Liselotte Coenen:”Chinese geneeskunde redde mijn leven”

Foto Liselotte Coenen

Ze pendelt tussen Nederland en Frankrijk, ze praktiseert Chinese geneeskunde, is paardencoach en natuur-en landschapsontwerper. Ik zocht Liselotte Coenen op in de Vogezen en kreeg een boeiend gesprek over haar genezing van Lyme, de Chinese geneeskunde van Mao en Tao, het behandelen van het hele systeem in plaats van symptomen en onze bestemming.

Liselotte

Ze beoefent Chinese geneeskunde waarbij ze acupunctuur, kruiden en chi gong (lichaams- en ademoefeningen) gebruikt. Daarnaast coacht ze met hulp van paarden en werkt in natuur- en landschap als ontwerper. Het aardige is, zegt ze, dat alle werkzaamheden uitgaan van het systeemdenken, werken met de natuur en elkaar aanvullen. Liselotte vindt ze alle drie leuk, want ze houdt van afwisseling.

Voor haar werk pendelt ze tussen Nederland/België en Frankrijk. In Maaseik, Schijndel en Zeeuws-Vlaanderen werkt ze als coach en therapeut evenals in de Vogezen waar ze haar eigen plek heeft, maar niet in NL. Liselotte is in het oosten van Frankrijk gaan wonen omdat ze in directe verbinding met de natuur wil leven. Dat laatste lukte haar niet in ons land.

‘Hier is een plek waar ik met mijn hele clan kan zijn, dus met mijn paarden, honden en katten. Dit is een plaats waar we kunnen leven in plaats van overleven.’ Dat is leven met de dieren en met alle andere natuur om haar heen.

Lyme

Ze is Chinese geneeskunde gaan doen nadat ze erg ziek werd van de ziekte van Lyme. Dit had ze al als jong kind opgelopen, maar werd vanaf haar zeventiende steeds zieker. Er was geen gewone manier van leven meer mogelijk. De bacterie had haar systeem aangetast. Na een langdurige antibioticakuur was ze weer in staat om te lezen. Ze is toen gaan googlen naar onderzoeken van behandelingen van haar ziekte.

Tijdens een intraveneuze behandeling met antibiotica raakte ze echter in shock. Dit bleek te komen doordat er zoveel bacteriën in haar lichaam zaten waardoor er te veel afvalstoffen vrijkwamen. Dit kon haar lichaam niet meer aan. De artsen hebben haar uit deze shock weten te halen. De vraag was toen echter ‘hoe nu verder?’

Onderzoek wees uit dat behandeling met antibiotica verder dodelijk zou zijn, maar er moest ingegrepen worden omdat ze anders dood zou gaan. Het zou langer duren voordat ze zou sterven aan Lyme dan aan antibiotica!

Toen is Liselotte gaan zoeken naar alternatieve manieren van behandelen. Steeds knapte ze op van wat kuren, maar dat hield echter geen stand. Uiteindelijk sprak ze een dierenarts die haar voorstelde te behandelen met Chinese kruiden.

Ze had daarvoor al zelf via studies van medische en psychosociale basiskennis en Chinese geneeskunde het een en ander ontdekt. Van alle therapieën had ze de meeste baat bij acupunctuur. Het hielp echter niet afdoende. Haar toestand werd wel beter, maar genezen deed ze niet.

Dankzij de toevoeging van Chinese kruiden lukte dat wonder wel, ze werd beter. Dit redde haar leven, waardoor haar bestaan een ommezwaai maakte van overleven naar leven, zoals ze dat benoemt.

Zelf zegt ze, ‘het is de combinatie van de kruiden en wat de paarden met mij deden’. Zij hielpen haar bepaalde patronen (overlevingsstructuren) te doorbreken.

Werken

Door deze kennis te blijven toepassen samen met coaching bij het behandelen van mensen is haar werk eerder een manier van leven geworden. Ze zegt, dat ze dat zelf ook nodig heeft en zichzelf er steeds beter door leert kennen.

Haar werk bestaat eruit, dat ze ‘mensen weer verbindt met de natuur en dat ze weer kunnen bewegen’. ‘De natuur als systeem is dat waarmee ze weer verbonden moeten worden’. ‘Daar zijn ze helemaal los van geraakt’.

TCM en Chinese geneeskunde

Liselotte Coenen vertelt dat Mao Traditional Chinese Medicin (TCM) introduceerde nadat hij eerst de westerse geneeskunde had geprobeerd zonder succes. Eerst deed hij de Chinese geneeskunde in de ban, maar kwam daar dus later op terug. Hij had namelijk voor de productie veel mensen nodig die op een goed niveau konden functioneren. Fysieke arbeid werd heel belangrijk.

De Chinese geneeskunde heeft hij dus voor zijn doeleinden gebruikt en het geprotocolleerd tot TCM. Daarvoor zijn keuzes gemaakt tussen wat wel en niet wordt gedoseerd, dat is een beperkte weergave van wat er is.

