Banken meten je #CO2 uitstoot zodat je weet of je deugt

ING en RABObank gaan CO2-uitstoot meten en zij bieden hun klanten die kennis als optie aan. Hiermee hopen ze dat hun klanten klimaatbewustere keuzes gaan maken. Natuurlijk is alles vrijblijvend, enzovoort. Het klinkt enorm klimaatbegaan, maar ondertussen is dit wel de volgende stap naar het door tientallen landen begeerde social credit systeem waarmee China al jaren pronkt.

Eerste stap

Stilzwijgend hebben alle bankklanten de eerste stap in de fuik van het ‘sociale kredietsysteem’ al gezet. Je kunt als rekeninghouder namelijk niet meer zonder mobieltje en zeker niet zonder computer de beschikking hebben over je bankrekening op het moment dat jij dat wilt. Dus je bent als persoon gekoppeld aan je mobiel en daarmee aan je bankrekening. Valt die schakel weg, zeg maar de online verbinding met je bank, dan kan je geen betalingen meer doen of geld opnemen.

De eerste stap naar de digitale munt ligt dus al ver achter ons, we zitten er middenin, en terugkeren is niet meer mogelijk.

En nu gaan de banken verder met de verplichte digitalisering van het geldverkeer. Eerst natuurlijk vrijblijvend, zoals de app om je CO2-uitstoot te kunnen nakijken. De volgende stap is echter snel gemaakt: aan de hand van je digitale bestedingspatroon (tenzij je nog wat cash geld hebt waarmee je betaalt) leg je zelf vast hoe zeer jij het klimaat belast. Dat is immers het klimaatnarratief, als je CO2 uitstoot stimuleer je de opwarming van de aarde. Dat mag niet.

Meten

https://t.me/klokkenluiders/45430

Zowel ING als RABO ‘helpen’ hun klanten met het meten van hun CO2-uitstoot. Dit gebeurt aan de hand van de categorie waarin de aankoop staat ingedeeld, zoals ’boodschappen’, ’restaurants en bars’, ’vaste lasten’, ’vervoer’ en ’winkelen’. Iedere categorie heeft een uitstootfactor en daarmee krijgt de klant een schatting in kilogram CO2 van zijn bestedingen.

Ze weten het zo mooi te verkopen aan de goedgelovige klant. De banken helpen indirect het klimaat, door hun klanten inzicht te geven in hun uitstoot. Wie kan daar nu bezwaar tegen hebben?

Vervolgens krijgen we het verhaal van Barbara Baarsma, zij probeert de persoonlijke CO2-uitstoot nog aantrekkelijker te maken, dat wil zeggen als handelsobject.

Proefballon

Baarsma, Chief Executive Officer, Rabo Carbon Bank, Rabobank en verbonden als auteur aan het World Economic Forum. Zij vindt dat iedere burger om het klimaat te redden dit moet voelen in de portemonnee. Vandaar dat zij oppert dat ieder persoonlijke uitstootrechten moet hebben. Deze zouden verhandelbaar kunnen zijn. Hierdoor krijgen de rijken bijvoorbeeld de mogelijkheid uitstootrechten op te kopen van armen of minder rijken en dan vliegreisjes te maken met veel CO2-uitstoot.

Desgevraagd doet de RABO dit proefballonnetje af als een ‘gedachte-experiment’. Het blijkt echter veel meer te zijn dan dat. Zo horen we vanuit Australië.

CBDC

De volgende stap leidt linea recta naar het sociale krediet systeem. Je hebt deze week volgens je bankgegevens een co2 uitstoot van een x-aantal kilogrammen, terwijl je volgens de norm van die week er slechts x min 1 mag hebben. Op dat moment kan de overheid in theorie, als jouw rekening bij de overheid (CBDC) bekend is, deze blokkeren.

