Meerderheid Nederlanders heeft overheid niet nodig bij #misinformatie

Op 25 augustus ging de Europese DSA of Digitale Dienstverleningswet van kracht en precies een week later komt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) met hun rapport naar buiten. De massamedia(msm) verspreiden direct de suggestie dat Nederlanders bezorgd zouden zijn over misinformatie op sociale media en dat ze willen dat de overheid zelfs ingrijpt. De msm vergat(?) echter de andere conclusie uit het rapport te noemen.

Uit het rapport

Pagina 51 van het rapport ‘Burgerperspectieven enz.’ meldt:
– 48% van de Nederlanders maakt zich redelijk tot veel zorgen om foutieve, misleidende informatie op het internet,
– 41% maakt zich een beetje zorgen en
– 6% maakt zich geen zorgen.

Een meerderheid (76%) heeft echter wel voldoende vertrouwen in zichzelf om onjuiste online informatie te herkennen.
In gesprekken lijken zorgen om foutieve informatie vooral te gaan om het gevaar van beïnvloeding van ánderen.

Een nipte meerderheid (51%) neigt naar ingrijpen door de overheid als mensen gevaarlijke informatie delen, ook als dat ten koste gaat van de vrijheid van meningsuiting. Een derde kiest in dit dilemma juist voor de bescherming van vrijheid van meningsuiting. Als mensen doorpraten over de functies en voordelen van sociale media, zien ze het ook als middel om problemen mee aan de kaak te stellen en ingrijpen op deze functie zien zij niet als wenselijk. Ze komen er eveneens op uit dat waarheidsvinding complex is en dat het daarom lastig is om te bepalen of informatie verwijderd moet worden, zeker als de overheid betrokken is
(om censuur te voorkomen).

Meer mensen leggen de grens voor het beperken van de vrijheid van meningsuiting bij het beledigen van groepen (60%) dan bij het delen van onware informatie (48%). Ook in de groepsgesprekken komen zorgen om haatzaaien, bedreigingen, beledigingen en vervelende omgangsnormen sterk naar voren als het over sociale media gaat. Mensen denken dat mensen online meer durven omdat ze daar (relatief) anoniem zijn en ze maken zich zorgen om de invloed van online omgangsnormen op offline normen”

Basis van het rapport

Drie onderzoeken vormen de basis voor het rapport van het SCP.
– Enquêteonderzoek uitgevoerd van november 2022 tot en met februari 2023 door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Er deden 2102 mensen mee (1489 online, 612 face to face, 1 telefonisch.
– Vragen aan het LISS-panel in april 2023.
In totaal hebben 1321 respondenten van 18 jaar en ouder in april 2023 de korte online enquête ingevuld, 1304 respondenten vulden de vragenlijst volledig in. Er waren acht open vragen; deze zijn willekeurig verdeeld.
– Op 9 en 11 mei zijn er in Amsterdam en Amersfoort in totaal vier focusgroepen gehouden van acht deelnemers elk over de EU, en over digitalisering en misinformatie op sociale media.
In totaal hebben 32 mensen deelgenomen aan de groepsgesprekken.
Groep 1 Amsterdam: algemeen publiek, 18 t/m 74 jaar (hbo+)
Groep 2 Amsterdam algemeen publiek, 18 t/m 74 jaar (t/m mbo)
Groep 3 Amersfoort: algemeen publiek, 18 t/m 74 jaar (hbo+)
Groep 4 Amersfoort: algemeen publiek, 18 t/m 74 jaar (t/m mbo)
Het SCP doet sinds 2007 onderzoek naar de ontwikkeling in persoonlijke en maatschappelijke zorgen van Nederlanders. Elk half jaar kiest het planbureau op basis van actuele ontwikkelingen een thema. In mei 2023 is dat ‘online informatie en gedrag pop sociale media’.

Mainstreammedia

De MSM gaan er vol in, door volop te benadrukken dat de burger hulp zou willen van de overheid bij het bestrijden van misinformatie.

De Volkskrant kopt:

De Telegraaf:”Grote zorgen onder Nederlanders over misinformatie, meerderheid voor ingrijpen overheid”, “mag ten koste van vrijheid van meningsuiting”.
NOS:”NLer bezorgd dat anderen in online nepnieuws trappen
NU.nl:”Bijna helft Nederlanders maakt zich veel zorgen over misinformatie

Vertrouwen

De overheidsgetrouwe media gaan er volledig aan voorbij dat de burger wel degelijk uit is op zelfbeschikking in plaats van betutteling. Het SCP schrijft niet voor niets:”Een meerderheid (76%) heeft echter wel voldoende vertrouwen in zichzelf om onjuiste online informatie te herkennen.” Blijkbaar hebben de media geen vertrouwen in de verstandelijke vermogens van de bevolking, die de overheid als schoolmeester zou nodig hebben.

Wel past de mediacampagne voor betutteling en tegen het vrije woord uitstekend in het gedachtegoed van de EU. Daar is immers de dienstverleningswet van afkomstig, dat is ook weer zo’n opzetje die de burger behandelt als achterlijk, niet in staat zijn eigen internetboontjes te doppen.

Bronnen

Rapporten:

Continu Onderzoek Burgerperspectieven (Kwalitatieve verkenning onder 32 deelnemers)
Rob Vellekoop, 7 september 2023

2 Comments

  1. Over misinformatie gesproken:

    In 1942 maakten 8 militaire vliegtuigen van de Amerikaanse marine een noodlanding op Groenland in verband met brandstoftekort. Inmiddels ligt er een ijslaag van 75 meter bovenop de wrakken. Oh ja, als gevolg natuurlijk van globale opwarming 😆. Volgens de gebruikelijke modellen wijst de aanwas van ijs erop dat de vliegtuigen inmiddels zo’n 37500 jaar oud moeten zijn (dat heet tegenwoordig dan “wetenschap”). Artsen die Camel aanprijzen: dit gebeurde nog niet zo heel lang geleden … En mensen halen alvast maar weer zo’n genocideprik want de man in de witte jas is absoluut betrouwbaar …

  2. Of je nou je rechter arm omhoog doet of je zet een koffiefilter op je neus….de fascisten van gisteren zijn de deugmensen van vandaag.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.