Op deze manier komen rekeninghouders bij de overheid (CBDC)

Er wordt in de alternatieve pers soms over gespeculeerd op welke manier straks de door de WEF geplande transitie van bankrekeninghouders zal plaatsvinden. Met de introductie van FEDNow krijgen we daar meer zicht op. Dat lijkt de eerste stap van de methode waardoor straks iedereen een bankrekening bij de overheid (CBDC) zal hebben.

FEDNow

In de eerste week van april 2023 begint het certificatieproces voor banken om deel te nemen aan het programma van de Amerikaanse centrale bank de Fed. Het nieuwe programma heet FedNow “Instant Payments” services (Bron.)

Alle financiële transacties van de ene naar de andere eindgebruiker lopen dan voortaan via de Fed en zullen real time verlopen. Uitsluitend banken kunnen deelnemen en openen daarvoor een zogenaamd ‘Master Account’ bij de centrale bank.

Je raadt het al, omdat alle data bij de Fed van alle transacties terechtkomt zullen zij op de hoogte zijn van alle financiële ins en outs van de bankklanten, zowel zakelijke als particuliere. Toch ontkent Michelle Bateman, lid van de FedNow service, dat er enig verband is met de CBDC‘s. Dat lijkt ook aannemelijk omdat dit natuurlijk pas de eerste stap is in de richting van de digitale dollar.

(CBDC staat voor Central Bank Digital Currency of ‘slim geld’. In het nieuwe monetaire systeem wordt iedere geldelijke transactie (aankopen, uitgaven, uitkeringen, schenkingen,…) in real time geregistreerd door een computer blockchain systeem. Dit laat toe dat door Artificial Intelligence gestuurde algoritmen bepaalde transacties automatisch kunnen blokkeren.)

Op deze manier kunnen banken gewoon hun diensten blijven aanbieden. Terwijl de overheid via de Fed in de vervolgfase hun CBDC kunnen invoeren. Want na deze stap staat niets meer in de weg om de CBDC in te voeren en de bevolking aan het bankinfuus te leggen. Dat wil zeggen doen ze niet dat wat de overheid wil, dan kunnen ze het account dat via hun bank via de Fed, dus langs de overheid loopt, blokkeren of manipuleren. Een eenvoudigere manier om een Central Bank Digital Currency in te voeren is er niet.

Amerikaanse banken staan op omvallen

Als het slecht gaat met de banken, bijvoorbeeld doordat de rente te snel stijgt, komend van een historisch laag niveau, dan zullen ze veel sneller gehoorzamen aan de overheid. Dus als de overheid de digitale dollar wil invoeren, zullen de particuliere banken gemakkelijker meegaan. Trouwens tegen die tijd lopen de meeste transacties toch al via hun ‘Master Account’ bij de Fed.

Amerikaanse banken hadden eind 2022 een ongerealiseerd verlies op schuldpapieren van 620 miljard dollar, dat is een kwart van hun vermogen
(Lees Most US banks are technically near insolvency..).

Dit verlies realiseren ze op het moment dat hun rekeninghouders hun geld terug willen. Dat is het scenario dat zich al heeft voorgedaan bij een aantal Amerikaanse banken.
(lees: Reden tot paniek: twee Amerikaanse banken vallen om in 3 dagen tijd?)

Fed

Er is nog een aardigheidje dat niet onvermeld mag blijven. De Federal Reserve Bank (FED) is niet in het bezit van de overheid, nee het is in particuliere handen.

Normaal gesproken zouden de nationale regeringen geen invloed hebben op deze instellingen. Centrale banken zijn autonoom en werken samen in de overkoepelende organisatie die BIS heet (Bank for International Settlements) en in Basel gevestigd is. Als de Amerikaanse overheid geld nodig heeft, lenen zij dit van de FED met rente op dezelfde manier zoals alle centrale banken dit doen.

Met andere woorden als straks in de VS iedere inwoner van dat land een bankrekening via zijn bank bij de centrale bank heeft worden zijn transacties vastgelegd door de Fed. De Amerikaanse overheid zal vervolgens deze willen inzien en beheren, maar moet daarvoor wel weer de Fed meekrijgen. Op deze manier wordt weer duidelijk dat de werkelijke macht niet ligt bij regeringen, zoals de Amerikaanse, maar elders, namelijk bij de werkelijke eigenaren van de wereld.

Meer weten over banken, lees ons bankendossier

Rob Vellekoop, 3 april 2023

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.