Gemeenteraadslid valt bezoeker aan in de raadszaal

Foto 123rf

Deze gemeente brengt dit liever niet naar buiten. Een gemeenteraadslid van D66 valt een bezoeker aan voordat deze gebruik gaat maken van zijn inspreekrecht. Het incident vindt eind januari plaats en sindsdien wordt er alles aan gedaan om het binnen de raadskamer te houden. Dit druist natuurlijk in tegen ‘inspraak en democratie’ en daarom brengt Sjoerd Hania het naar buiten.

Inspreken

Sjoerd maakt sinds begin vorig jaar gebruik van zijn inspreekrecht. Dat betekent dat een burger binnen een gemeente de gelegenheid krijgt om enkele minuten, verschillend per gemeente, een zaak aanhangig te maken. Hij spreekt iedere maand een keer in. Hania vindt dat hij als burger binnen een democratie dit recht niet alleen heeft, maar voelt ook de plicht daarvan gebruik te maken. Ook al weet hij donders goed dat inspreekrecht niet hetzelfde is als inspraak. De toehorende gemeenteraadsleden hebben namelijk geen enkele verplichting iets met de zaken te doen die tijdens inspreekrondes naar voren worden gebracht. Volgens Hania bengt hij iedere sessie van plus minus drie minuten wisselende onderwerpen naar voren, maar vooral toegespitst op “het belabberder sociale domein, beleid en uitvoering.”

Zie een van Hania’s inspreekteksten als illustratie.

Democratie

Hania vindt dat de democratie ver te zoeken is in ons land. Hij zet zich dan ook in voor zoals hij doet noemt ‘directere democratie’. Het is zeker niet toevallig dat hij in aanvaring komt met het gemeenteraadslid voor D66. Sjoerd zegt hierover:”Hij duldt geen tegenspraak noch binnen D66 lokaal, noch binnen de raad. ” Op de vraag of hij dit raadslid persoonlijk heeft aangesproken antwoordt hij dat hij hen in principe niet persoonlijk aanspreekt, maar dat zij wel moeite hebben met het onderscheid te maken.

Sjoerd Hania vindt dat het de hoogste tijd is voor een nieuw democratisch stelsel. Hij ziet politieke partijen als een last voor de samenleving en wil niets anders dan dat raads- of kamerleden niet meer behoren tot een partij. HIj wil dat zij vrij en los komen van het dictaat van een politieke partij. Ook wil hij terug naar de kern van de democratie. Deze moet weer kleinschalig worden met korte lijntjes tussen burgers en politiek.

Fysiek geweld

Volgens het proces-verbaal dat Sjoerd Hania laat opmaken is hij op 14 januari 2020 in het gemeentehuis van Veenendaal om in te spreken over de veiligheidsregio Utrecht.
“Elke raadsvergadering begin ik met een rondje handen schudden. Dit is omstreeks 19.25 uur. Uit het niets staat de heer D. tegenover mij. Hij duwt mij hardhandig twee keer achteruit. Hij schreeuwt emotioneel:”Jij komt niet in mijn huis. Jij komt niet in mijn huis.” Overige politici voeren D. dan af. Ik voelde mij ernstig bedreigd. Ik heb geen zichtbaar letsel. Ik heb alleen zere schouders en ben gechoqueerd.”
Verder verklaart Hania tegenover de politie dat hij nadrukkelijk om beveiliging heeft gevraagd, maar dit is geweigerd. “Dit is des te ernstiger omdat de heer D. vermoedelijk verward is.” Ook meldt hij dat er meerdere getuigen aanwezig waren, waaronder de griffier en de burgemeester.
Hania vertelt aan DLM PLus dat verschillende raadsleden en de griffier tussenbeide komen. De burgemeester “ging echter met de dader mee en heeft tot nu toe niets van zich laten horen.”
Over de burgemeester zegt Sjoerd dat deze niet met burgers spreekt. Volgens hem heeft hij “alle raadsleden en media contacten verboden om er over te communiceren. Is door mij bewijsbaar te maken.”

Het gewelddadige D66 lid heeft nog niet zijn excuses aangeboden, hij weigert elke vorm van mediation, ondanks dat de Officier van Justitie /Openbaar Ministerie hem dat min of meer wil opleggen.
Hania laat het echter niet bij een proces-verbaal. Hij heeft  ook een klacht ingediend bij de Landelijke Ombudsman en de Commissaris van de Koning te Utrecht.

Rob Vellekoop, 30 maart 2020

 

3 Comments

  1. Goed zo Sjoerd dat je niet bang wordt door zulke gasten van die d66,
    Dankzij mensen zoals jou is er nog steeds kans om ons maatschappij beter maken.
    Bedankt en jullie ook DLMplus voor het publiceren:)

  2. D66 ten voeten uit dulden geen tegenspraak.
    Lijkt op antifa, andere mening rechtvaardigd gebruik geweld.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.