Hou rekening met een continentale oorlog

Een bijdrage van Fred Teunissen*

De oorlog in Oekraïne beweegt zich in de richting van een continentale oorlog. De VS en de NAVO wakkeren het vuur steeds verder aan, omdat ze daarin een kans zien om Rusland te onderwerpen. Rusland zwicht niet en doet tegenzetten. Als deze escalatie niet stopt, zullen de gevolgen catastrofaal zijn. Ik wil in dit bericht zes nieuwsfeiten aanstippen en op hun onderlinge verband wijzen. Dat verband is: escalatie, leidend tot een omvangrijker oorlog in het hart van Europa. Aan het eind van dit artikel ga ik in op de vraag hoe we op deze bedreigende ontwikkelingen kunnen reageren.

1. Servië: voedseltekorten verwacht

Nieuws uit Russische bron wordt in de EU gecensureerd. Zo is de website RT.com (Russian Times) geblokkeerd. Op je mobiele telefoon kun je nog wel de RT app installeren.

In het nieuwsoverzicht op deze app trof ik een opzienbarend bericht aan. Het geeft aan hoe Aleksandar Vucic, president van Servië, zijn bevolking inlicht over de zware tijd die er – naar zijn inschatting – aankomt. Hij verwacht al snel grote tekorten aan voedsel en energie.

Servië heeft voldoende voorraden aan tarwe om het 20 maanden uit te kunnen zingen, aldus Vucic. De grote knelpunten in zijn land doen zich voor in de periode daarna. Hij voorspelt dat de winters van 2024 en 2025 een zware beproeving zullen worden.

Vucic zegt niet dat hij verwacht dat er een continentale oorlog zal losbreken, maar de grimmige situatie die hij schetst past wel in dat beeld.

Het is heel goed dat een staatshoofd zijn bevolking eerlijk zegt waar het op staat. In ons land is daar geen sprake van. Onze regering sleept Nederland mee in een imperialistische oorlog met alle desastreuze gevolgen van dien.

Hoeveel maanden voedselvoorraad hebben we in Nederland? En wat is de planning voor de langere termijn? Ik heb niet de indruk dat de Nederlandse regering zich hier erg druk om maakt.

2. Rusland: voorbereidingen voor een veel grotere oorlog

Op 21 december vond een conferentie plaats van de volledige Russische legertop. Wat mij aan de beelden het meest opviel was dat de gezichten van de aanwezigen zo intens bezorgd stonden.

Wie de rede van president Poetin tijdens deze bijeenkomst gezien (*) of gelezen heeft, weet waarom: Rusland gaat niet capituleren en bereidt zich voor op een grote oorlog om zijn voortbestaan zeker te stellen.

Hoe gevaarlijk de situatie is kunnen we lezen in een analyse van The Saker in zijn blog. De meest belangrijke vraag is, vindt hij, of we december 2023 wel zullen halen, want de risico’s van een nucleaire escalatie zijn groot.

Door alle censuur weten we hier, in het Westen, niet hoe er in Rusland wordt gedacht. Daarom is het sterk aan te raden de rede van Poetin te lezen en ook de analyse van The Saker naar aanleiding daarvan (The most important question).

(*) heeft NL ondertiteling

3. Rusland: terughoudende reactie op westerse provocaties

Oekraïne voert al enige tijd met door NAVO-militairen bediende NAVO-wapens aanvallen uit in Rusland. De eerste keer was de drone-aanslag op de Russische vloot in de marinebasis van Sebastopol. Daarna volgde een aanslag op de brug die de Krim met het Russische vasteland verbindt en kwamen er drone-aanvallen diep in Rusland, onder meer op een basis van strategische kernbommenwerpers, zuidoostelijk van Moskou.

Rusland reageert tot nu toe opmerkelijk terughoudend op deze onvoorstelbare provocaties. Het zijn namelijk stuk voor stuk acties die tot een oorlogsverklaring zouden kunnen leiden (een casus belli). Maar Rusland laat zich niet provoceren tot vroegtijdige tegenacties. Het land bepaalt liever zelf waar en hoe het reageert. Zie hiervoor deze rake analyse van The Saker. Hij is van mening dat de vraag niet is of er een grootschalig Russisch offensief komt, maar wanneer dat dat zal zijn.

