AIVD’s angst voor nieuwe extremisten en de tranen van Kaag

Wat hebben de geveinsde tranen van minister Kaag tijdens een tv-uitzending op 25 mei te maken met de publicatie op dezelfde dag van het nieuwe AIVD-rapport over ‘anti-institutioneel extremisme‘? Sinds we weten dat ministeries gebruikmaken van speciale afdelingen met psychologen om hun beleid door de bevolking geaccepteerd te krijgen, luidt het antwoord ‘Alles’. De AIVD heeft veel angst voor kritische Nederlanders en Kaag lijkt het allemaal niet meer aan te kunnen!

Campagne-aftrap

De optredens van zowel minister Kaag (D66) op tv als die van ‘ambtenaar Erik Akerboom’ op de mediaplatforms met het promotiefilmpje van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst AIVD lijken onderdeel te zijn van een nieuwe hetze-campagne. Zoals vrijwel alles in deze tijd het tegenovergestelde is van wat het lijkt, past ook de uitspraak van geheim agent Akerboom in dit stuk.

De AIVD-man vertelt in een twee minuten durende commercial van de nieuwe publicatie van de geheime dienst dat Nederlanders niet meer over moeilijke onderwerpen kunnen praten omdat er in Nederland een beweging is die gelooft dat er een kwaadaardige elite aan de macht is, ‘die met een geheime agenda de bevolking wil onderdrukken of zelfs vermoorden’.

De hetze luidt als volgt. De democratische rechtsorde wordt bedreigd door dit anti-institutioneel extremisme. Want zeggen spionage-deskundigen: de overheid, wetenschap, rechtspraak en journalistiek worden door deze ‘beweging’ neergezet als vijand en dit kan kwalijke gevolgen hebben, zoals het ‘verliezen van vertrouwen in elkaar’ en intimidatie en geweld.

Met andere woorden andersdenkenden, critici van de overheid, zijn een bedreiging voor ons allemaal. Deze anti-institutioneel extremisten vormen een gevaar, zij zijn de nieuwe zondebok. En de AIVD bezweert dit gevaar door

 1. Er een label op te plakken van anti-institutioneel extremisme
 2. Te suggereren dat ze geweld gebruiken en intimidatie
 3. Het verlies in vertrouwen in elkaar te wijten is aan deze nieuwe zondebok

Anti-institutioneel extremisme

Achterin de publicatie staat een veelzeggende definitie van het anti-institutioneel extremisme. Dan begrijp je ook hoe merkwaardig het is dat een veiligheidsdienst de oorlog verklaart aan mensen met een andere mening dan die van de overheid.

“Extremisme
Het uit ideologische motieven bereid zijn om niet-gewelddadige en/of gewelddadige activiteiten te
verrichten die de democratische rechtsorde ondermijnen. Voorbeelden van niet-gewelddadige activiteiten
zijn systematisch haatzaaien, angst verspreiden, desinformatie verspreiden, demoniseren en intimideren,
verwerpen van wet- en regelgeving, en pogingen om een parallelle samenleving tot stand te brengen
waarbij het gezag van de Nederlandse overheid en het rechtssysteem wordt afgewezen.”

Op deze manier hebben ze ondervangen dat een groep kritische mensen, die absoluut geen geweld in de zin hebben, toch gevaarlijk zou kunnen zijn. Niet-gewelddadige acties als haatzaaien en angst en desinformatie verspreiden, zelfs het oneens zijn met wetten en een parallelle samenleving willen starten, vormen een gevaar.

Hiermee wordt zelfstandig denken en deze gedachten uiten een steeds grotere uitdaging voor iedereen die door heeft wat de overheid onderneemt!

Krakkemikkig

Als de democratische rechtsorde niet is opgewassen tegen de kritiek van de inwoners, dan moet deze orde wel heel krakkemikkig zijn. En als minister Kaag, die met haar kabinet grote delen van de bevolking bedreigt met armoede en klimadictatuur, zelf emotioneel wordt als ze denkt dat haar kinderen bedreigd worden, dan is zij niet opgewassen voor haar functie.

Wanneer NL een veiligheidsdienst heeft die angst heeft voor kritiek, en zich in allerlei bochten wringt om de bevolking te overtuigen van het gevaar dat schuilt in een dwarse mening, dan denk ik dat zij de weg kwijt zijn.

Dat alles wordt nog eens bevestigd door de campagne die de overheid onderneemt tegen kritische inwoners. Het is zonde van het belastinggeld en ronduit lachwekkend.

Hoe serieus moet je ambtenaren nemen die bang zijn voor kritiek?

Bespreking rapport in commissie

Bronnen

>De tranen van Kaag
>AIVD-rapport over anti-institutioneel extremisme
>Meer van de spionnendienst

Rob Vellekoop, 27 mei 2023

3 Comments

 1. Alexia huilt, Van der Plas huilt, Kaag huilt….echt walgelijk om al die beschaafde en fijngevoelige mensen zo van streek te maken. Vertrouw op de regering Rutte mensen want ze hebben het beste met iedereen voor. Ook als miljarden aan gemeenschapsgeld spoorloos verdwijnt moeten we niet meteen ergdenkend gaan worden want die miljarden komen heus wel goed terecht. Help uw regering met hun maatregelen om ons allemaal gezond te houden en zet dat koffiefilter op uw gezicht. Ondersteun ze met de introductie van digitaal geld en met het verbeteren van ons land door het te veranderen in een digitaal concentratiekamp. En ondersteun ze vooral met hun sancties tegen Rusland. SAMEN moeten we de agressieve Russen die ons niets gedaan hebben het mes in de rug steken en wapens en bakken aan gemeenschapsgeld aan de NAZI’s in Oekraïne leveren. En onthoud het nu eens een keer: WAPENS SPAREN LEVENS UIT!

  https://www.youtube.com/watch?v=68fCoefCl24

 2. Kaag is een zielige aandachtzoeker
  DEZE REGERING VERDIENT GEEN VERTROUWEN
  RUTTE HEEFT ER EEN GROTE PUINHOOP VAN GEMAAKT .

 3. Kaag is een zielige aandachtzoeker
  DEZE REGERING VERDIENT GEEN VERTROUWEN
  RUTTE HEEFT ER EEN GROTE PUINHOOP VAN GEMAAKT .

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.