Boerenacties gaan 7e week in met mislukte lijmpoging

Omgekeerde vlag - Land in nood - De Lier

De acties van boeren en hun sympathisanten gaan de zevende week in sinds de aftrap in juni in Stroe. Op zondag 7 augustus is er een grote manifestatie bedoeld als ondersteuning van het boerenprotest en tegen het beleid van Rutte. De afgelopen week is er veel actie, overleg en zijn de boeren weer terug bij hun uitgangspunt:’Klaar met Rutte’.

Almelo

Op maandag van de afgelopen week staat het monument van de boeren in Almelo centraal met een door de boeren verzorgde catering voor hun sympathisanten. Almelo’s burgemeester Gerritse is niet gelukkig met de actie en stuurt de ME op de boeren af, samen met wat romeo’s (Geheime Staats Politie). De laatste partij moet zoals gewoonlijk proberen de zaak uit de hand te laten lopen, zodat het NOS journaal van 20 uur kan melden dat de boeren geweld hebben gebruikt en hen kan framen als vandalen.

 

Het scenario verloopt anders. De demo gaat deels wel door, het monument blijft die dag in stand, maar er zijn wel wat ongeregeldheden. Als resultaat laat de burgemeester de volgende dag in alle vroegte het boeren-monument overschilderen.

Ook doet zich nog een opvallend feit voor, dat aantoont dat de gehoorzaamheid van de Nederlandse manifestant aan het kantelen is. Zoals we de afgelopen jaren hebben kunnen zien, houden de omstanders zich gedeisd wanneer de politie een mede-demonstrant aanhoudt. Die trend lijkt over te zijn. In Almelo komen de mensen op voor hun belaagde medemens en verjagen de politie. Kijk zelf maar.

Politie-actie

De acties van de politie maken het verkeer op de snelwegen zeker niet veiliger. Wat dacht je van deze actie op de A7 door de handhavers van de wet. Ze proberen langzaam rijdende trekkers op de snelweg te stoppen door zelf een blokkade te formeren. Hierdoor zijn de tractoren echter omgekeerd en tegen het verkeer in de andere kant opgegaan, waar ze een andere politie-blokkade tegenkomen. Hierop besluiten ze via de berm erom heen te rijden.

 

Lasershow en omgekeerde vlaggen

De gangbare wegblokkades van snelwegen gaan ook deze week door. De mensen die uiting geven aan hun kritiek op Rutte en vinden dat ons land in nood is hangen nog steeds door het hele land vlaggen op hun kop.

De NPO gaat erop af om een reportage te maken en zoals we van de staatsomroep gewend zijn geraakt, om de demonstranten te framen. In dit spotje van 10 minuten gaat het met name om de laatste 10 seconden, want dat zijn immers de laatste beelden die de kijker bijblijven. Een mijnheer wordt gevraagd waarom hij de vlag op zijn kop hangt. Hij weifelt en weet het even niet, zijn vrouw springt bij. Maar de toon is al gezet. Zie je wel, suggereert de NPO-journalist aan het kijkerspubliek, de omgekeerde vlaggenbeweging snapt zelf niet waarmee ze bezig is. De journalist mag blijven, hij kan de komende maanden zijn hypotheek betalen en zijn baas is blij.

Tuinders van het Westland hangen in de nacht van 5 op 6 augustus een enorme vlag omgekeerd op aan een leegstaand billboard in Westerlee. De vlag is meer dan 50 meter groot en omspant het hele billboard.

Omgekeerde vlag – Land in nood – Westerlee

Remkes

Tijdens een debat inde Tweede kamer met Rutte, heeft hij zich al laten ontvallen dat overleg mogelijk is, zelfs mediation tussen de regering en de boeren, maar dat de uitkomst feitelijk vaststaat, namelijk dat de reductie van de stikstofuitstoot en de boerenstand moeten doorgaan. Desondanks schuiven de boeren aan tafel bij Remkes. In totaal schuiven 8 boerenorganisaties aan, waarbij Agractie en Farmer’s Defense Force afhaken. Vooraf hebben de boeren met elkaar afgesproken dat Van der Tak (van LTO) woordvoerder zal zijn. Van der Tak is degene, die ondanks gemaakte afspraken tussen de boeren in Stroe, toch met Rutte meeging waardoor op vrijdag het mediation gesprek met een aantal ministers en de premier plaatsvindt.

Klaar met Rutte

Dat mensen ‘klaar zijn met Rutte’ hebben we natuurlijk al meer gehoord. Ook van de boeren. Deze keer lijkt het meer definitief, dat is althans de voorlopige uitslag van het overleg met de regering, onder leiding van gespreksleider Remkes.

Farmers Defence Force is ontevreden over het eerste overleg dat boerenorganisaties hebben gehad met de overheid. Voorzitter Mark van den Oever waarschuwt Rutte: “Maak je klaar voor de zwaarste acties ooit.” Nederlandse boeren maken geen grapje!

De overige landbouworganisaties zijn evenmin gelukkig met het gesprek. Zij zijn er ook klaar mee. Ze vinden dat de bal bij het kabinet ligt en horen graag hoe deze het verder wil oppikken.

Framing

Zoals we eerder berichtten is er sprake van ongekende framing door de mainstreammedia, het in een kwaad daglicht stellen, van de boeren, hun sympathisanten en acties.
Zie daarvoor bijgaand overzicht, met dank aan de Klokkenluiders.

Blijkbaar ervaart de overheid het verzet van de boeren tegen de onteigeningsplannen als een serieuze aanval op hun gezag. De massamedia moeten er nu voor zorgen dat de meerderheid van de bevolking hun sympathie voor de boeren gaan verliezen.

 

Door

De acties gaan door. Op 6 augustus in Amsterdam tijdens de Gay Pride.

Houd zicht op de acties van de Boeren, lees ons overzicht

Rob Vellekoop, 7 augustus 2022

1 Comment

  1. Gideon van Meijeren heeft het kernachtig en juist uitdrukt:

    “Er is geen stikstofcrisis, er is een stikstofschandaal”.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.