D66 kiest voor #dwangarbeid in 2019

In het jaar waarop de International Labour Organisation zijn 100e verjaardag viert komt het kamerlid Raemakers (D66) met het voorstel om dwangarbeid (“tegenprestaties”) verplicht te stellen voor alle gemeenten. De VVD-staatssecretaris heeft al aangegeven dit voorstel te volgen. Uitgerekend deze week is het SCP met een vernietigend rapport gekomen over de resultaten van de Participatiewet.

Participatiewet & tegenprestatie

Vanaf 1 januari 2015 is de Participatiewet van kracht. Deze wet vervangt de Wet werk en bijstand (WWB), de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) en een groot deel van de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wajong).

Gemeenten mogen bijstandsgerechtigden vragen een tegenprestatie te leveren. Sinds 1 januari 2015 moeten gemeenten in een verordening vastleggen wat voor soort tegenprestatie. Duidelijk moet zijn wat de inhoud, omvang en duur is van de tegenprestatie. Wanneer bijstandsgerechtigden niet meewerken, kan de gemeente de uitkering zelfs korten.

De wetgever beschouwt de tegenprestatie als een “onbetaalde maatschappelijk nuttige activiteit van beperkte duur en omvang”. Dit lijkt een definitie bedoeld om te voorkomen dat het op dwangarbeid lijkt.

International Labour Organisation

“…verbiedt alle vormen van gedwongen of verplichte arbeid, die wordt gedefinieerd als al het werk of diensten vereist van een persoon onder bedreiging van enige straf en waarvoor deze persoon zich niet vrijwillig heeft aangemeld.” Nederland heeft zich sinds 1933 gebonden aan deze internationale regels.
Het zal niemand verbazen dat de tegenprestatie strikt genomen strijdig is met de ook door Nederland getekende regels voor arbeid.

Tsjechië

Ook het Constitutionele Hof in Tsjechië is van mening dat de tegenprestatie niet kan. Het Constitutionele Hof heeft in 2013 korte metten gemaakt met een wet die, net als in Nederland, in de Tsjechische Republiek verplichte tewerkstelling voor werklozen invoerde. De wet bepaalde dat werklozen een straf opgelegd kregen, in de vorm van inhouding van hun uitkering, als ze gedwongen arbeid weigerden.

De rechters van het Hof zijn namelijk van mening zijn dat de overheid werklozen behandelt alsof het mensen zijn in een werkkamp. ‘Mensen moesten (onder de nieuwe wet) werken zonder daarvoor betaald te krijgen, waarbij ze vaak dezelfde kleur hesjes moesten dragen als mensen die tot taakstraffen waren veroordeeld. Dat is een inbreuk op hun waardigheid. Volgens de rechters is dat onvoorstelbaar, vooral omdat deze mensen vaak jarenlang of zelfs tientallen jaren hebben gewerkt. Bovendien werden de werkzaamheden door de autoriteiten naar eigen goeddunken gekozen.’ (lees verder)

Rapport SCP

Uit de Eindevaluatie van de Participatiewet van het Sociaal en Cultureel Planbureau van november 2019 blijkt dat de tegenprestatie helemaal niet zo’n positief effect heeft. Dus waarom zou je dan doorgaan met de tegenprestatie en deze tevens nog eens extra gaan afdwingen zoals het D66 kamerlid dat graag wil?

” Uit onderzoek onder gemeenten komt niet naar voren dat het opleggen van verplichtingen en sancties activerend werkt in de zin van meer uitstroom uit een bijstandsuitkering.”, schrijft het SCP rapport.

“Volgens het klantonderzoek heeft ruim een derde van de doelgroep van de Participatiewet die voorheen ook in aanmerking zouden komen voor een bijstandsuitkering in de afgelopen twee jaar een tegenprestatie verricht. Het merendeel (65%) is van mening dat het de kans op werk niet heeft vergroot, terwijl 17% hier wel positief over is”

Echter zo vervolgt het SCP: “In het algemeen oordeelt de bevolking tegenwoordig wel strenger over de verplichtingen van uitkeringsontvangers dan een aantal decennia geleden.” Gelukkig maar, denkt ook D66 dan kunnen we gewoon met de tegenprestatie doorgaan en er nog een schepje bovenop gooien.

