Zelfvertrouwen het wondermiddel voor een angstige bevolking

Wat heb je aan zelfvertrouwen als je je energierekening niet meer kunt betalen? Geld is toch het wondermiddel? Ja, schrijft Bosman, ‘geld is een massavernietigingswapen’. Hij slaat de spijker op de kop van het meest algemeen verbreide misverstand dat de wereldbevolking in zijn ban houdt. De mensheid is geleerd dat alles draait om geld en niets anders. Vandaar dat we geen kant meer uit denken te kunnen zonder geld. Toch zijn er wel degelijk talloze alternatieven. Volg me alsjeblieft in de richting van de vrijheid.

Angst

Iedereen is bang om zonder geld te komen. Door bijvoorbeeld zijn baan te verliezen, door de energierekening niet meer te kunnen betalen, enzovoort. Mensen die geen geld meer hebben worden afhankelijk van anderen om te kunnen overleven. Dat is het algemene idee en als we dat geloven, wordt dat ook onze waarheid. Het hoeft echter helemaal niet zo te gaan. Dat is wat vaak wordt vergeten door angstige mensen.

Angst is een emotie veroorzaakt door een dreiging van gevaar. Daarbij verlamt angst de bezitter ervan of drijft hem tot onbedachtzame actie(s). We weten allemaal dat mensen vaak meer lijden aan de angst voor de gebeurtenis dan aan de het voorval zelf. De angst maakt je werkelijkheid kleiner en daardoor je zicht op mogelijkheden om je probleem te overwinnen.

In mijn trainingen zelfvertrouwen zei ik altijd tegen de cursisten, angstige mensen bevinden zich in een mistbank, pas nadat de mist (angst) is opgetrokken nemen ze mogelijkheden waar die ze eerder niet konden zien.

Experiment

Arm worden is altijd mijn grootste nachtmerrie geweest. Ik was er bang voor en om die reden heb ik mezelf er uiteindelijk toe gebracht het grootste experiment van mijn leven aan te gaan. Deze angst wilde ik recht in de ogen kijken, ervaren en overwinnen. Ik stopte (spijtig genoeg) met mijn werk als therapeut en deed al mijn eigendommen weg. Het enige dat overbleef was een grote reiszak met kleding en kampeeruitrusting en wat geld op de bank. Het saldo was echter binnen drie maanden op, zeker omdat ik besloot naar Japan te reizen en daar drie maanden lang verbleef.

Steeds als de angst voor mijn toekomst zich aan mij opdrong overwon ik de angst met een speciale techniek. Het hielp me standhouden in het vertrouwen dat het allemaal goed was en zou blijven. Was dit zelfoverschatting of domheid? Nee, ik had geleerd in de praktijk dat het overwinnen van je angst ervoor zorgt dat je niet in de mist terecht komt. Hierdoor blijf je alert en gericht op dingen die passeren. Je blijft vertrouwen op eigen kunnen en daarmee houd je jezelf overeind. Je positiviteit maakt het ook nog eens aangenaam.

Zou de angst de overhand hebben gekregen dan zou ik niet gelogeerd hebben in een Japans zenklooster, geen twee en halve maand van een Japanse therapeute woonruimte hebben gekregen in ruil om haar iets uit mijn therapiepraktijk te leren, niet een maand in Duitsland gewooft hebben en evenmin een aantal jaar in een woongemeenschap hebben geleefd en gewerkt.

Kortom mijn experiment met deze angst, bracht me niet alleen een overwinning op mezelf, maar ook een nieuwe richting in mijn leven. Dat alles dankzij voldoende vertrouwen in mezelf.

Eigen kunnen

Angst en zelfvertrouwen zijn elkaars tegenpolen. Meer angst vermindert het zelfvertrouwen en meer zelfvertrouwen dringt de angst terug. Denk bijvoorbeeld aan de angstcampagne om de gehele wereldbevolking aan het covidvaccin te helpen. Heel veel mensen dachten geen andere optie te hebben dan zich te laten injecteren met het aangeprezen vaccin. Hun angst vernauwde hun zicht op hun mogelijkheden. Alsof het vaccin de enige mogelijkheid is om een ziekte te kunnen voorkomen of verhelpen.

Je zou ook kunnen zeggen, dat hun zelfvertrouwen te klein was. De meesten stelden meer vertrouwen in de overheid en het medische apparaat, dan in zichzelf. Ik vind dat heel kenmerkend voor de moderne mens. Het geloof in eigen kunnen is bij de meesten blijkbaar niet groot, zonder dat ze dat van zichzelf doorhebben. Luister maar eens naar het geklaag. Als het ergens dreigt mis te gaan, dan wordt verwezen naar de overheid die het moet oplossen of die nalatig is geweest, in plaats van de zaak zelf in handen te nemen en op te lossen.

