Duitse rechter veroordeeld voor opheffen mondkapjesplicht

Foto 123rf

De Duitse familierechter, die de mondkapjesplicht voor kinderen destijds verbood, is veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf voor zijn kindvriendelijke vonnis.

Huiszoeking

Nadat een moeder de zaak had aangekaart, verbood rechter Christian Dettmar in Weimar met onmiddellijke ingang twee scholen te eisen van leerlingen en leraren mondkapjes te dragen, de anderhalve meter afstand te bewaren of een sneltest te nemen. Tegelijkertijd besliste hij dat het face-to-face onderwijs door moest gaan. Dat was april 2021.

Hierop volgde een huiszoeking bij de rechter en werd zijn mobiel in beslag genomen. Inwoners van Weimar reageerden hierop met een hartverwarmende demonstratie tegen de inval.

Duitsers die de coronamaatregelen overtraden konden tot vijf jaar gevangenisstraf krijgen, en de politie mocht woningen binnenvallen. Ook had Merkel gezegd dat wanneer ze die bevoegdheid kreeg, zij gedurende zes weken mensen in hun huizen wilde opsluiten en hen 2 uur per dag luchttijd geven.

(Bron:https://www.dlmplus.nl/2021/05/06/verontrustende-ontwikkelingen-in-duitsland-haalt-overheid-media-platform-uit-de-lucht/)

Bevoegd

Volgens de verdediging van de rechter werd de zaak uitsluitend gevoerd om een voorbeeld te stellen, om andersdenkenden monddood te maken. Daarnaast kan men een familierechter niet verwijten dat hij over het leed nadenkt dat de maskerplicht en pcr-test bij de kinderen veroorzaakt.

Dettmar zelf gaf in zijn slotwoord aan dat hij het besluit vanuit zijn overtuiging opnieuw zou nemen.

De rechter was destijds niet bevoegd over de hem voorgelegde vraag te oordelen, vond het Thüringer Oberlandesgericht. De toetsing door de rechter van overheidsbesluiten over coronabeschermingsmaatregelen is “uitsluitend de verantwoordelijkheid van de bestuursrechter”. Het Bondsgerechtshof heeft dit standpunt inmiddels bevestigd.

Zowel het Openbaar Ministerie als de verdediging gaan in hoger beroep tegen het vonnis dat is opgeschort.

Het OM had drie jaar geëist en de verdediging vrijspraak. Een consequentie van een mogelijke veroordeling is dat de rechter zowel zijn baan als zijn aanspraak op pensioen verliest.

Reactie

Volgens Professor Stefan Homburg kon volgens een Cochrane-Metastudie noch de effectiviteit of ineffectiviteit aangetoond worden. Daarom was de maskerplicht disproportioneel en in strijd met het recht. Volgens hem geldt hetzelfde voor de veroordeling van rechter Dettmar, die men alleen kan zien als als intimidatie voor ieder die zich verzet tegen de ‘woke’ heersende klasse.“

 

Rob Vellekoop, 27 augustus 2023

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.