De eeuwige waarde van meer bewustzijn

Wat heb je in een tijd van dictatuur en oorlog aan een ruimer bewustzijn? Miljoenen mensen werken hier desondanks aan. Zij hebben de vrijheid gecreëerd, zij hebben zich bevrijd van de angst die universeel is. Een vergroot bewustzijn geeft je niet alleen jezelf terug, maar heeft nog meer voordelen. Heb je deze eenmaal ervaren, dan blijft het je eeuwig bij.

Soorten bewustzijn

Mensen die in de weer zijn met vrijheid, bedoelen dan vaak vrijheid van handelen beperkt door maatregelen van de overheid. Als mensen zich meer bewust zijn van de ‘matrix’ van hun opgelegde beperkingen, zullen zij, zo is de verwachting, zich hiervan willen bevrijden.

Eigenlijk zijn de meeste demonstraties tegen de C.maatregelen dus een oproep aan de rest van de bevolking om zich te realiseren wat er werkelijk aan de hand is.

Daarnaast is er echter ook zoiets als je bewust zijn van jezelf. Dit heeft alles te maken met de kijk die je op jezelf hebt, het gevoel over jezelf. Dat noem ik persoonlijk bewustzijn. Een meer zelfbewust mens heeft een ruimere blik op zichzelf en begrijpt daardoor meer van zijn medemens.

Een vaak gehoord misverstand is dat mensen die zich tegen beperkende maatregelen  of tegen de klimaat hoax verzetten meer bewustzijn zouden hebben. Dat hoeft helaas niet het geval te zijn.  Je kunt je immers ook verzetten omdat je niet wilt dat een ander jou overheerst of regels oplegt. Dan is er sprake van een machtsstrijd, zeg maar tussen jou en Rutte.

Verzet je je daarentegen vanuit een gevoel van liefde voor je medemens dan doe je dit vanuit een verruimd bewustzijn. Het gekrakeel over macht vind je onbelangrijk, het gaat jou om het lot van je medemens die bedreigd wordt door een dictatoriale overheid. Het gaat jou er evenmin om de macht over te nemen, want dan leg ook jij je medemens jouw wil op en ben je geen haar beter dan wat je bestrijdt.

Barrière

De belangrijkste barrière*) naar meer bewustzijn is angst. Geen mens durft zijn grenzen op te zoeken wanneer hij of zij bang is. Je zult dan immers de veiligheid opzoeken van wat je kent en niet van het onbekende.

Vandaar dat het bieden van veiligheid van mensen ook zo aanslaat. Bange mensen zullen voor veiligheid kiezen boven vrijheid. In hun ogen betekent vrijheid een onbekende weg met dito eindbestemming. Ze weten niet wat ze ervan kunnen verwachten, terwijl veiligheid een bekende weg is.

Mensen die serieus werk maken van het streven naar een ruimer bewustzijn zijn gemotiveerd om dit te doen. Zij halen bijvoorbeeld motivatie uit de liefde en compassie voor hun medemens.

De ogenschijnlijk meer bewuste zielen van onze tijd moedigen ons aan te zorgen voor een ruimer berwustzijn. Denk aan Christina von Dreien, David Icke en Rulof.

*) Barrières zijn negatieve emoties die een mens stopt zich verder te ontwikkelen (angst, boosheid, verdriet, en dergelijke)

Motivatie

Wat kan je hebben aan een groter bewustzijn.

Bij Rulof gaat het om het zielsleven dat evolueert. Je zou dat kunnen aanduiden als ‘bewustzijn’ dat toeneemt. In de boekenreeks van zijn ‘Kosmologie’ staat te lezen dat ‘onze ziel ons stuwt tot ruimer bewustzijn en universele liefde’. Ook dat onze ziel ons bewust maakt, als een gids, van onze essentie en ons levensdoel. Dus onze evolutie brengt ons duidelijkheid over ons levensdoel op aarde, waarnaar zoveel mensen op aarde op zoek zijn.

Volgens Christina von Dreien schept bewustzijn vrede en dat is meteen ook de titel van haar boek.

David Icke schrijft in zijn boek ‘Alles wat je moet weten’ :

“Als je jezelf ziet als een mens en je jezelf identificeert met alle labels die bij het mens zijn horen inclusief alle beperkingen, dan zal je een begrensd leven leiden. Maar als je je menselijke identiteit verplaatst naar ‘Ik ben het bewustzijn, het oneindige bewustzijn, ik ben eeuwig, ik ervaar via mijn lichaam, dan verandert ALLES.”

Angst

In onze tijd is angst heel normaal. Bijna iedereen is bang, voor de eindtijd, voor een verplichte injectie, een economische crisis, voor oorlog. Er is dus voor iedereen werk aan zichzelf. Immers iedere angst stopt je op weg naar een groter bewustzijn. Angst verlamt en zorgt er vooral voor dat je allerlei dingen niet meer doet om verder te evolueren.

Als je bijvoorbeeld de hele dag het (alternatieve) nieuws volgt, dan ligt daar je focus. Dan word je verleid je tijd te besteden aan het kijken naar machtsspelletjes van de ‘psychopaten die de wereld regeren’ (citaat Icke). Heb je angst daarvoor dan zorgt deze dat je niet meer open staat voor het onderzoeken van je grenzen. Dan beperk je je vrijheid zelf, door bezig te zijn met politieke plannen.

Laat je dit daarentegen los, doordat je het vertrouwen hebt dat wat er ook gebeurt het met jou toch wel goed komt, dan ervaar je weer de vrijheid en de ruimte. Dan kan je met een gerust hart verder in een landschap met een ruimere horizon.

Ruimte

In mijn werk als therapeut heb ik veel mensen geholpen die leden aan angst. Steeds nadat ze een angst of fobie hadden overwonnen vertelden ze dat hun leven veranderd was. Opeens zagen ze welke beperkingen zij zichzelf in hun leven hadden opgelegd. Ook hoe klein hun wereld was geweest. Ze waren verrukt dat hun leven was veranderd.

Dat is de beloning voor het overwinnen van angst. Het geeft je jezelf terug. De mist waarin je je bevond tijdens de periode van angst trekt op. Je ziet jezelf en de mensen om je heen in een ander licht. De wereld is opeens een uitdaging in plaats van een groot probleem.

Vrijheid betekent een uitnodiging tot verkenning. Dit is geen stap naar het uitoefenen van macht over anderen die bang zijn en denken leiding nodig te hebben. Nee, het is een uitnodiging om jezelf te leren kennen en begrijpen zodat je met jezelf en met anderen in vrede leert leven, want dat is per slot van rekening de reden dat we als ziel hebben gekozen om naar de aarde terug te keren in een mensenlichaam…levenslang leren wat liefde is.

 

Rob Vellekoop, 3 april 2022

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.