Bak je eigen boekweitbrood en havermoutrijstpap

Doordat onze bewerkte levensmiddelen vol zitten met allerlei ‘E’s, gluten en andere ongewenste toevoegingen kon ik niet anders dan op een bepaald moment beslissen dat het genoeg was. Ik kies voortaan voor (meer) onbewerkt voedsel uit moestuin, de vrije natuur of van een bioboer en vervolgens sta ik zelf achter het fornuis in plaats van het werk uit te besteden aan de voedingsmiddelenindustrie. Dankzij mijn ontdekkingstocht heb ik een machtig boekweitbrood voor je en een stevige havermoutrijstpap. Dat is mijn start van een meer zelfvoorzienend leven.

Zelfvoorzienend leven

Sinds een jaar ben ik serieus onderweg naar een zelfvoorzienend leven. Dankzij mijn wekelijkse reis door de wereld van macht en onmacht, waarover ik mijn artikelen schrijf, maak ik niet alleen kennis met een vals systeem van samenleven. Daarnaast kom ik er niet omheen, dat de voedingsmiddelenindustrie winstmaken belangrijker vindt dan de gezondheid van hun klanten.

Vandaar dat mijn eerste deel van het zelfvoorzienend gaan leven ligt in mijn voeding. Voor mij is de gezondste manier van mezelf voeden, weten wat ik eet door het voedsel zelf te verzamelen, te verbouwen en te bereiden. Ik probeer daarin steeds een stap verder te gaan. En dat lukt aardig, ik ben er zo enthousiast over dat ik het graag met je wil delen.

Ik ben begonnen met mijn ontbijt en het middageten.

Havermoutrijstepap, lactose- en glutenvrij

Ik eet al een aantal jaar ‘s morgens deze superpap en kan de rest van de ochtend er gemakkelijk bergen mee verzetten.

Benodigdheden
– 6 eetlepels (bio) havermout
– 100 gram (bio) zilvervliesrijst
– 1 eetlepel vruchtenjam (bijvoorbeeld bramen-, rozenbottels uit eigen tuin)
– citroensap
– 200 milliliter kokosmelk geconcentreerd (liefst meer dan 95%)

Genoemde hoeveelheden zijn bestemd voor drie flessen van 1000 ml pap.
Met deze drie flessen kan je gemakkelijk 9 dagen doen.

Om te beginnen laat ik 100 gram zilvervliesrijst een dag lang weken in water met een paar scheutjes citroensap. Vervolgens was ik het grondig in een zeef met water. Daarna neem ik een grote pan en vul deze met drie liter (gefilterd) water en de gereinigde rijst. Dit breng ik aan de kook en laat het vervolgens 20 minuten doorkoken.

Nadat de rijstepap iets is afgekoeld, voeg ik er 200 milliliter kokosmelk aan toe en meng dit tot een geheel met een staafmixer. Met deze inhoud vul ik de flessen.

Daarna neem ik 250 ml rijstepap en verhit dit totdat het kookt. Dan voeg ik er 6 eetlepels havermout aan toe. Dit breng ik aan de kook en houd dit 4 minuten op temperatuur. Dan is de pap klaar.

Boekweitbrood, glutenvrij met desem

Dit brood ken ik nog niet lang, maar het is een echte aanrader omdat glutenvrij brood meestal niet eenvoudig te maken is. Het is heel voedzaam, zacht van smaak met een krokante korst.
Eerst maak je de desem (Stap 1). In het recept is dit precies voldoende voor 1 flink brood. Daarna verwerk je de desem in de overige bestanddelen (stap 2).
Bedenk dat bij de schoonmaak van de gebruikte lepels, pannen en dergelijke zo min mogelijk zeep mag worden gebruikt.

Benodigdheden stap 1.
Water (liefst gefilterd)
Boekweitmeel
Kleine weckpot

Dag 1.
Meng 200 milliliter water en 150 gram boekweitmeel tot een homogeen papje en vul hiermee een kleine weckpot. Haal de rubberenring uit de deksel van de pot, maar sluit hem wel af.
Laat dit op een warme plaats 24 uur lang rusten.

Dag 2 tot en met dag 5.
Ververs steeds 24 uur later de inhoud van de weckpot. Neem dan 50 gram desem uit de pot van de vorige dag.
Gooi de rest van de inhoud weg, maak de pot schoon voor de volgende ronde. Dan vul je hem weer met de apart gehouden 50 gram desem. Voeg toe 100 milliliter water en 80 gram boekweitmeel. Meng dit opnieuw tot een geheel. Herhaal dit 4 dagen achter elkaar, waarbij je steeds de pot op een warme plek zet. Op de vijfde dag zet je de weckpot met inhoud 24 uur lang in de koelkast.

Dag 6.
Neem een grote platte kom. Haal de pot met desem uit de koelkast en voeg hieraan toe de volledige inhoud plus 100 milliliter water en 80 gram boekweitmeel. Meng dit opnieuw tot een bolletje en leg in de kom. Laat dit 12 uur rusten op een warme plek met een doek eroverheen.

