Tegen de stroom in, voor de vrije lekkerbek: ‘Taart ende Koeck’

In een tijdsgewricht waarin de overheid alle zeilen bijzet om het leven van de bevolking zoveel mogelijk te vergallen, moeten we proberen het voor onszelf zo aangenaam mogelijk te maken. Wat dacht je van tientallen recepten van glutenvrije of vegan recepten van de lekkerste koekjes, taartjes, cakes, desserts, ontbijtbaksels en traybakes? Een dergelijke verzameling bestaat!

Taart ende Koeck

Sinds ik op een warme middag een overheerlijk kersentaartje heb gegeten, wat èn vegan èn glutenvrij was, ken ik het boek ‘Taart ende Koeck’. Mijn eerste kennismaking was met het resultaat van een van de recepten hieruit. Ik denk er nog met veel smaak aan terug. Het is namelijk niet simpel, voor mensen met allergieën, om iets lekkers te snoepen.

Zonder enige verwachting wandel ik ‘s middags het erf op van een boerderij om mijn vrouw op te halen van een droogbloemenschikcursus. Wanneer ik aan kom lopen is het een gezellige boel. Veel dames en wat heren zitten buiten in het zonnetje aan koffie en taart. Als ik dichter bij kom zie ik allerlei lekkers op schoteltjes liggen. Dit roept bij mij geen enkele reactie meer op, sinds ik gewend ben dat ik dat ‘toch niet mag eten’. Bijvoorbeeld omdat er weer tarwe in zit of dat de lekkernij met melk is bereid.

Groot is mijn verbazing als ik even later aan de kersentaart met koffie zit. Van alle kanten krijg ik aanmoedigingen. ‘Het is lekker, joh.’ ‘Neem gerust een stukje.’ Ik stribbel zoals gebruikelijk tegen, zo van ja maar, ik heb geen zin ervan last te krijgen. Na wat heen en weer gepraat ben ik verkocht. Ze weten me te overtuigen dat in deze heerlijkheid met kersen geen vermaledijde gluten of melk zit. Opgelucht haal ik adem en ram mijn vork in het aantrekkelijke stuk taart dat me al te lang uitdaagt.

De smaak is overweldigend. Zeker als een dergelijke lekkernij bij zeer hoge uitzondering de weg naar mijn mond vindt.

Maartje Borst

De schrijfster van dit boek, Maartje Borst, noemt zichzelf een ‘foodprofessional met als specialiteit vegan patisserie’. Zij leert je met een kleine twist een vertrouwd recept op een plantaardige manier te maken. Voor allerlei ingrediënten, waarvoor je bijvoorbeeld allergisch bent of waarvan je misschien niet houdt, draagt zij alternatieven aan.

Denk aan vetstoffen, plantaardige melk, alternatieve meelsoorten, zoetmiddelen, bakken zonder ei, enzovoort.

Daarna kan je aan de slag om ‘met simpele, slimme en natuurlijke ingrediënten’ allerlei lekkere baksels te maken. Het grappige is dat dit een ouderwets lekker bakboek wordt genoemd, terwijl het inspeelt op een nieuwe trend. Mensen willen genieten en kunnen dat ook, zelfs als ze een allergie of speciale voedselwensen hebben.

Dankzij Maartje’s gedrevenheid zijn ouderwetse lekkernijen in een aangepast jasje, minstens even lekker en weer bereikbaar voor de veganistische of glutenvrije snoepers.

Denk terug aan chocolademousse, boter, roomkaas, custard, advocaat, croissants, ontbijtkoek, scones, linzer koekjes, chocolade koekjes,lange vingers, stroopkoekjes, gevulde koeken, mergpijpen, spritsen, appel-walnootcake, chocoladehazelnoottaart, Hollandse appeltaart, cheesecake, rijstevlaai, marsepein, tulband, feeststol, gevulde speculaas, appelflappen, banketkrans, spinazietaart, quiche lorraine, brownies, tompoucen, enzovoort.

Dit boek is verkrijgbaar bij de sponsor van DLM Plus, Academy of Happiness.

Rob Vellekoop, 20 juni 2022

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.