In zijn artikel staat ook deze zin (cursivering is door mij aangebracht):
“The big unknown (to us, the Russians probably already know) is what NATO will do when this offensive happens. You can be sure that the “best” minds (relatively speaking) in the US are working on the following task: how to trigger a continental war without directly and officially involving the United States?

4. Polen: mobilisatie

De regering van Polen heeft in december afgelopen jaar met spoed 200.000 reservisten onder de wapenen geroepen. Zij worden door NAVO-adviseurs getraind en voorbereid op…. ja, op wat? Mogelijk op een inval in het voorheen Poolse, westelijke deel van Oekraïne (waarin de stad Lviv igt).
Het reguliere (beroeps)leger van Polen telt 110.000 militairen.

5. Nederland: medeplichtig aan escalatie

Ons land doet niet alleen mee aan de sancties, maar levert ook wapens aan Oekraïne en ondersteunt de NAVO met wapentransporten via de haven van Vlissingen.

Omdat er met deze NAVO-wapens inmiddels aanvallen op Russisch grondgebied plaatsvinden en niet alleen in de voormalige oostelijke provincies van Oekraïne, maar ook diep in Rusland zelf, kun je dit opvatten als een beleid dat een oorlogsverklaring door Rusland zou kunnen veroorzaken.

Hieronder een recente tweet van premier Rutte, waarin dit beleid tot uitdrukking komt.
Lichtzinnig is hiervoor nog een te vriendelijk woord. Het is compleet krankzinnig.

 

De voormalige Russische president Medvedev wees er tijdens het International Legal Forum in juni vorig jaar in Sint Petersburg op dat de sancties volgens het oorlogsrecht als agressie kunnen worden aangemerkt en een militaire reactie kunnen rechtvaardigen.
Als dit al voor de sancties geldt, dan zeker voor de wapenleveranties aan Oekraïne, dat met die wapens en met steun van NAVO-militairen (in Oekraïens uniform) Rusland aanvalt.

6. Rusland: fregat met hypersonische wapens op weg naar de Atlantische Oceaan

Afgelopen woensdag 5 april maakte Rusland bekend dat een fregat met geavanceerde wapens naarr de Atlantische Oceaan opstoomt, daarmee onderstrepend dat de VS niet moet denken de oorlog die het wenst alleen op Europees en Russisch grondgebied te kunnen (laten) uitvechten.
Dit is een nieuwsfeit van de allereerste orde. Het is een situatie die herinneringen oproept aan de Cubacrisis in 1962, maar in de door de overheid gecontroleerde, beeldbepalende media wordt er nauwelijks aandacht aan besteed.

 

De gevolgen

Ik houd ernstig rekening met de mogelijkheid dat er op afzienbare termijn tekorten zullen komen aan zowat van alles: voedsel, energie, huisvesting, gezondheidszorg, vervoer. Daarom is het aan te raden de productie en organisatie van al deze essentiële levensbehoeften in eigen hand te nemen.

Denk niet dat je alles wel kunt inkopen. Zelfs als je daar voldoende geld voor hebt (de prijzen zullen exploderen) kun je toch zomaar achter het net vissen. En denk al helemaal niet dat de regering het wel voor je zal oplossen, want die is juist de mede-aanstichter van deze wereldbrand in wording.

Ons antwoord

Zelf, samen voedsel produceren.
Zelf, samen energie opwekken.
Zelf, samen huisvesting regelen.
Zelf, samen kleding vervaardigen.
Zelf, samen zorg organiseren.
Zelf, samen vervoer regelen.

Dat moet ons praktische antwoord zijn.
Dat betekent dat we lokale netwerken moeten hebben en waar we ze al hebben ze moeten versterken.

Daarnaast – en nog belangrijker – is er een krachtig spiritueel antwoord nodig.
Wat is in dit opzicht ons fundament?
Het oude, orthodox christelijke fundament? Of een vernieuwing daarvan? Of allebei?
Of iets geheel anders?

Deze oorlog wordt aangejaagd door een satanische elite. Ons antwoord dient dan ook primair spiritueel te zijn.

 

Dit artikel verscheen ook op Transitieweb, Link

1 Comment

 1. The Solution to all current conflicts is very simple…

  The Fatherland (Germany) needs to Join The Motherland (Russia)

  There Children (All small countries on the continent) will be reunited.

  There is just 1 unevitable conclusion, and that is kick the Americans (Washington)

  and the British Empire (City of London) to Damn Nation and of The Continent.

  Our World Will Become a Better Place for Business and Prosperity of It’s People.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.