Benodigdheden stap 2.
Boekweitmeel 150 gram
Rijstmeel 150 gram
Aardappelzetmeel 100 gram
Water 300 milliliter
Psyllium 1 eetlepel
Zout 2 theelepels

Vermeng alle bovenstaande ingrediënten met de desem die 12 uur gerust heeft. Maak hiervan een bol en laat deze 3,5 uur staan met een doek erover.

Verwarm de oven voor op 240 graden Celsius, waarbij de gietijzeren pan met deksel in de onderste helft van de oven staat.
Twintig minuten later, de pan uit de oven nemen en de bodem bedekken met een laagje rijstmeel. Plaats met een spatel daarna het deeg in de pan zonder dat het de zijkanten van de pan raakt en bestrooi het eveneens met rijstmeel.

Bak het vervolgens 50 minuten met deksel en de volgende 10 minuten zonder deksel.

En klaar is je boekweitdesembrood.

 

Rob Vellekoop, 21 oktober 2022

 

 

8 Comments

 1. Interessant om te lezen Rob. Ik maak al een aantal jaren mijn gefermenteerde boekweit brood, maar doe dat op een andere manier die minder dan 2 dagen vergt. (24 uur fermenteren en dan 75 min bakken). Houdt mij prima gaande!
  Woon in Ierland dus porridge is een staple hier. Ik maak ook mijn eigen (kefir)yoghurt en dus heb ik altijd wel whey. Dit is een goed alternatief voor citroen bij het weken.
  groet,
  Paulus

 2. Dag Rob, natuurlijk doe een copy/paste hieronder. Het is echter engelstalig. Is dit een probleem dan vertaal ik voor je. Mijn toevoeging is dat ik 100 gram crushed wallnuts toevoeg aan het gefermenteerde deeg. Met als bij de kefir yoghurt is de juiste constante temperatuur van 20-22 graden belangrijk en dat 24 uur lang. Ik heb een oplossing gevonden met een kleine electrische muur verwarming waar ik het voor zet met een kleed erover zodat de warmte echt gevangen blijft. Woon (nog even) in Ierland dus die 22 graden kan een lastige zijn. Belangrijk is dus dat het deeg overal vol met kleine belletjes zit. Ik heb het eenmaal verprust door het te warm te maken en toen ging het echt meuren.

  Hier het recept:

  Fermented buckwheat bread
  Prep Time 10 minutes
  Cook Time 1 hour 15 minutes
  Ingredients
  • 31⁄2 cups organic buckwheat groats
  • 2 tsp salt
  • 1 cup water
  • 1⁄4 cup sunflower seeds
  • 1⁄4 cup pumpkin seeds
  • sesame seeds for sprinkling on top
  Instructions
  1. Scoop the 31⁄2 cups of buckwheat groats into a large bowl or pot and cover with water by
  about 4 cms. Put a plate or lid on top and leave at room temperature overnight or at least 6
  hours. Soak the sunflower and pumpkin seeds in a separate dish, adding half a teaspoon of
  salt and enough water to cover the seeds by a few centimetres.2. After soaking, strain the groats using a sieve or colander, and rinse lightly. Return the groats
  to the bowl and add the salt and 1 cup of water. Use a whizz stick to puree the groats so you
  get a smooth batter. Strain and rinse the seeds, and then stir them through the batter.
  3. Cover the bowl with a plate and leave out at room temperature for 24 hours. If it’s
  particularly cold you might need to leave it for a few hours’ longer, but you will know that
  your bread batter is ready when it’s formed a slight dome from rising. In hot weather it will
  ferment faster and you might find it’s ready in half the time.
  4. Preheat your oven to 200 ̊C. Pour the batter into a silicone loaf pan (I sit my silicone pan
  inside a glass one so that it keeps its shape when it is full). Sprinkle sesame seeds on top.
  5. Turn the oven down to 180 ̊C. Cook the bread for 1 hour 15 minutes until it is golden brown
  and crusty. Gently tip the bread out of the loaf pan and leave on a rack to cool for at least 30
  minutes before slicing and eating!
  Recipe Notes
  As with all fermenting, I recommend avoiding metal dishes or utensils. I personally use a large
  ceramic bowl and a wooden spoon. I bake the bread in a silicone loaf pan because the greased glass
  loaf pan experiment was an epic fail – the bread stuck to the sides in a major way! I had to chisel it
  out with a knife… You could also use baking paper to line your loaf pan of course.

 3. Als je het volgens dit recept een keer probeert ben ik benieuwd hoe vergelijkbaar je ze vindt.

 4. Hoi. Goed bezig! Zelf heb ik ernstige buikklachten en meer….De beestjes liepen door mijn lichaam…. gluten allergie ben ik sinds kort achter en helaas, ik ben geen keukenprinses, weleens geprobeerd brood te bakken maar dat werd een puinhoop. Ik maak dan ipv brood boekweitpannekekoekje als ontbijt. Met een 1 ei en wat lijzaadolie. Verder een juicer gekocht voor de bleekselderij te persen…8 stengels per dag eten ging tegenstaan….het kost allemaal wel veel tijd en als ik niet thuis zou zijn…(werken) zou het onmogelijk zijn om gezond te eten. Alles snij ik vers enzovoort

 5. Als er mensen zijn die in de buurt van Utrecht deze broden (of wraps?) verkopen…hoor ik dat graag ♡

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.