Ministerie voor schut met rapport over alternatieve media

foto 123rf

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken zal toch verwachtingen gekoesterd hebben bij dit rapport over de beïnvloeding van de verkiezingen in ons land.  Maar er bleek geen sprake van inmenging te zijn. Vervolgens liet het ministerie slechts een kant onderzoeken en vergat de andere kant van werkelijke intriganten en manipulanten.

Rapport over manipulatie

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft wetenschappelijke onderzoekers echter verder laten spitten, waardoor ze gelukkig kan schrijven “…de onderzoekers constateren dat er sprake is van verspreiding van aanzienlijke hoeveelheden tendentieus en nep/junknieuws”. Hierdoor kon zij een rapport laten maken over de alternatieve media in Nederland. Het heet Rapport politiek en sociale media manipulatie. De titel verraadt meteen de intenties. Het brengt het alternatieve medialandschap in kaart en schroomt niet om hen direct te beschuldigen.

Ook DLM Plus valt in de prijzen. De inhoud van het rapport vormt echter “niet per definitie een weergave van het standpunt van de Minister van Binnenlandse Zaken”. Ondertussen worden wel tientallen alternatieve media sites als ‘junk nieuws sites’ aangemerkt. Blijkbaar is O. niet erg gelukkig met deze media.

De onderzoekers concluderen dat “wanneer men nauwe definities hanteert van desinformatie en nepnieuws is er nauwelijks zoiets te vinden in Nederland.” Met andere woorden er is in ons land geen beïnvloeding van de verkiezingen door de sociale media waarvoor Minister van Binnenlandse Zaken Ollongren zo bang was.
Ze hebben gekeken naar het effect van “desinformatie en zogenaamd junknieuws in de online politieke arena’s op sociale media, voor en tijdens de Provinciale Statenverkiezingen en Europese Parlementsverkiezingen van 2019 in Nederland.”

Eerst besteden we aandacht aan de manier waarop de reguliere media nieuws selecteren. Na lezing kan nooit iemand meer over manipulatie spreken zonder het besef dat al het nieuws manipulatief is met dat van de conservatieve media in het bijzonder.

Minister Ollongren had beter een onderzoek kunnen laten verrichten naar de beïnvloeding van de verkiezingen door mediaconcerns en publieke omroep.

Reguliere media

Voor manipulatie onderzochten zij uitsluitend de activiteiten van alternatieve mediasites. De manipulaties van de veel machtiger mediaconcerns, die bij hun berichtgeving uitsluitend gaan voor winstgevendheid, worden volledig verzwegen. Daarom besteden wij er aandacht aan.

Volgens de Amerikaanse professor in de politieke sociologie Phillips in zijn boek “Giants” zijn de media een van de zogenaamde ‘facilitators’. Dat werkt als volgt.

Het Atlantic Council, met vertegenwoordigers uit de NAVO-landen, is een club met hoog veiligheidspersoneel, investeerders  en  mensen uit het bedrijfsleven. Dit zijn de beleidsmakers. Zij huren op hun beurt grote Public Relations adviesbureaus in (de grote drie Omnicom Group, IPG en WPP) die weer samenwerken met een paar honderd kleine PR bureaus. Zij maken persberichten als ondersteuning van het uitgezette beleid voor regeringen en ministeries.

De media (waaronder de Amerikaanse grote zes: AT&T, Comcast, CBS, Disney, Fox en Viacom) sturen deze persberichten als nieuws de wereld in. Tachtig procent van de nieuwsberichten zijn op deze manier voorbereid door PR bureaus (en dus niet verzameld in onafhankelijkheid door journalisten). Op deze manier kan je natuurlijk ook gemakkelijk verkiezingen manipuleren en beïnvloeden. Maar Minister O. kijkt blijkbaar liever de andere kant op.

Volgens Phillips voeren de drie wereldspelers, de Public Relations en Propaganda bedrijven, WPP, Omnicom Group en Interpublic Group en de media giganten samen een onophoudelijke ideologische aanval op het denken van de massa.

