Pensioenoproer in Frankrijk na passeren parlement

De Fransen zijn woest en een parlementaire crisis dreigt. Sinds donderdagavond zijn er in tal van steden felle protesten tegen de verhoging van de pensioenleeftijd nadat de premier het parlement heeft gepasseerd en de wet heeft doorgedrukt zonder stemming hierover. Een meerderheid van de bevolking is tegen deze zogenaamde pensioenhervorming. Na het weekeinde wordt gestemd over de motie van wantrouwen.

Pensioenhervorming

Voor Macron is het een verkiezingsbelofte, het verhogen van de pensioenleeftijd van 62 naar 64 jaar en striktere regels om een volledig pensioen te kunnen krijgen. Tijdens de afgelopen presidentsverkiezingen won hij nipt. Dat kwam doordat veel Fransen de komst van Marine Le Pen niet zagen zitten. Uit peilingen blijkt dat twee derde van de Fransen tegen de verhoging van de pensioenleeftijd is.

Voor de president zijn de pensioenplannen ‘de moeder van alle hervormingen’. Zijn tegenstanders zijn niet alleen de oppositie, maar ook de machtige vakbonden. De afgelopen maanden organiseerden zij 8 nationale stakingen tegen de plannen. Hierdoor gingen ongeveer 1 miljoen mensen iedere week de straat op.

Volgens Franse media zorgt het gebruiken van artikel 49.3 voor een verzwakking van de positie van Macron en het maakt zijn premier kwetsbaar.

49.3

Op donderdag heeft premier Élisabeth Borne aangegeven artikel 49.3 van de Grondwet te gebruiken om de wet op de pensioenhervorming door te voeren. Dit artikel geeft de regering het recht een wet aan te nemen zonder dat hierover in het Parlement gestemd wordt. Tegelijkertijd geeft het de oppositie toestemming met een motie van wantrouwen te komen tegen de regering.

Deze motie moet ingediend worden door minimaal een tiende van de 577 vertegenwoordigers in de Assemblee. Daarna kan de motie pas 48 uur later bediscussieerd worden in het parlement. Deze ‘rustperiode’ geeft de regering de gelegenheid om twijfelaars over de streep te trekken.

Om de motie van wantrouwen te kunnen aannnemen is een minimum van 287 stemmen nodig en kan de regering van Borne naar huis worden gestuurd, waarna Macron een nieuw kabinet moet formeren, waarvoor hij de meerderheid in de kamer nodig heeft. Zijn kabinet regeert echter op basis van een minderheid met wisselende steun van oppositiepartijen.

Deze motie is ondertussen ingediend op vrijdag.

Onder de huidige Vijfde Republiek hebben 16 premiers het artikel benut en zijn in het zadel gebleven. Naar verwachting zal Macron’s regering toch kunnen aanblijven. Het hoofd van de Republikeinse partij heeft aangekondigd mee te zullen stemmen met de bondgenoten van Macron, die 39 stemmen tekort komen voor een meerderheid.

Onrust

Het is al weken onrustig in Frankrijk door een aantal nationale stakingen.

Het gebruik van het ultieme machtsmiddel, namelijk het passeren van het parlement, lokte diezelfde donderdag al tal van demonstraties uit, niet alleen in Parijs, maar ook in Bordeaux, Grenoble, Marseille en Toulouse. Ook op vrijdag gingen deze verder.

De vakbonden, inclusief de bonden die zich aanvankelijk afzijdig hielden, hebben voor het weekeinde van 18 en 19 maart nieuwe stakingen en demonstraties aangekondigd.

Barricades in de straten van Bordeaux

Heftige taferelen in de straten van Lyon.

Beelden uit Parijs van vrijdagavond

Rob Vellekoop, 18 maart 2023

1 Comment

  1. In Nederland is het verhogen van de pensioen gerechtigde leeftijd nauwelijks een probleem geweest. Maar in Frankrijk, waar de mensen het niet gewoon zijn om met hun criminele onderdrukkers mee te slijmen, is men massaal opgestaan en het aanblijven van Macron lijkt zelfs onhoudbaar te worden. Mocht er ooit een verandering ten goede komen voor het Nederlandse volk dan zal die verandering vanuit het buitenland moeten komen. Zelfs de Nederlandse boeren die traditioneel altijd op het CDA of de VVD hebben gestemd hebben dit keer massaal op corrupte Carolientje gestemd om toch vooral maar te kunnen blijven slijmen met hetzelfde gespuis dat hen weg wil hebben. Wat natuurlijk prima gaat lukken als je daar zelf bij de stembus om vraagt.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.