Kruidenverzamelkalender 2023

Er zijn nog zoveel dingen waarvan je kunt genieten. Wat dacht je ervan om iedere maand op zoek te gaan naar een nieuw bloeiend kruid? Ik heb een selectie gevonden bij Maria Treben van 31 wonderbaarlijk mooie planten. Zelf ben ik het afgelopen jaar ook op ontdekkingstocht geweest, maar het was wat chaotisch. Ik wist niet wat ik ermee aan moest, wat ik ontdekte. Dankzij de kruidenverzamelkalender ga ik het wat anders aanpakken. Doe je mee? Met de app plantnet kan je jezelf een handje helpen.

Hoe is het zover gekomen

Ik hou erg veel van wandelen en vooral dwalen en dolen door de natuur. Dat doe ik iedere dag minstens een uurtje. Het hele jaar door. Soms ben ik een groot denkhoofd en heb na zestig minuten niets gezien, terwijl ik andere keren niet uitgekeken raak op planten, bomen of vogels die ik tegenkom. Op een gegeven moment begint me op te vallen dat er iedere week nieuwe kleurtjes zijn bijgekomen. Weer nieuwe bloemen. Zeker in de maand mei weet je  niet waar je moet kijken, de natuur knalt met alle mogelijke bloemen naar buiten.

Omdat ik de meeste planten niet (her)kende, zocht ik ze op in Plantnet-app en op die manier had ik een ingang. Vervolgens keek ik ze na in een van mijn kruidenboeken, maar er waren er veel die niet als kruid bekend stonden. Kortom het was een chaotische ontdekkingstocht met een onbevredigend gevoel, want als ik wel een plant vond die als kruid benoemd werd, wat zou ik er dan mee gaan doen? Natuurlijk kan je als een hamster al die pracht gaan verzamelen, maar is dat geen zonde van de natuur? En je helpt er de natuur niet mee vooruit.

Daar heb ik het volgende op gevonden

Ik probeer van elk van de 31 kruiden, die Maria Treben uitgezocht heeft, wat zaadjes te kopen en als dat niet lukt (wat met de meeste het geval is), dan zoek ik hem in de oogstmaand in de natuur en neem er 1 exemplaar van mee naar huis waar ik hem poot in mijn kruidentuin in aanleg.

Wat ik zo leuk vind aan kruiden is dat ze me op een hele natuurlijke manier kunnen helpen met mijn gezondheid, gebaseerd op kennis die al vele tientallen eeuwen oud is. Met andere woorden in onze moderne maatschappij denken we de wijsheid in pacht te hebben, maar onze voorouders waren niet achterlijk en hadden tal van kruiden om zichzelf te helpen. Zelfzorg dus. Iets waarvan steeds meer mensen zich beginnen te realiseren dat dit o zo nodig is. Zeker sinds de coronahoax, waar miljarden mensen blind meegingen in het verhaal. Hadden ze maar naar de natuur geluisterd!

Zie deze kruidenverzamelkalender dus als een aanmoediging om meer voor jezelf te gaan zorgen, met de rechtstreekse steun uit de natuur!

Kruidenverzamelkalender

Maart

Herderstasje
Kalmoes (wortels)
Maretak
Smeerwortel (wortel)

April

Brandnetel (jonge scheuten)
Goudsbloem
Klein en Groot hoefblad
Gele Dovenetel
Paardenbloem (wortels)
Weegbree

Mei

Klaverzuring
Heermoes
Salie
Sleutelbloem
Vrouwenmantel
Daslook
Ereprijs
Stinkende gouwe
Kamille

Juni

Duizendblad
kaasjeskruid
Walnoot (verse bladeren, groene noten)
Tijm
Walstro of Kleefkruid
Wolfsklauw
Mais
Agrimonie

Juli

Guldenroede
Sint Janskruid
Wilgenroosje

Een troost. Sommige kruiden bloeien enkele maanden, dus als je er eentje in een bepaalde maand niet kunt vinden, heb je een herkansing.

Ik wens je veel plezier met je zoektocht en veel inspiratie voor nog meer zelfzorg!

Naslag

Voor meer informatie over de kruiden en hun werking zie onder andere:

 

Rob Vellekoop, 2 december 2022

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.