Amerika’s armen verkopen gedwongen hun bloed

Foto 123rf

In de VS kunnen ongeveer 130 miljoen inwoners amper hun basisbehoeften zoals voedsel, huisvesting of gezondheidszorg betalen. De commercie biedt echter een oplossing, zij kunnen altijd nog hun bloed verkopen aan een bloeiende bedrijfstak. Voor het nieuwe jaar geeft de overheid van de VS wel meer dan 700.000.000.000 (700 miljard) dollar uit aan hun oorlogsindustrie.

Het aandeel van deze bloeiende bedrijfstak is  meer dan 2 procent van de totale exportwaarde. Amerikaans bloed is meer waard dan de uitvoer van graan of soja. De Verenigde Staten levert 70 procent van het plasma van de wereld, voornamelijk omdat andere landen deze praktijk op ethische en medische gronden verbieden. De export is gestegen met 13 procent tot $28,6 miljard, en de plasma markt wordt gezien als “groeimarkt”. Het merendeel van de export gaat naar Europese landen; Bijvoorbeeld Duitsland koopt 15 procent van al het yankee bloed. China en Japan zijn eveneens grote afnemers. Bloeddorstige bedrijven zoals Grifils en CSL beheersen de Amerikaanse markt.

Deze bedrijven richten zich bewust op de armsten en meest wanhopige Amerikanen. Zo geeft een onderzoek aan dat de meeste donoren in de staat Cleveland voor meer dan een derde van hun inkomen afhankelijk zijn van het doneren van bloed. Dit geld hebben zij keihard nodig, volgens Professor Kathryn Edin van de Princeton University, vormt dit de levenslijn voor de armen die van $2 per dag leven. Professor H. Luke Schaefer van the University of Michigan, vertelt MintPress News:

“De enorme toename van de verkoop van bloedplasma is een resultaat van een ontoereikende en niet bestaand veiligheidsnet, gecombineerd met een instabiele arbeidsmarkt. Onze ervaring is dat mensen het geld nodig hebben, dat is de eerste reden dat zij zich melden bij bloedbanken.”

Ongeveer de helft van Amerika is failliet en 58 procent van het land leeft van uitkering naar uitkering, met minder dan $1000 spaargeld. 37 miljoen Amerikanen gaan met honger naar bed, inclusief een zesde van de New Yorkers en bijna de helft van de inwoners van de wijk South Bronx. En meer dan een half mijioen slapen iedere nacht op straat, met miljoenen anderen in auto’s of afhankelijk van vrienden of familie.

Wil je boeken lezen? Geen zorg, doneer je plasma!

View image on Twitter

 

Armen VS leeggezogen

Volgens Mint Press mogen wanhopige Amerikanen twee keer per week (dat is 104 keer per jaar) hun bloed doneren. Het verlies aan plasma kan echter ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Donoren hebben minder eiwittent in hun bloed, waardoor zij een verhoogde kans lopen op infecties, lever- en nieraandoeningen. Veel van hen lijden aan bijna permanente vermoeidheid. En dit allemaal voor 30 dollar per bezoek.

Afgezien van het onprettige bloedprikken is er ook weinig comfort voor de bloedleveranciers. Om het plasma zo goed mogelijk te conserveren staat de thermstaat laag. Nadat het plasma uit het bloed is gehaald, wordt het gekoelde bloed geherinjecteerd in de donor. Dit is een pijnlijk proces alsof ijs in je lichaam wordt gespoten.Naast het lichamelijke ongemak en beurse armen is er de vernederende ervaring. Donoren worden namelijk in het openbaar gewogen om er zeker van te zijn dat zij voldoende gewicht hebben. Dikkere mensen zijn meer waard, van hen kan veilig meer plasma worden gewonnen per sessie. (terwijl ze hetzelfde betaald krijgen).
Veel bloedcentra zijn enorme complexen, met meerdere rijen van talloze machines die de bloeddorst stillen. Het hele proces kost 2 tot 3 uur per keer.

