Inflatie als wapen om de digitale munt CBDC te kunnen invoeren?

In dit interview licht de Duitse professor Werner toe waarom hij denkt dat inflatie (geldontwaarding) nu ingezet wordt als wapen om de wereld te onderwerpen aan een digitale munt, de CBDC. Hij ziet echter ook lichtpuntjes.

Werner

De Duitser Richard Werner is verbonden als professor aan de universiteit van Oxford  waar hij les geeft in bankieren en geld. Hij deelt in het gesprek met interviewer Marc Friedrich een opmerkelijk inzicht in de (energie)crisis van de 70-er jaren van de vorige eeuw en die waarin we sinds het begin van dit jaar zitten. Werner legt uit dat de er opvallende overeenkomsten zijn, tussen toen en nu.

Destijds waren (West-)Duitsland en Japan de sterkste economieën. Zij hadden een enorme energiebehoefte. Aangezien de dollar niet meer voldoende onderpand in goud tegenover zich had, kwamen de Amerikanen op het idee om de dollar te koppelen aan olie. Zij kregen in ruil voor bescherming van het Saoedische koningshuis  hen zover dat de Arabieren uitsluitend hun olie verkochten tegen dollars. Deze valuta hadden de beide sterke economieën dus nodig om aan hun energiebehoefte te kunnen voldoen.

Vervolgens steeg de olieprijs en nam de inflatie toe. Dit bezegelde in feite de het stoppen met de gouden standaard, dat betekende deels goud als het onderpand van de uitgegeven Amerikaanse dollars. In plaats daarvan werd olie het nieuwe onderpand.

Centrale Bank

Ook in de 70-er jaren zorgde, net als nu, een hogere rente bij de centrale banken voor inflatie. Richard Werner zag in maart 2020, vlak voor het uitbreken van de coronacrisis, al een begin van de inflatie. Deze had dus niets te maken met de oorlog, energiecrisis. Nee, zegt Werner, de inflatie is bewust opgeroepen doordat Centrale Banken de rente hebben verhoogd.

Ook op dit moment vindt er een belangrijke wijziging plaats. Nu, vijftig jaar later, komt er een einde aan de petrodollar. Olie zal niet langer als onderpand van de dollar gelden. In deze overgangsfase zijn we nu aanbeland. De CBDC of central bank digital currency gaat wereldwijd de bestaande valuta vervangen.

Niets nieuws

Voor de professor is de digitale munt echter niets nieuws, want banken hebben al een digitale verslaglegging van alle transacties van hun klanten en weten daardoor in principe alles over hen. Het enige verschil is dat de overheid, nadat alle transacties aan de centrale bank zijn gekoppeld, gemakkelijker toegang tot deze data zal hebben. Het gaat om de centralisering van de gegevens, die geeft de macht die daarmee kan worden uitgeoefend.

Volgens hem zijn banken al sinds 2017 bezig met de CBDC. Wat nog overblijft is de timing wanneer en op welke manier het in te voeren zonder dat het te veel weerstand bij de bevolking geeft.

Wel heeft hij aanwijzingen dat de invoering lijkt te zijn vertraagd.

Dat kijkt mij ook, als we kijken naar de Fed in de VS met hun systeem FedNow. (zie Op deze manier komen rekeninghouders bij de overheid (CBDC)

Optimistisch

Hij concludeert dat onze regering niet voor ons werkt en evenmin het beste met ons voor heeft, maar hij blijft optimistisch. Als mogelijkheden om de invoering te vertragen ziet hij het oprichten van banken, want veel kleine banken zorgen juist voor decentralisatie in plaats van centralisatie. Kleine banken verstrekken ook kredieten aan kleine ondernemingen.

Daarnaast ziet hij steeds meer mensen wakker worden. Het helpt dus de waarheid naar buiten te brengen. Hij gelooft ook dat wegens het abrupte einde van de coronacampagne dat dit blijkbaar niet volledig gelopen is zoals was bedoeld.

Het interview

 

Verder

In ons dossier kan je meer lezen over banken en CBDC

 

Rob Vellekoop, 23 april 2023

2 Comments

  1. Er gebeurt zo veel tegelijk de laatste tijd dat je door de bomen het bos haast niet meer ziet. Maar we weten hoe onze Amerikaanse vrienden werken:

    1) Je destabiliseert een land en installeert een puppet-regiem.

    2) Je vernietigt dat land.

    3) Je maakt je meester van de fossiele brandstoffen.

    Een aantal Amerikaanse oliemaatschappijen -Exxon, Halliburton, Chevron- hebben geheime besprekingen gevoerd in Oekraïne (alleen Reuters heeft hier over bericht, verder uiteraard weer het diepste stilzwijgen in de mainstream) om de buit veilig te stellen. Honderdduizenden doden en een totaal vernietigd land (Sniffensky: “we vechten door tot de laatste man”) voor de onbeschaamde financiële belangen van onze Amerikaanse vrienden. En het diep onnozele falderappes maar denken dat onze vrijheid en onze democratie in het geding is. Zelfs een staande ovatie in de Tweede Kamer voor de heilige Sniffensky en het prachtige geel/blauw wappert van de vaderlandse kerktorens….tsjonge jonge, wat een vieze bende!

  2. Het Nederlandse kabinet heeft dus geen wapens en bakken met poen naar Oekraïne gestuurd om het land en haar bevolking te helpen maar om het doelbewust te helpen vernietigen. En wat de installatie van het Sniffensky-regiem betreft: herinneren we ons nog de beschamende toespraken uit 2014 op het Maidan-plein van de “heren” Hans van Baalen en Guy Verhofstadt? De Nederlandse regering heeft honderdduizenden doden en een vernietigd Oekraïne op haar geweten. Of liever gezegd: op haar gebrek daaraan. Van Baalen leeft niet meer. Op 60-jarige leeftijd aan de kanker overleden na een helaas kort maar zinvol lijden. Als je de kaart van de vindplaatsen van fossiele brandstoffen in Oekraïne bekijkt begrijp je ook beter waarom er 20.000 Polen enthousiast meevechten tegen de Russen. We zien wel hoe straks de buit verdeeld wordt.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.