Wim Hof in ‘Koud kunstje’ of de onwaarschijnlijke krachten van de mens

Een mens kan volgens Wim Hof (en de wetenschap) controle hebben over zijn lichaam. De mensen kunnen zelfs het autonome zenuwstelsel en het immuunsysteem bewust beïnvloeden. Een mooier geschenk in een tijd als die van de corona crisis, voor mensen die niet meer weten waar ze het moeten zoeken, bestaat niet. Hof schreef met De Jong hierover een boek, ‘Koud kunstje’.

Ziel

Ik ben zelf ook begonnen aan de zogenaamde Wim Hof Methode (WHM) van deze opmerkelijke Nederlander, die ook wel de ‘iceman’ wordt genoemd. Het eerste wat me opvalt is dat de ademhalingstechniek die Wim aanraadt in zijn boek zoveel impact heeft op mij in korte tijd. Het raakt niet alleen mijn lichaam, maar ook mijn geest.

Zeker wanneer ik tijdens de ademhalingsoefeningen heel diep gaat met ademen lijkt het net alsof ik dichter bij mezelf, het leven, maar ook de eeuwigheid kom. Het brengt mij terug bij mijn lichaam, maar ook bij mezelf. Het is een prachtige manier om te leren relativeren.

Wim Hof zelf schrijft in zijn boek hierover:

“Tussen de fysieke wereld en de ziel zit de ademhaling. Als wij mensen weer bij onze ziel komen, dan winnen we de oorlog tegen bacteriën en virussen.”

Technieken

De eenvoudige ademhalingstechniek, de koude training en de inzet die je nodig hebt om Wims methode te doen, werken volgens de schrijvers bij veel mensen beter dan medicijnen. Een dergelijke uitspraak en aanmoediging maken mij heel blij. Het bevestigt mijn idee dat een mens alles in huis heeft om gezond te blijven, tenzij het zijn tijd is om te sterven of dat hij verongelukt.

Wim Hof:

“Het fysieke vermogen is aanwezig in ons lichaam, we moeten alleen de sleutel herontdekken.”

De technieken komen in zijn boek uitgebreid aan de orde en met schema’s mocht je daaraan behoefte hebben. Het bevat uitleg hoe je de WHM zelf thuis kunt doen. Ook met achtergrondinformatie over de oefeningen, waar ook zieke mensen op allerlei manieren baat bij kunnen hebben.

Medisch

Hof kan zelf controle hebben over zijn lichaam, bijvoorbeeld een bacterie bestrijden die in zijn arm wordt gespoten. Hij is ervan overtuigd dat ieder mens in staat is zijn autonoom zenuwstelsel te beïnvloeden. Hij doet allerlei dingen die volgens medici niet mogelijk zijn.

Volgens hem zijn zowel het autonoom zenuwstelsel (waar de lichaamstemperatuur geregeld wordt, de hartslag, bloeddruk, ademhaling, enzovoort.) als het immuunsysteem (dit zet ons lichaam in om bescherming te bieden tegen virussen, bacteriën en parasieten) te beïnvloeden door de mens zelf. Met andere woorden als een mens wil ingrijpen in zijn gezondheid dan kan dat!

Uiteindelijk gaf de wetenschap hem daarin gelijk. Het is onder andere bewezen met wetenschappelijk onderzoek in het Radboud UMC.

Heel bijzonder daarbij is dat niet alleen Wim Hof dit kan, maar dat mensen na een korte training daartoe zelf ook in staat zijn. Dat bewijst Hof met zijn trainingen en extreme uitdagingen.

Extreme uitdagingen

Wim wil laten zien dat mensen meer kunnen dan zij denken. Zo nam hij een groep mensen mee om de Kilimanjaro te beklimmen. Hieronder bevonden zich ook zieke mensen. In 48 uur beklom hij met hen de Afrikaanse bergtop. Ook doet hij geregeld extreme koude uitdagingen, zoals de marathon in Finland. Toen liep hij in de vrieskou de marathon.

Wim Hof (1959) is een bijzondere man. Al 20 keer haalde hij het Guiness Book of Records, met extreme prestaties in de kou. Ook zwemt hij in water met temperaturen rond het vriespunt, dat is voor gewone mensen al binnen een minuut dodelijk.

Geschenk

Voor mij is dit boek een geschenk. Het geeft je namelijk iets waarover je al lang hebt, maar nog niet ontdekt hebt doordat we geneigd zijn te veel te vertrouwen op mensen buiten onszelf. Ieder individu is tot enorme prestaties in staat. Bijvoorbeeld zichzelf te helen in plaats van te vertrouwen op chemische middelen als medicatie.

Dat is wat Wim Hof ons geeft met zijn boek. Door zijn aanwijzingen te volgen kunnen we de regie weer terug nemen over onze eigen levens. Dat geeft heel veel voldoening, maar brengt ons ook terug bij onszelf. In plaats van, zoals ons geleerd is, te kijken naar wat leiders of BNers doen. Het is veel beter onze eigen inzichten te volgen en op onze eigen krachten te vertrouwen!

 

Koud Kunstje

Wat kan je leren van de iceman
Wim Hof / Koen de Jong
ISBN 9789491729256
Prijs € 16,95
Pagina’s 198

Boek is te bestellen bij Academy of Happiness, sponsor van DLM Plus

Rob Vellekoop, 11 april 2020

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.