Fakkeltocht voor politiek gevangene Max van den Berg

Begin augustus is Max opnieuw aangehouden door de politie en opgesloten. Naar eigen zeggen zou hij zijn verhaal doen aan de buitenlandse pers, wat wereldwijd zou worden verspreid. Hij heeft zich teveel in het openbaar geuit en schond daardoor een van de voorwaarden van zijn vrijlating. Max laat echter zijn recht van vrijheid van meningsuiting niet afpakken. In plaats van passiever, zoals de overheid het graag ziet, wordt hij actiever. ‘s Avonds op 27 augustus lopen mensen voor hem een fakkeltocht door Amsterdam.

Veroordeling

Max van den Berg (28) krijgt begin januari van dit jaar van de politierechter te horen dat hij zes maanden onvoorwaardelijk wordt opgesloten. Hij zou Sigrid Kaag (D66 minister van Financiën) aan haar deur hebben bedreigd met een brandende fakkel. Politici en de mainstreammedia spreken schande over deze actie. Hij zegt zelf haar niet bedreigd te hebben. Hij voert geweldloos actie.

Volgens de rechter, tijdens de zaak tegen Van den Berg, moeten mensen niet denken dat zij een strijd tegen de overheid moeten voeren. Feitelijk wordt Max hier als voorbeeld gesteld voor diegenen die het eveneens tegen de Staat willen opnemen.

Deze voorbeeldfunctie zal later veel meer keren blijken. Mensen mogen niet hun mening uiten in de buurt van politici, want dat vinden ze bedreigend overkomen.

Huis

Woensdagavond 5 januari 2022 staat Max met een brandende fakkel voor het huis van Kaag. Hij en anderen roepen:”NSB weg ermee.” Volgens een verslag van de NPO over Max optreden wantrouwt hij de overheid op alle mogelijke manieren. De omroepers maken zich grote zorgen, ze hebben het over een ‘mogelijk lage straf voor een ingrijpende bedreiging’. Met andere woorden als rechters hebben zij hun oordeel al geveld, ‘omdat hij immers al vaker voor de deur van politici stond’.

Dat laatste is correct. Max meldde zich ook al voor de deur van ex-gezondheidsminister De Jonge. En werd ook al een paar keer eerder aangehouden voor demonstreren tegen het overheidsbeleid.

Vervolgens vragen de omroepers zich hardop af waarom Max niet in aanmerking komt voor een persoonlijkheidsonderzoek of TBS. Met dat laatste kan de politierechter niet meegaan wanneer hij enkele dagen later max veroordeelt tot zes maanden cel.

Eerder vrij

Max dacht dat zijn hoger beroep tegen zijn vonnis al op 1 juli zou plaatsvinden, daarom accepteert hij de schorsingsvoorwaarden. Tot zijn teleurstelling wordt dat pas 30 september. Dit geeft hen de tijd, zegt hij, om mij te laten onderzoeken bij GGD en NIFP om psychische stoornissen aan het licht te brengen.

Daarmee denken ze dan een verband te kunnen leggen met het overtreden van de wet. “Ik zit in de sandwich van het Openbaar Ministerie en de psychiatrie.”
“Ze willen me TBS in de schoenen schuiven.”

Vrijlating

Na zijn vervroegde vrijlating (na 5 maanden) gaat hij toch weer op pad.

Hij bezoekt demonstraties van boeren bijvoorbeeld en Universiteit Wageningen. De autoriteiten vinden dat hij daarmee echter te ver gaat.

Hij overtreedt daardoor zijn schorsingsvoorwaarden. Die voorwaarden houden in dat hij steeds om 22 uur thuis moet zijn, hij een enkelband krijgt die pas na het hoger beroep af kan, telefonisch moet hij beschikbaar zijn en verplicht om deel te nemen aan enkele psychologische trajecten, geen medicatie zonder artsvoorschrift en met vier personen onder geen beding in contact mag komen, waaronder Jan Huzen.

Daarnaast mag hij geen contact opnemen met de media. Hij mag niet in Den Haag of het Hilversumse mediapark komen en gebieden te komen waar de lokale overheid een demoverbod voor heeft afgekondigd zijn voor hem verboden.

 

Psychologisch onderzoek

Max hoopt met de publicatie van onderstaand deskundigenrapport dat er een einde komt aan de veroordeling door de massamedia en de laster aan zijn adres.

Volgens het rapport is hij ‘een goed functionerende jongeman’ waardoor TBS niet hoeft te worden toegepast.

Fakkeltocht

Op zaterdag 27 augustus wordt er in Amsterdam vanaf 19.30 uur een fakkeltocht gehouden voor Max.

 

Rob Vellekoop, 27 augustus 2022

 

1 Comment

  1. Wat een zielige samenleving waarin je zo publiekelijk mag worden te kakken gezet. Voor de gewone bevolking gelden andere waarden en normen dan voor de heersende elite. Jij mag / moet maar het achterste van je tong laten zien terwijl alles wat achter de schermen gebeurt duidelijk uit psychopathische breinen voortkomt. Met een elitair klinkend vocabulaire wordt nog maar weer eens duidelijk gemaakt hoe men over de gewone bevolking denkt: het is rapaille, zoals een bepaalde politicus wel eens heeft gesteld. Een bepaalde burgemeester had het erover dat hij toezicht hield op een gesloten inrichting in de open lucht. Snappen mensen het dan nog steeds niet? Blijkbaar niet en dat geeft die lui de bevestiging terecht te doen wat ze dan ook doen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.