Florijn gaat cash

Het aantal houders met een Florijnenrekening groeit tegen de verdrukking in van 1000 in 2021 naar meer dan 3700 in 2022. Vandaar dat de Stichting Florijn biljetten in verschillende coupures in omloop brengt. Dit maakt het nog aantrekkelijker in Florijnen te gaan betalen of handelen.

Biljetten

De biljetten zijn verkrijgbaar bij enkele uitgeefpunten of via de post. Het zijn coupures van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 Florijn. Ze zijn gedrukt op een hoge kwaliteit waardepapier om vervalsing tegen te gaan.
Het papier bevat een watermerk en ‘wormpjes’, kleine vezeltjes die oplichten onder een UV lamp. Er is zelfs een holografisch zegel in de biljetten aangebracht.
Voorheen kon alleen digitaal met Florijnen worden betaald.

De Florijn

De Florijn is de eerste alternatieve munt die volgens de initiatiefnemers volledig rentevrij en inwisselbaar is voor de Euro en beschikbaar voor particulieren en bedrijven. Op het ogenblik hebben zich meer dan 3.700 mensen en rond de 600 bedrijven als deelnemer aangemeld. Het betaalmiddel maakt een enorme groeisprong door.

De alternatieve munt moet met name het midden- en kleinbedrijf versterken. Consumenten die met Florijn betalen krijgen minimaal 5% korting op hun aankopen.

Stichting de Florijn wil een rentevrije economie bevorderen. Zij opereert professioneel, maar not-for-profit en in het algemeen belang. Naast de Florijn ontwikkelt de Stichting verschillende nieuwe diensten die mensen en bedrijven minder afhankelijk gaan maken van banken en hun koopkracht vergroten.

Kortom enig idealisme kan de Florijn niet ontzegd worden. Via Academy of Happiness ben ik zelf al meer dan vijf jaar aangesloten bij de Florijn. Mensen kunnen hier met hun Florijnen boeken kopen of zich abonneren op DLM Plus. Mijn ervaring is dat mensen een drempel moeten nemen voordat je ze kunt winnen voor het idee van een alternatieve munt. Geld is niet meer of minder dan vertrouwen en dat moet de munt eerst verdienen. De Florijn heeft de afgelopen jaren dus leergeld betaald.

Complementair

De Euro blijft gewoon de Euro, en de Florijn is volgens Stichting de Florijn niet bedoeld om de Euro te vervangen. Er komt gewoon een munt bij. Het is een zogenaamde complementaire munt, die náást de officiële munt circuleert.

Het doel van Florijn is om naast de Euro een extra geldstroom te genereren, waardoor de omzet en liquiditeit van bedrijven wordt vergroot en de koopkracht van consumenten wordt versterkt. Kortom, om de financiële crisis op te lossen. Dat is mogelijk, schrijven de initiatiefnemers van de munt op hun website.

“Het probleem is dat er te weinig geld is, dus maken we ons eigen geld: het Florijn-netwerk biedt bedrijven (en op termijn waarschijnlijk ook consumenten) rentevrij krediet. Dit kan de kapitaalschaarste binnen het midden- en kleinbedrijf oplossen en dus enorme positieve gevolgen voor de reële economie hebben. Florijnen blijven namelijk binnen het netwerk circuleren, terwijl Euro’s in de vorm van rente naar de banken verdwijnen.”

Het nut van complementaire munten heeft zich bijvoorbeeld bewezen in Zwitserland, waar het bedrijfsleven al 80 jaar naast de Zwitserse Frank gebruik maakt van de WIR, en in Bristol, waar de lokale economie dankzij de Bristol Pound helemaal opbloeit.

 

 

.

 

Ga naar de website van de Florijn: Betalen met Florijn

Rob Vellekoop, 10 januari 2023

3 Comments

  1. Het uiteindelijke en ultieme doel van “The Great Reset” (“het nieuwe normaal”) is het in omloop brengen van digitaal geld. Vanaf dat moment beslis je zelf niet meer hoe je je geld uitgeeft maar beslist de staat dat voor je en wèg is je vrijheid. Geen zinnig mens dat digitaal geld wil. Dus hoe gaan ze dat geld aan ons verkopen? Dat doen ze doen als volgt: Eerst vernietigen ze de economie. Als dan de armoede van de mensen tot een grote nood is geworden en velen werkloos zijn worden we “gered” met digitaal geld. Tegen die tijd zal het in omloop brengen van dat geld door de bevolking worden ingeschat als een humanitaire daad van de eerste orde!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.