Voortdurend moedigen zij
(1) de aanschaf van goederen en consumptie aan,
(2) verlangen naar een leven in luxe,
(3) angst voor anderen – terroristen, criminelen en anderen gebrandmerkt als bedreiging,
(4) steun aan de politiestaat,
(5) acceptatie van een permanente oorlog tegen het terrorisme,
(6) het idee dat particulieren ondernemingen een essentieel onderdeel vormen van de democratie.

Zo heeft de voortdurende “War on Terror” nodig dat deze continu onder de aandacht blijft van het publiek. Op dezelfde manier zoals zij een “gewone oorlog” als product promoten.

Dus de functie van de massa media is die van facilitator, om het kapitalisme te beschermen zodat de reuzen investeerders ongestoord hun gang kunnen gaan. Terwijl deze reguliere media suggereren aan objectieve nieuwsvoorziening te doen. Voor het Ministerie van Binnenlandse Zaken is deze manipulatie niet het onderzoeken waard!

Alternatieve media

Met voorgaande kennis over de massa media kan je als lezer enkel lachen bij het zien van de inspanningen die door de wetenschappelijk onderzoekers naar de alternatieve media zijn verricht. De miljarden dollars die de media giganten tot hun beschikking hebben om de mening van het publiek te beïnvloeden doen er pas echt toe. Die van de alternatieven zijn slechts druppels in een vingerhoed. Maar goed, na het schuddebuiken van het lachen, hier nog even hun indeling.
De door de onderzoekers als “Junk news” aangeduide sites worden ingedeeld in drie categorieën:

Hyperpartisan
Extreem gekleurd en openlijk ideologisch, verslagleggend vanuit het uiterste van het politieke spectrum.
Dit zijn bijvoorbeeld
– Opniniez
– Stop de Bankiers
– E.J. Bron
– Dagelijkse Standaard
– Climategate
– TPO

Clickbait
Bronnen bestaan voornamelijk uit artikelen met een sensationele kop en roddel.
Voorbeelden
– tpook
– parra
– viraaltjes
– aboutmedia
– hardewaarheid

Conspiracy
Bronnen voornamelijk gewijd aan het propageren van een reeks verklaringen voor gebeurtenissen achter geheime complotten.
Onder andere
– Nine for news
– Martin Vrijland
– DLM PLus
– Wanttoknow
– Ellaster

Conspiracy

Hoe de onderzoekers precies op deze indeling komen lichten zij niet verder toe. DLM Plus koestert een gezond wantrouwen naar de inspanningen van de overheid. Op dezelfde manier als dat de overheid de burger niet vertrouwt. De overheid verwart controle echter met maximale overheersing van de burgers. DLM Plus wil laten zien wat de drijfveren van de overheid zijn om tot bepaalde besluiten te komen.

Vervolgens is het aan de lezer om zich een mening over de staat te vormen. Zij zouden kunnen concluderen dat de overheid de bevolking bedriegt of juist het beste met hen voorheeft. Nu is er een algemene van origine Amerikaanse truc om alle wantrouwende burgers te bombarderen tot mensen die geloven in samenzweringstheorieën en hen daarmee belachelijk te maken. De onderzoekers van dit rapport hanteren dezelfde streek.

Het wantrouwen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken naar media die niet het gewenste pad volgen is groot. Over het algemeen trekken de vrije media zich niets aan van de partijlijn van het kabinet, volgen niet de pulp van de persbureaus en schrijven er lustig op los. Het rapport moet daarom gezien worden als een aanzet controle over deze media jongens en meisjes te krijgen. Denk aan het streven van vooroorlogs Duitsland met zijn Kulturkammer. Of vergelijk het met de inspanningen van het Ministerie van de Waarheid in het boek van George Orwell “1984”.

Het is te hopen dat de rest van de Tweede Kamer inziet dat dit rapport een goeie grap is zodat we weer over kunnen gaan tot de orde van de dag.