Datzelfde merkte ik toen ik in 2008 mijn cursussen voor de School voor Zelfvertrouwen probeerde te verkopen. Veel mensen reageerden op mijn suggestie om ervoor te zorgen meer zelfvertrouwen te krijgen, dat ze voldoende daarvan hadden.

Herkennen

Je kunt dat tekort aan zelfvertrouwen bij jezelf trouwens eenvoudig herkennen (wees dan wel eerlijk tegen jezelf).

Je bent namelijk uit evenwicht als je boos, verdrietig, bang, wantrouwig, geïrriteerd en dergelijke bent. Steeds is je zelfvertrouwen in dergelijke emotionele toestanden erg laag. Met andere woorden een gebrek aan zelfvertrouwen treft iedereen regelmatig. Tenzij je jezelf leert weinig negatieve emoties meer te krijgen. En daarin trainden we mensen via de School voor Zelfvertrouwen in zowel Nederland als België.

School voor Zelfvertrouwen

Toen ik in 2008 de School voor Zelfvertrouwen begon, was het idee om mensen te leren zich te bevrijden van hun angst op eigen kracht. In onze Vlaamse praktijk kwamen heel veel mensen over de vloer die gevangen gehouden werden door hun angsten. Cliënten helpen vrij te worden was een dankbare taak.  Datzelfde neem ik al meer dan 10 jaar waar bij het kijken naar de machtsverhoudingen in de wereld voor mijn artikelen in DLM Plus. Ook als het over (on)macht gaat hebben miljarden mensen behoefte aan zelfvertrouwen om hun angst te overwinnen en hun grenzen te verleggen.

Dat laatste werd meteen de ondertitel van mijn Trainingsboek Zelfvertrouwen: ‘je eigen grenzen overwinnen’.

Wat zou er mooier zijn dan dat iedere school iedere week les zou geven in zelfvertrouwen om daarmee de kinderen van jongsaf aan te leren sterker in hun schoenen te staan en hun negatieve emoties de baas te blijven? Dat was en is eigenlijk mijn ultieme wens. Ik ben er namelijk van overtuigd dat we dan pas echt in staat zijn om de wereld te veranderen in een vreedzame en liefdevolle planeet met talloze gemeenschappen van mensen.

In actie komen

Als ik denk aan alternatieven om jezelf te helpen uit de misère die de overheid met haar klimaatbeleidscrisis over ons uitstort kom ik terecht bij samenwerking tussen mensen. Dit kan op tal van manieren. Op dit ogenblik zijn er in NL en BE al heel wat groepen die in het leven zijn geroepen om elkaar te (onder)steunen.

Als je ervan uitgaat dat angst actie bevriest, is het dus zaak niet in een angstspiraal terecht te komen. Vorm samenwerkingsverbanden, clubs, verenigingen om elkaar uit de brand te helpen. Je hoeft er niet alleen voor te staan. Overwin die verdraaide angst en kom op voor jezelf! Probeer jezelf open te stellen voor initiatieven of kom er zelf mee en stel deze anderen voor.

Daar waar je angst voor hebt gebeurt pas, nadat jij jezelf hebt opgegeven! Waarom zou je?

Durven dromen

Of om met magiër Talawanda te spreken:”Mensen hebben het belachelijke idee, dat hun eigen dromen en fantasieën niet bestaan.” Volgens hem kan je deze zo levendig en degelijk maken als je wilt, maar dan moet je wel oefenen gebaseerd op vertrouwen en zekerheid.”

Met andere woorden als de angst jou overheerst is er geen ruimte om met voldoende zelfvertrouwen verder te gaan!

Rob Vellekoop, 16 oktober 2022

3 Comments

 1. De BildeRberg-Groep Sloper,
  De Sloper,
  Al dat klimaat gezeik is een grote poppe kast en fake!!

  Hoe meer wouden op deze planeet verbranden of om worden gelegd hou groter effect te krijgen van ander vormen van straal stromingen in de atmosfeer!.
  Alles war op grote schaal word gecreëerd heeft invloed in d atmosfeer!
  Hoe meer ijs er smelt hoe meer verandering je krijgt in d atmosfeer!..anders straal stromingen in de atmosfeer en wind richtingen op de planeet!.

  1 meisje(18+) tegen over 1675 kinderen!(is een door denkertje)

  Ps ..uitzending gemist,canvas 16-10-2022 20,11 uur.Putin – master of the game.
  Het vuiligheid van het westerse dictators van de bovenste plank!

  Ik dank U

 2. De BildeRberg-Groep Sloper,
  De Sloper,

  Speciaal voor de Nederlandse staats media;s
  Zie deze link,voor dat jullie alle de zaak nog meer gaan bagatelliseren en deze zaak nog meer gaan op jutten tegen Iran.

  https://www.rt.com/news/564240-mahsa-amini-death-cause/

  Heb zelf dit ook eens mogen ondergaan wat dat meisje ook overkomen is,raadpleeg de medici maar!

  Ik dank U!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.