Zowel TCM als de Chinese geneeskunde is in de kern systeemgeneeskunde. De mens is een systeem, met zijn allen zijn wij weer onderdeel van een systeem en als er ergens klachten zijn dan is het onderdeel van het systeem en dan behandel je het geheel en niet 1 klacht. Dit is de kracht. Daarom kan je dus ook met zoiets als Lyme aan de slag.

Wat doet de therapeut?

Je verzamelt kenmerken van de persoon, een deel van die kenmerken zijn klachten. Bijvoorbeeld je hebt druk op de borst, een droge mond, tijdens stress een gevoelige maag, wisselende ontlasting, een beetje vieze smaak in de mond. Dat zijn allemaal losse kenmerken die in combinatie met elkaar een patroon vormen wat de ‘differentiaal diagnose’ is waarmee de therapeut je behandelt.

Stel dat iemand pijn aan de ogen heeft, dan behandel je dat niet afzonderlijk. Als ze bijvoorbeeld met kruiden werkt, dan doet ze dat met een groep kruiden die samen een systeem vormen en dit doet weer iets met het systeem als geheel.

Nog een voorbeeld, iemand heeft een hersenbloeding gehad, dan weten ze dat er een kans op herhaling is binnen twee weken en die is dan meestal veel heftiger. Dat is een risico. Stel die persoon krijgt dan jicht en pijn in de grote teen, dan is dit een waarschuwing om in actie te komen als therapeut. ‘Chinees gezien ga je dan te werk met kruiden, andere voeding en dergelijke.’

Zodra de aandoening iets chronisch heeft dan vindt ze het Chinese model weer veel mooier dan de westerse geneeskunde, die weer goed is in het geven van eerste hulp bij acute klachten.

Bestemming

De behandeling volgens de Chinese geneeskunde kan op drie niveaus. Op niveau 1 behandel je de ziekte, op het tweede niveau doe je dat preventief en op het derde gebeurt dit op het niveau van de bestemming. Dat is de ‘bu ming’. Dat betekent het ‘voeden van de bestemming van de persoon’.

Het idee van het Taoïsme is dat iedereen een bestemming heeft. Je bent voortdurend bij je bestemming, maar ziekte of klachten komen doordat er geen harmonieuze balans meer is in het systeem. Als therapeut kan je die gaan behandelen, je kan het proberen te voorkomen. maar je kunt ook kijken als jij de bestemming doet, dan beweegt iemand vloeiend, dat is eigenlijk de hoogste vorm van Chinese geneeskunde. Plat vertaald is de bestemming je levenspad.

Je hebt de hemel en de aarde en bij de Taoïsten komen die samen.

“Celebrating the rhytm of things”

Het volgen van je bestemming als mens gaat over het loslaten van je overlevingsstructuren en vanuit je essentie bewegen. Met andere woorden: je ding doen, dat is als in vrij bewegen. Als de therapeut daarop kan werken dan is dat de hoogste vorm van Chinese geneeskunde, vanuit de traditie.

Eigenlijk is het heel simpel, zegt Liselotte, je wordt verlicht geboren en daarna wikkel je jezelf helemaal in overlevingsstructuren. Deze structuren houden je je af van wie je werkelijk bent en dat veroorzaakt voor het grootste deel onze ziekten. Het gaat daarbij om de bestaansangsten van de mensen (het systeem) om je heen, je ouders, je familie, van je kennissen, van de onderwijsinstellingen. Daaraan zijn allemaal regeltjes gebonden, deze hebben echter niets meer te maken met jou of natuurlijk bewegen vanuit het systeem.

De hoogste vorm is dus terug naar wie je bent en van daaruit je bewegingen maken.

‘En dan beweeg je, samen met en ben je onderdeel van, en je beweegt in en je bent het systeem, want dan ben je gewoon natuur.’ ‘Dat is wat ik wil en waarom ik hier woon, waarom ik hier leef met mijn clan. Op deze manier.’

Momenten

‘Er zijn momenten dat ik zelf redelijk dichtbij kom’, zegt ze, ‘maar dan gebeuren er weer dingen en word ik weer uitgedaagd om te kijken wat ik aan het doen ben’. ‘Dat is het leven, denk ik.’

‘Patiënten en coachees helpen mij steeds om te herinneren en ook bij mezelf te kijken hoe het gaat en waar het stagneert. ‘Volgens mij is het steeds de kunst als het je opvalt dat je niet fijn aan het bewegen bent, te kijken wat er aan de hand is en wat er nodig is om die vrije beweging weer te maken.’

‘Het is allemaal enorm fascinerend: genezen doet iedereen zelf en dan ben je weer!’

Meer informatie over Liselotte Coenen of contact opnemen met haar kan via de website www.drakenrijder.com.

Rob Vellekoop, 27 juni 2023

1 Comment

  1. Mooi verhaal over het leven en werk van Liselotte. Herkenbaar ook. Je reist van licht naar licht door wat het licht blokkeert te zuiveren. Mooi om dat te mogen begeleiden.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.