Na banken crash blijven 6 Amerikaanse banken over in 2025

BIS in Bazel

De wereldregering met die ene digitale munt (CBDC) komt in rap tempo naar ons toe dankzij de bankencrisis, veroorzaakt door de centrale banken. Analist Edward Dowd zet het allemaal op een rijtje en wij vatten het samen.

FED

Edward Dowd praat met Michelle Makori in onderstaande video. Dowd zit al dertig jaar in het vak als analist en werkte eerder onder andere voor ‘s werelds grootste investeringsgigant Black Rock. De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, heeft zojuist de rente verhoogd naar het hoogste punt sinds 2007. De rente ging met 0,25% naar 5%, ondanks de slechte situatie met omvallende banken!

Dowd zegt alle signalen die hij opvangt vanuit de financiële markten zeer serieus te nemen. Hij bespeurt hier een ‘vlucht naar veiligheid en kwaliteit’. Daarnaast ziet hij dat beleggers zich klaar maken voor de storm.

Ook hij wijst op de verkrapping van de geldmarkt (zie Geldkrapte als oudste banktruc nu gebruikt in o.a. de VS), wat zich al een aantal keren eerder voordeed voorafgaand aan een grote depressie. De kredietmarkt neemt af, terwijl kredieten de levensader zijn van onze economieën, zegt Edward.

Hij vindt het heel voorspelbaar wat er is gebeurd. Als je, zegt hij, na 14 jaar met nul procent opeens binnen 12 maanden, zoals nu is gebeurd, de rente verhoogt naar 5%. Hierdoor worden enorme verliezen op obligaties geleden (Red. wanneer je deze moet verkopen omdat je klanten hun geld willen), met name door banken!

Volgens Dowd zitten we nu zelfs in een slechtere situatie dan in 2008. We krijgen de rekening gepresenteerd met wanbetalingen en faillissementen.

Hij is er absoluut zeker van dat DIT het moment is van de nieuwe crisis waarin we zijn beland. Dat komt omdat hij ziet dat en de inflatie is opgelopen van 1 a 2 procent naar 9 procent en tegelijkertijd de dollar in waarde is gestegen en de grondstoffen veel duurder zijn geworden.

Central Bank Digital Currency (CBDC)

In vergelijking met Europa, waar we gezien hebben hoe bank Credit Suisse van de ondergang is gered door collega-bnk USB (Lees hier), ziet de analist een zelfde situatie. Volgens Wall Street Journal zijn op het ogenblik 186 regionale banken in de VS in de problemen.

Michelle vraagt hem of dit alles opzet is.

Dowd antwoordt, dat als je de CBDC (lees hier meer over) of digiale munt wilt invoeren, dan is dat gemakkelijker met 6 banken die door de overheid worden geleid. Deze overlevers zullen grote nationale banken zijn, zoals Wells Fargo, Citibank, JP Morgan en Goldman Sachs.

Op deze manier zullen er geen lokale banken overblijven, terwijl ze volgens Dowd juist de levensader zijn van de Amerikaanse economie. Hierdoor zullen kleine bedrijven minder gemakkelijk krediet kunnen krijgen dan voorheen.

In de ‘end game’ zullen dus 5 a 6 grote banken over zijn, die onder controle staan van de overheid. En passant geeft Dowd ook nog even aan wat het doel is van de CBDC volgens de bank der banken, BIS (Bank for International Settlement in Bazel).

De directeur van de BIS, Agustin Carstens, zegt dat ze met cash niet weten wie vandaag een 100 dollar biljet gebruikt, maar met een CBDC heeft de centrale bank absolute controle over het gebruik en ze kunnen het nog afdwingen ook.

Analist Dowden verwacht dat ze tussen de 12 en 24 maanden nodig zullen hebben om dit tot stand te brengen, daarna zullen er nog slechts 6 grote Amerikaanse banken zijn.

Einde

Volgens hem introduceren de machthebbers de CBDC omdat we aan het einde zijn van deze ‘epische super schuldenbubbel’. Het valt uit elkaar en er is niets tegen te doen.

‘Ze willen met de CBDC een nieuw systeem introduceren en dit volledig controleren. Wij als burgers van de wereld, moeten inspraak krijgen bij een nieuw geldsysteem. Krijgen we dit niet dan zullen we een zwarte markteconomie moeten opbouwen.’

Bekijk het volledige interview van Michelle Makori met Edward Dowd.

Meer weten over banken, lees ons bankendossier

Rob Vellekoop, 25 maart 2023

4 Comments

  1. Het is over en uit met de petrodollar. We zien hoe het stervende roofdier nu wild om zich heen begint te slaan (Oekraïne, North Stream) maar het is afgelopen met de Amerikaanse hegemonie. Afgelopen met hun smerige oorlogen en met al die gluiperige westerse leiders. Rusland rekent af met het tuig van de richel.

  2. Een paar dagen geleden zaten we in de zon op ons favoriete terrasje. In Kesthely, op vijf meter hoogte aan het eind van een lange pier in het Balatonmeer. Prachtig terrasje met een fenomenaal uitzicht. Allebei een Cuba libre gedronken. Nu is er “zero tolerance” in het autoverkeer in Hongarije maar in die Cuba libre zat maar weinig alcohol. Zo weinig dat -mochten we worden aangehouden- ik gerust kon zeggen dat ik geen druppel alcohol gedronken had. Ineens realiseer ik me dat dit leugentje om bestwil helemaal niet meer mogelijk zou zijn met digitaal geld. Op mijn betaal-app zou de politie immers meteen kunnen zien waar, wanneer en wat ik gedronken heb! Laten we maar hopen dat er voldoende landen zijn die tegenwicht gaan geven aan het in omloop brengen van dat digitale geld want van het Nederlandse volk valt echt niets te verwachten. Dat volk is zó knettergek dat duizenden boeren na eerst goed te hebben nagedacht aan Caroline van der Plas hebben gevraagd om hun boeren bedrijven te beëindigen omdat ze die niet kwijt willen. Een volk dat zo dom is laat zich ook makkelijk naar het digitale concentratiekamp leiden.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.