederland, hoofdkwartier van de Cabal, dan moeten we ons achter onze oren gaan krabben… en gebeurt dit wellicht om evt. ander protest in de kiem te smoren dan wel om oppositie te controleren en sturen in het kader van perceptiemanagement. De vraag is dus of hier wel van echt grassroots protest sprake is. Temeer omdat het hele boerenprotest gefinancierd is door een paar grote boerenbedrijven… dus ik zou zeggen: blijf kritisch kijken en durf te zien. Hoe zit het namelijk met de kleine biologische boer? Die boer die juist wel oog heeft voor dier, natuur en mens? We worden genaaid waar we bijstaan dus als iets te mooi lijkt om waar te zijn, blijf dan alert. Just saying…

  2. een reactie naar mijn hart…..Dit was een georkestreerde actie en de boeren zijn er in gestonken.

  3. Jeanine schrijft ‘Dit was een georkestreerde actie en de boeren zijn er in gestonken.’ Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar hoe zij tot deze conclusie is gekomen en wie het georkestreerd heeft…

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.