Verplichte tegenprestatie

Aangemoedigd door Raemakers wil Staatssecretaris Van Ark (VVD) nu voor alle gemeenten de tegenprestatie verplicht gaan stellen. Ze vindt namelijk dat er door gemeenten te verschillend wordt omgegaan met de eis van de tegenprestatie. Deze harteloze politici zien mensen enkel als economische verdienobjecten. Aan uitkeringsgerechtigden verdien je niets, dus moet je er als overheid op de een of andere manier nog geld uit proberen te persen.

Je mag ondertussen als algemeen bekend veronderstellen dat veel uitkeringsgerechtigden tijdelijk tewerkgesteld worden bij bedrijven die hen een periode werk laten doen van normaal betaalde banen. Zie daar het stiekeme verdienmodel van de tegenprestatie.

Alexsander Hesse schreef er een verdrietig stukje over, lees hier.

Rob Vellekoop, 21 november 2019

8 Comments

 1. Het overgrote gros van het NEEderlands calvinistische NSB dom volk met oogkleppen voor roept het ook over zichzelf af en weldra komen ook zij aan de beurt die denken nog goed te zitten;

  Kijk op telegraaf.nl oudere-werklozen-nog-moeilijker-aan-de-slag

  Kijk op ad.nl begeleiding-naar-nieuw-werk-mislukt-vaak-bij-oudere-werknemer~ac3db14a/?referrer=https://news.google.com/

  Kijk op ad.nl vijftigplusser-met-lang-dienstverband-is-straks-goedkoper-te-ontslaan~a9600356/

  En dat in het tijdperk van de als een “tierelier” draaiende beursgerelateerde FAKEonomie die totaal is los gezongen van de op sterven na dood zijnde ECHTE economie.

 2. En over “participeren” gesproken !!! ;

  Kijk bij batavirus.nl prisma-podcast-deel-22-over-decennialang-desastreus-overheidsbeleid-voor-de-arbeidsmarkt-en-de-aankomende-wab-infarct/

  Een podcast van een uur maar beslist aan te raden want je slaat steil achterover van wat je daar te horen krijgt !!! Wake up call !!!

 3. in de vrijwilligerssector(bedrijven of organisaties die gebruik maken van de diensten van vrijwilligers) heerst onder bestuur al enig jaren een willekeurige dan wel tirannieke houding naar vrijwilligers toe. Persoonlijk heb ik vaak meegemaakt dat mensen binnen organisaties die gebruik maken van veel vrijwilligers een vijandige sfeer hanteren dit om hun macht (die voor hen zonder gevolgen is er is namelijk niet tegen te protesteren) te etaleren.
  Zoals er wereldwijd mensenhandel is ontstaan, gewoon omdat het kan met het idee dat je ergens toch goed bezig bent en het gevoel van wie houdt mij tegen, is er binnen de rijke landen tevens een dedain voor bepaalde arbeid(ers) ontstaan die dan ook gezien worden als gratis werkkracht. Vaak krijgen organisaties extra geld als ze vrijwilligers gebruiken voor hun werkzaamheden
  Tja wat moet je dan verwachten.
  Een basisinkomen voor wie dat nodig heeft zou een betere oplossing zijn om de mensen te motiveren hun aanleg en talent in zetten en zodoende misschien helemaal uit de bijstand te kunnen komen.

 4. Ziet er naar uit dat de gemeenten er geen trek in hebben …

  Kijk bij nos.nl 2311408-gemeenten-tegen-verplichte-tegenprestatie-bijstand-geen-behoefte-aan-wantrouwen.html – 21-11-2019

  Kijk bij parool.nl groot-wassink-tegenprestatie-bijstand-werkt-niet~b6f2c19a/?referer=https%3A%2F%2Fnews.google.com%2F

  … en dat is ook volkomen logisch …

  Kijk bij nporadio1.nl tegenprestatie-bijstand-heet-belasting

 5. Hans van Mierlo zal zich in zijn graf omdraaien… Er waait een vreemde wind in zijn, mijn nu ex-partij en dat zullen ze gaan merken! Jammer!

 6. Zie website nos.nl/nieuwsuur/artikel/2322823-de-uitzending-van-13-februari.html: d66 wil mensen uit afrika halen voor banen in de zorg, en tegelijk Nederlandse werklozen gratis voor niets laten werken en tegenprestatie laten verrichten.

 7. en agv van corona meer werklozen en uitkeringsgerechtigden en dus meer mensen die gratis voor niets moeten werken op straffe van korting uitkering (lees: geen eten/onderdak).

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.