Rob Vellekoop, 1 november 2019

8 Comments

 1. Het is het doordrukken van de wereld der gemuteerde waarheden zoals zij dat wensen in hun “maakbare” hel, dus Orwell in het Kwaadraat !!!

 2. Die vrouw is totaal ongeschikt voor een publieke functie met haar ongenuanceerdheid en haat tegen Rusland. Met dit soort figuren is de “politiek” definitief failliet.

 3. Het trieste is dat hiervoor ook Fakebook Twitter en Google gebruikt worden, maar ook op deze site staan al die knoppen, waarvoor???
  Dat zijn nu juist de foute sites.

 4. Ik hoop niet dat zeovergaan tot de orde van de dag maar dat ze hun bizarre partijdigheid gaan corrigeren. Voor de regering zal het niets uitmaken, voor de burgers wel!
  Graag zou ik willen weten waar de stemming van het europarlement is misgegaan. Schandalig dat ze er zó mee wegkomen.

 5. Het is duidelijk dat Ollongren veel te duidelijk de directe Bilderbergagenda nastreeft en daarmee laat zien wat de koers is welke gevolgd moet gaan worden. Wie de puntjes verbindt met een lijntje ziet die koers en wat de prognose is voor die koers. De vorming van een dictatuur hangt al een hele tijd in de lucht. De afschaffing van het contante geld is een belangrijke stap in de verkeerde richting en het uitblijven van een alternatief een zwakte. Ik had veel fiducie in de Floryn maar komt niet van de grond om redenen die ik hier niet even snel wil noemen omdat ik van wederhoor ben. Maar dat we in een vieze crisis terecht komen op allerlei fronten is evident. Iedereen moet dan worden ingeënt en 5G doet de rest, wie niet meedoet kan geen voedsel meer kopen. Heel rap stevenen we aan op een tweedeling in de samenleving van enerzijds de meedoeners en anderzijds, zij die het verdommen om hun ziel aan de letterlijke en spreekwoordelijke duivel te verkopen. Mochten zij deze geo-politieke ramp overleven, behoren deze mensen wel tot de soort welke het uiteindelijk gaat redden.

 6. De BildeRberg-Groep Sloper,
  De Sloper,
  Vroeg had je de pastoor die sprak voor de overheid.
  Toen kwam de radio–tv..die praten voor de overheid.
  Nu hang ik voor de 2de keer aan de TAP.
  Heb ik te danken aan Mevr Kajsa Ollongren met haar SLEEP-WET die goed misbruikt wordt!
  Ik dank U!

 7. verspil geen energie meer. Ik ben gevlucht naar het land van Victor Orban. Hongarije. Wat weinigen weten je valt over de nederlanders in alle supermarkten.
  Politieke vluchtelingen. wonen super vrij en gelukkig . weg van islam terror.
  En anti nederland cultuurgedoe. we hebben verloren. dus heerlijk leven in Hongarije
  Hoop niet dat er te veel ned hier komen want ben bang dat ze het hier voor ons verpesten.ned is mooi land alleen de nederlanders zijn van de ratten besnuffeld.

 8. Een week geleden was hier in Hongarije niet ver van de Oostenrijkse grens ineens de dieselolie op. Het nieuws verspreidde zich als een lopend vuurtje dus ‘s morgens vroeg al een lange rij bij de pompstations. Wat bleek? Benzine en diesel kosten hier omgerekend 1.29 Euro en veel buitenlandse transportbedrijven waren op het idee gekomen even om te rijden om in Hongarije vol te tanken. De regering heeft echter meteen maatregelen genomen en bij veel tankstations politie neergezet om er op toe te zien dat dit feestje niet langer door gaat. Ik zal niet zeggen dat hier alles koek en ei is maar hier wordt nog steeds politiek voor de gewone mensen gemaakt. Zo worden burgemeesters hier nog gewoon gekozen terwijl je in Nederland een door de staat aangewezen NSB-er als burgemeester krijgt. Maar de Hongaren kunnen weer tanken en hun economie wordt beschermd.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.