We maken even een tussenstapje naar digitaal geld, het zogenaamde CBDC of Central Bank Digital Currency. (lees hier meer over)

Laten we beginnen met China. Dit land heeft acht jaar geleden een start gemaakt met de digitale renminbi, zoals de valuta heet. Je kunt als Chinese ingezetene dit digitale speelgoed ‘krijgen’ of beter gezegd je mag eraan meedoen nadat je je IDnummer, telefoonnummer en pasfoto (voor gezichtsherkenning) hebt ingediend.

Op het ogenblik is 83 procent van alle betalingen al digitaal. Het voornaamste digitale geld is afkomstig van twee providers, ze heten Alipay of WeChat.

Het grote voordeel voor de overheid om de burgers een CBDC te laten nemen, die in China e-CNY heet, is controle. Je hebt dan namelijk bij de centrale (overheids)bank een digitale rekening waardoor de Chinees al zijn financiële transacties met vadertje staat deelt. Het voorlopige doel van de Chinese overheid is inzicht krijgen in de manier hoe ze straks de transacties van 1,4 miljard mensen moet monitoren. Daarnaast willen ze hun valutapositie internationaal versterken. Maar daar eindigt dit experiment natuurlijk niet.

Social Credit system

We gaan weer terug naar de CO2-uitstoters, die bijvoorbeeld te veel vlees gegeten hebben. Zij mogen daarom volgende week maar 100 euro besteden of moeten een boete betalen die direct van hun bankrekening wordt afgenomen.

Als hun rekening loopt bij de overheid, de CBDC, en deze bijvoorbeeld onder het mom van noodmaatregel (is NL erg sterk in, zie corona) of in het kader van de veiligheid of een ander excuus de beschikking neemt over jouw rekening, dan kunnen ze hem blokkeren. Dit kunnen ze bijvoorbeeld als je binnen het sociaal krediet systeem niet voldoende punten hebt verdiend.

De bedenker van dit systeem is Lin Junyue. Hij vindt dat de opvoeding van de burgers nodig is. Volgens hem is het social credit system de beste manier om een samenleving efficiënt te beheersen. Hiermee kunnen niet alleen financiële risico’s beheerd worden, maar ook kan je burgers in morele zin heropvoeden.

Hij verkoopt het verder als volgt. Het oplossen van problemen door middel van het sociaal krediet is een aanvulling op een straf bij overtreding van de wet. Het is het oordeel van de samenleving, die vindt dat je gedrag niet goed is. Waar hebben we dat meer gehoord?

Oh, natuurlijk, we hebben met zijn allen gekozen voor de volksvertegenwoordigers die nu in Den Haag zitten. Rutte noemt dat altijd zo mooi, ‘het mandaat van de kiezer’. Dat houdt in, dat wat zij beslissen in Den Haag de wil is van de meerderheid van de bevolking gedurende vier jaar. We moeten gehoorzamen aan de wil van het volk, die vanzelfsprekend door de regering wordt uitgevoerd.

Net zoals de Chinese regering ‘het oordeel van de samenleving’ kent en toepast door er puntjes aan toe te kennen.

Levende doden

En de psychologie van het krediet systeem gaat nog veel verder. Mensen die hoog scoren krijgen eervolle vermeldingen, terwijl ze in China negatief beoordeelden buitensluiten van de stad, nawijzen in winkelcentra waar ze herkenbaar afgebeeld worden.

Vandaag staan 20 miljoen Chinezen op de zwarte lijst. Het is voor hen verboden om te reizen vanwege hun lage score. Niemand durft nog een fout te maken, een risico te nemen, te experimenteren. Het zijn levende doden geworden.

Zo ver reikt de invloed van een sociaal kredietsysteem dat zo onschuldig is begonnen met een digitaal bankrekeningetje en een digitaal pasje.

 

Rob Vellekoop, 7 augustus 2022

5 Comments

 1. CO-2 crisis, zure regen, gat in de ozon-laag, klimaatcrisis, coronacrisis, oorlog in Oekraïne…bij elke hysterische crisis ontstaat er -hoe is het toch mogelijk!- een vette geldstroom van arm naar rijk en raken we onze laatste vrijheden kwijt.

