Ruilprogramma helpt tegen digitale Euro

Je hoeft absoluut niet toe te kijken hoe je je rechten kwijtraakt. Een van de alternatieven voor de zo door de EU gewenste digitale dwangmunt, de digitale euro, is simpelweg ruilen. Er is gratis uitstekende software beschikbaar waardoor ieder groepje mensen met een zekere binding de Euro uit het raam kan gooien en het grootste deel van zijn transacties tegen een afgesproken ruileenheid kan gaan doen. DLM PLus deed de proef op de som en testte de software.

Clubje

Heb je een clubje mensen bij elkaar en wil je zowel van de dreigende overheidsbemoeienis via de digitale euro af als dat je meer onderlingen binding tussen de clublesen wil hebben dan is deze software tool wat voor jou. Het lijkt wel een reclameboodschap en dat is deze ook. Dankzij ruilen met een nieuwe eenheid die niet de verderfelijke eigenschappen van het bestaande eurogeld meer heeft komt ineens heel veel meer binnen handbereik.

Je zult ook merken dat je niet alleen diensten kan ruilen, zoals bijvoorbeeld het geven van coaching maar ook goederen zoals groente uit de moestuin of de vegetarische maaltijd die je nu voor mensen van de club ook maakt, omdat zij hem ook willen proeven. Alles wat je je kunt bedenken is te ruilen, zonder het officieel geld.

Het is met name interessant voor groepen mensen die al een community gevormd hebben om de verwoestende gevolgen van de Great Reset die uitgerold wordt te temperen.

Voordelen

  • bevordert de onderlinge solidariteit van de leden en de betrokkenheid met elkaar
  • stimuleert zelfzorg
  • zorgt voor groeiend bewustzijn van wat geld werkelijk is
  • biedt een alternatief voor de dwang van de digitale euro
  • leert mensen weer met elkaar te gaan ruilen in plaats van met de supermarkt

Cyclos

Het bedrijf Cyclos biedt aan verenigingen met een idealistische grondslag de mogelijkheid van hun programma gebruik te maken. Een beheerder maakt een account aan.

Vervolgens heb je de mogelijkheid het programma te koppelen aan een eigen website van je vereniging of groep of het uiterlijk van de cyclos applicatie aan te passen aan jullie eigen stijl.

Je kiest de naam van jouw munteenheid. Dat is de tegenprestatie voor de goed of de dienst die je te ruil aanbiedt. De koper betaalt hiervoor in jouw valuta, bijvoorbeeld ‘Kroon’. Dankzij de uitgebreide documentatie die meegeleverd wordt kan zowel de beheerder als de gebruiker/deelnemer snel aan de slag.

Cyclos brengt ruilen terug tot zijn essentie. Het geld, de Kroon, is niets anders dan een alternatief voor ruilers. De een wil van jou een fiets kopen, maar heeft op dat moment niets concreets daarvoor als tegenprestatie te bieden. Dan betaalt hij in Kronen, door de transactie in te voeren in het programma.

Daardoor ligt meteen vast dat de eigenaar van de fiets Kronen heeft ontvangen en de koper Kronen heeft betaald. Klaar is de transactie.

Het is zelfs mogelijk om via een app de ruil te doen.

Zelf doen

Het kostte mij geen enkele moeite het programma klaar te maken voor onze vereniging. Wel moet je wat tijd nemen om de documentatie te lezen. Aan de andere kant, als je wat ervaring met websites bouwen hebt, laat alles zich heel logisch aanpassen aan je wensen.

Vooraf is het wel belangrijk te bedenken of je start met nul of dat je bijvoorbeeld iedere nieuwe deelnemer 2 valuta-eenheden geeft om mee te beginnen, zeg maar als aanmoediging. Het programma heeft al tal van voorbeelden van activiteiten ingebouwd die je kunt ruilen. Daarnaast kan de deelnemer zijn diensten en goederen op een simpele manier aanbieden aan alle deelnemers.

Het is voor de beheerder belangrijk dat hij zijn ruilprogramma aanprijst zodat er zoveel mogelijk mensen aan deelnemen. Des te groter het aanbod van diensten en goederen, des te meer kans dat een gebruiker iets van zijn gading vindt. En tevreden deelnemers zullen anderen uitnodigen mee te gaan doen. Dat is de basis van het succes van ruilen.

Meer info Cyclos

Rob Vellekoop, 17 november 2022

1 Comment

  1. Geen gemakkelijk onderwerp! Het enige geld in de wereld is fysiek goud en dat is het al minstens vierduizend jaar. Als je een goudstuk aanraakt raak je ook meteen de waarde ervan aan, een eigenschap van alles dat echte waarde heeft. Dus ook een woning of een pak koffie hebben echte waarde en in feite ontstaat die waarde -net als bij die gouden munt- uit de arbeid die nodig is voor het verkrijgen ervan. De staat zal echter nooit ander geld accepteren dan het “wettige betaalmiddel” als je b.v. vijf km/uur te hard rijdt. Voorwaarde voor ieder alternatief lijkt dus een van de staat onafhankelijke economie, een geografische grens en een eigen rechtspraak. Een landsgrens stelt dan ook niets anders voor dan het operatiegebied van een afdeling van de bank. Vandaar de Nederlandse Bank, de Deutsche Bank, de Union des Banques Suisses etc. Geld -en daar moeten we gewoon eerlijk over zijn- behoort tot de grote uitvindingen van de mensheid. Maar ons wettige betaalmiddel is geperverteerd. Er zit rente op waardoor we met bankiers en politici opgescheept zitten, het heeft de neiging zich bij enkelingen op te hopen en is in feite volstrekt waardeloos. Als je een briefje van vijf hebt toont het pas zijn waarde als je er een pak koffie voor koopt. Zolang je het in je hand houdt raak je een waardeloos papiertje aan dat slechts een promesse voor de toekomst inhoudt…troep dus. Middellijk na de bankencrisis hebben wij na eerst zorgvuldig onderzoek te hebben gedaan ons spaargeld omgezet in goud. Het meeste daarvan is al weer foetsie, het zit in ons huis -géén hypotheek want géén zaken met een bank- en andere duurzame gebruiksgoederen. Het is geschikt om over de inflatie (een ander woord voor diefstal) heen te springen en voor het beetje dat we nog hebben ligt nog een heel mooie toekomst in het verschiet: de te verwachten hyperinflatie. Je wordt er niet rijk van -hoef ik ook niet- maar je kunt niet worden bestolen en het laat je rustig slapen. Het is waardevast en ik heb me sinds 2009 niet meer aan iets anders gewaagd. Goud is eerlijk, geld liegt. En toch blijft het vreemd…iemand eigent zich een stuk grond toe, haalt het goud er uit en zegt “Zo, nu ben ik rijk en zijn jullie allemaal arm”. Geld uitsluitend als een eerlijk ruilmiddel is echt een heel moeilijk onderwerp!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.