Mexicaanse muur geldt niet voor bloed

De 43 klinieken aan de Amerikaans Mexicaanse grens verwerken wekelijks duizenden Mexicanen die met een tijdelijk visum het land binnenkomen om hun bloed te verkopen. Het is verboden in Mexico, maar niet in het land van de onbegrensde mogelijkheden de VS. Volgens een Zwitserse documentaire worden er weinig keuringen gedaan van het bloed waarbij het op reinheid getest wordt.

Volgens een sociaal werker uit Georgia tegen Mint Press zijn er veel mensen die afhankelijk zijn van de verkoop van hun plasma om kinderopvang of recepten te kunnen betalen. Studenten worden zelfs aangemoedigd hun bloed te verkopen om hun studie te financieren. Big pharma schijnt met name geïnteresseerd te zijn in het bloed van jongeren. Het bloed van tieners is erg gewild. Bijvoorbeeld in Silicon Valley voor antiverouderings techologieen. Het bedrijf Ambrosia rekent $8,000 per behandeling.

Er is geen enkele rem meer op de hebzucht van bedrijven en mensen. De wereld verandert langzaam aan in een giga hel waar alleen geld nog telt.

Alan MacLeod is a MintPress Staff Writer as well as an academic and writer for Fairness and Accuracy in Reporting. His book, Bad News From Venezuela: Twenty Years of Fake News and Misreporting was published in April. Oorspronkelijk artikel https://www.mintpressnews.com/harvesting-blood-americas-poor-late-stage-capitalism/263175/

Vertaling Rob Vellekoop, 5 december 2019

3 Comments

 1. als mens die levenslang belasting betaalt
  met het idee bij te dragen aan de algehele positie
  van de mensen die meer of minder geluk hebben
  is het een deprimerend idee
  dat je inzet gebruikt wordt als financieel
  item en niet om belangeloos bij te dragen
  aan de minder bedeelden
  maar helaas is het toch zover gekomen

  wat kun je dan nog doen behalve in intieme sfeer zoals
  je buren familieleden of anderen met wie je in contact komt
  te helpen zonder dat er aan de strijkstok voor de rijken
  hangen blijft

  het enige antwoord is om gewoon om je heen te kijken
  en jouw hulp aan te bieden zonder gebruik te maken van
  welke substantie dan ook

  mensen zullen eerst verbaasd zijn en daarna
  de hulp accepteren en indien mogelijk hetzelfde gaan doen

  de menselijke factor is reeds sinds lange tijd
  sinds 80-er jaren verdwenen uit de Nederlandse maatschappij
  enkele decennia geleden was het heel normaal om de zieke
  buurman/vrouw een kopje soep of ander deel van je maaltijd
  te geven of je hulp aan te bieden op ander gebied

  deze vorm van betrokkenheid is voor iedereen heilzaam
  maar dan moet je natuurlijk wel weten wie hulp nodig heeft
  vertrouwen in de medische of sociale zorg is tot nulpunt gedaald
  en van je familie hoef je ook niets te verwachten
  die wonen vaak ver weg zelfs in het buitenland
  of hebben het te druk met hun werk

  daarom roep ik iedereen op om gewoon oog te hebben voor
  je directe omwonenden
  maak contact met hen vraag hoe het gaat
  vertel over jouw eigen positie
  en help elkaar

 2. Ik denk dat de handel in bloedworst meer opbrengt.
  In de 17e en 18e eeuw hebben in Frankrijk de adel het proletariaat financieel zodanig uitgeknepen en verarmd dat na de eerste opstanden die met geweld gesmoord zijn aan het einde van de 17e eeuw onder Louis de 14e, uiteindelijk in 1798 de grote revolutie uitbrak.
  Er was geen houwen meer aan. Bijna de adelijke top is getjingtjangd waarbij de koninklijke traditie verdween. Vandaar de enorme moeite die wordt getroost om alles en alles te controleren zodat iedere vorm van verzet in een vroeg stadium de kop ingedrukt kan worden.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.