  Hoe lang gaan deze vieze spelletjes nog duren? Waar heeft de merkwaardig gulle belastingbetaler toch in godsnaam op gestemd? Iedere dag zie ik keurige op moord en doodslag beluste mensen die hun hondje uitlaten. Die mij beleeft en vriendelijk goede dag wensen terwijl ze op mijn natuurlijke recht en op mijn natuurlijke vrijheid zitten te kakken. “Alléén samen trappen we er in.” Dus wel graag allemaal die rechter arm omhoog. Of zo’n idioot mondkapje op.

 2. De BildeRberg-Groep Sloper,
  De Sloper,
  Beste Meneer J.Bosman!

  Dit is al jaren aan de gang,het geweldige beleid van alle EU landen…dit staat NIET op zich zelf….overal in de EU is er armoede—boeren die weg moeten–de graaiers nog rijker zijn geworden…DAT IS EU beleid.

  Het is allang en breed uit gedokterd door al die DENK-TANKERS-,hoe het gewone volgzame volkje aan de bedelstaf moet gaan….het is dat de chippie’s op zijn anders wordt je net als een beest ge-chipt!
  Waarvoor zijn al die data centers keihard nodig op deze planeet??

  Voor de vrijheid…????

  ik dank U!

 3. De BildeRberg-Groep Sloper,
  De Sloper,

  Banken meten je #CO2 uitstoot zodat je weet of je deugt!?!?!

  Nou daar kan ik naar die bank wel kort maar krachtig op reageren.
  Als ik een bordje bruine bonensoep op heb dan is het hier net oorlog in het broekje!
  Mijn hond die krijgt vuile pens te eten..nou dan is het hier ook oorlog!

  Tja als ik te veel in spanning heb gedaan dan moet ik ook sneller ademen en dat geeft dan ook weer meer CO2 uitstoot!

  Wist U dat U eigenlijk als mens al van af de aanmelding bij geboorten al belastingen betaald…het feit allee al dat U ademt en wat dacht U van voet belasting..elke stap die u zet is betaald!

  Maar op het antwoord van de bankjes…ik deug van geen ene meter jonge!!
  overigens..ik ben ook bank directeur hoor…jawellll…van mijn eigen 3 zitsbank!

  Ik dank U maar weer eens netjes!

 4. Niet alleen de boeren maar wij allemaal worden geregeerd door een bende organisatie-criminelen die niet alleen maar gappen, bedriegen en liegen. Nee, het is veel erger: ze zijn niet in de waarheid geïnteresseerd. Kamerleden “verdienen” minstens 140.00 per jaar en de minister-president zelfs 170.000 per jaar. En is er bij deze schurken ééntje geweest die in de afgelopen twintig jaar aantoonbaar iets goeds voor het Nederlandse volk heeft gedaan? Lekker blijven stemmen mensen. Dan komt het wel goed!

  En er kwam een stem van boven: “Herder, waar is je kudde?”
  Geen antwoord. Opnieuw klonk een stem van boven: “Herder, waar is je kudde? Wèèr geen antwoord. Toen, veel luider nu, klonk voor een derde keer de stem van boven: “Herder, waar heb je je schapen?”

  En eindelijk gaf de herder antwoord: “Ach Heer, het zijn geen schaapjes. Het zijn bokken en ezels”

 5. Dit is technisch en fysiek onmogelijk en het gaat zelfs niet eens om een daadwerkelijke meting, natuurlijk, maar om een inschatting die net zo onzinnig is als denken te kunnen “meten” hoeveel water je loost (ook iets dat compleet irrelevant zou zijn).

  Kassen van bloemenkwekers worden via tankers van Linde volgepompt met CO2 want planten kunnen er niet genoeg van krijgen 🙂 …

  Vroeger heette het: meten is weten (en ook dat is zeer betrekkelijk), maar nu is het al: vermoeden is genoeg om te denken iets te weten …

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.