Geen dag zonder betoging in Frankrijk tegen ‘pensioenhervorming’

De demonstraties tegen de Franse regering zijn de afgelopen week gewoon doorgegaan. Soms aangekondigd, meestal spontaan in tal van plaatsen, zeker niet alleen in Parijs. Er hangt hier in iets in de lucht dat op zijn zachtst gezegd explosief te noemen is, ondanks dat de leiding van enkele vakbonden andere plannen schijnen te hebben.

Marseillaise

Om iets van de grimmige sfeer te proeven, kijk naar dit filmpje waarbij tienduizenden luidkeels de Marseillaise, het Franse volkslied, zingen tegen Macron.

Bekijk dit Facebookfilmpje

Vakbonden

Op dinsdag 28 maart demonstreren volgens de vakbondscentrale CGT meer dan 2 miljoen mensen door heel Frankrijk. Dit is de tiende demodag.
Volgens de prefectuur van Parijs waren op 23 maart 119.000 mensen in protest op straat tegen 93.000 vijf dagen later.

Het zijn de vakbonden die aandringen op een ‘pauze’ en ‘bemiddeling’. Terwijl de bondsbestuurders vooraf hadden aangegeven niet akkoord te zullen gaan met de ‘pensioenhervormingen’ naar 64 jaar. Zij zoeken naar een compromis met Macron, die echter al heeft aangegeven dat de pensioenwet in september zal ingaan.

Bij raffinaderijen en door de vuilnismannen op verschillende wordt nog gestaakt. Voortdurend zijn er de afgelopen week spontane demonstraties tegen de regering, onaangekondigd en daarom moeilijk voor de autoriteiten om deze te bedwingen.

Door het lonken van de bonden met de regering, met wie ze op aanstaande woensdag 5 april een gesprek zullen hebben, is er verdeeldheid gezaaid. Het is voor een buitenstaander daardoor niet meer eenvoudig te weten waar en wat er precies aan de hand is.

Ondertussen staan er mensen op die het beleid van de bonden niet meer willen volgen en actiecomités vormen, zoals bijvoorbeeld het Netwerk voor de Algemene Staking.

Voor donderdag 6 april staat er weer een grote demonstratie op het programma.

Sainte-Soline

Dit alles wordt echter overschaduwd door het extreme politiegeweld van de voorbije week tegen met name de betogers in Sainte-Soline waar enkele enorme waterbassins aangelegd worden waartegen de bevolking en tal van organisaties zijn.

Op 25 maart is hier een slagveld. De oproerpolitie schiet 5.000 granaten af op de dertig duizend manifestanten die protesteren tegen de waterbassins in deze plaats. Laster zullen manifestanten een deel van de lege granaten later terugbrengen bij de prefect van Niorte. Volgens Macron, waren duizenden mensen naar Sainte-Eline gekomen om oorlog te voeren. Meer dan 200 demonstranten raken gewond in deze strijd.

 

Geen pauze

Ondanks de ‘pauze’ ingelast door de vakbonden demonstreren mensen gewoon door op tal van plaatsen in Frankrijk, ondanks hevige regen en traangas van de politie.

Geen dag zonder demonstraties in Frankrijk

Ook scholieren en studenten hebben zich aangesloten bij de demonstraties.

Bij deze raffinaderij staken ze door.

Rob Vellekoop, 2 april 2023

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.